Kertünk-Portánk

12 tipp a bőségesen termő, önműködő kerthez

Ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat, jó termésre számíthatunk.

Mindenkinek lehet a téli időszak kivétel egész évben bőségesen termő, önműködő kiskertje, írja a Für Sie. Hoztunk néhány hasznos tanácsot, amelyeket ha megfogadunk, biztosan gazdag termésre számíthatunk, szinte önműködő lesz a kertünk.

1. Megfelelő szerszámok használata

Használja azokat a kerti szerszámokat, amelyek már évezredek jól beváltak: vasvillát, lapátot, ásót, kapát, sarlót, kaszát, gereblyét, talicskát és öntözőkannát. A kezdők által elkövetett tipikus hiba ugyanis, hogy túl drága divatszerszámokat vásárolnak, amelyek végül semmire nem jók.

2. Kerti napló vezetése

Vezessünk naplót arról, mi mindent vetettünk el. Jegyezzük fel a megfigyeléseinket az időjárásról, a rovarokról, a trágyázásról, a növények növekedéséről a hold növekedésével összefüggésben is. Így idővel fontos mankóra teszünk szert, amihez mindig fordulhatunk.

3. A helyes öntözés

Inkább hosszabban, de alaposan öntözzünk, minthogy kiszáradjon a növény. Négyzetméterenként 15 liter víz nyolc napra elegendő mennyiség. Ha a talajt kellően komposztáltuk, a növények kibírnak egy-egy vízhiányosabb, szárazabb időszakot is, mert a föld úgy jobban megtartja a nedvességet. A megfelelő talajnedvességet úgy a legegyszerűbb megállapítani, ha az ujjunkat a földbe dugjuk, és érezzük, hogy kellemesen nyirkos, puha a föld.

4. Komposztálás

A komposzt nem más, mint szerves anyagok bomlásának a végterméke. Mivel szerves hulladékból keletkezik, ezért a kertben felhalmozódott száraz levelek, felaprított gallyak és a konyhai növényi eredetű maradék mind alkalmas komposzt készítésre.

Szemetes helyett dobd a komposztra! Egy lista arról, mit hasznosíthatunk
Kevesebb szemét, több növényi tápanyag! Komposztáljunk okosan!

Kitűnő talajminőség-javító tulajdonsága okán a komposztot joggal nevezik a kertészek „barna arany”-nak. Agyagos talajhoz keverve megkönnyíti a tápanyagok felszívódását a növényekbe. Homokos talajjal elegyítve pedig megnöveli annak vízmegtartó képességét. Mivel a komposzt szerves anyagokkal látja el a táptalajt, ezáltal biztosítja a növények egészséges fejlődését.

5. A talaj megfelelő előkészítése

A talaj termékennyé tétele roppant fáradságos, kemény munka. Legjobb, ha esőzés után próbálkozunk vele, olyankor ugyanis a talaj kellően puha és laza. Először is gyomláljunk ki minden gazt, forgassuk át a talajt ásóval, hogy a gyomnövények minden gyökérmaradványát eltávolítsuk belőle.

Kertészkedjünk ökosan, okos praktikákkal segítünk
Öko-kertészeti praktikák az otthoni kiskertünkben.

6. Ágyásba vele

Májusban kiültethetjük  a fejes káposzta, az endívia, a fejes saláta palántákat, lehetőleg valamelyik felhősebb, borúsabb napon, nehogy az erős napsugárzás megperzselje a fiatal növényeket.

7. Pótoljuk a leszedett zöldséget

Igény szerint szedjük majd le az érett zöldségeket a kiskertünkben, így azok üresen maradt helyére bátran ültethetünk gyorsan érő egyéb zöldséget, például salátát.

8. Felfelé is terjeszkedjünk

Ahhoz, hogy egy egész család zöldségszükségletét kielégítsük, nagyjából 300-500 négyzetméter földterületre van szükség. Akinek csak kiskertje van, telepíthet felfelé terjeszkedő indás növényeket is bele, mint amilyen például a bab, a paradicsom vagy az indás cukkini.

Így lehet bőséges paradicsomunk a kertben és a balkonon
Jól hasznosítható praktikák a paradicsom barátainak.

9. Június 21-re végezzünk

A nyári napfordulóra végeznünk kell a spárga- és a rebarbaratermés leszüretelésével, hogy maradjon ideje az évelő növényeknek elég ideje ahhoz, hogy erőt gyűjtsenek a következő évre. Soha ne szedjük le a rebarbara összes levelét, mindig maradjon minimum három a tövön. A leveleket akkor szedjük, ha már teljesen kinyílt és megnyúlt. Ekkor fogjunk egy éles kést, és a föld közelében, ügyelve, hogy a tövet ne sértsük meg, vágjuk le a nyelet.  Az új levelek az első fagyokig jönnek, de szeptember vége, október eleje után már ne szedjünk leveleket, hagyjuk a növényt feltöltődni a tél előtt. Ráadásul, ha később akarnánk azokat leszüretelni, az egészségünknek se tennénk jót, mert a sokáig termő rebarbara szára fokozott mértékben tartalmaz idegkárosító oxálsavat.

10. Ízletes  sárgarépa

A répa, amit a kora nyáron termő burgonya után ültetünk el az ágyásba, különösen zsenge és finom termést hoz ősszel. Az ágyás földjét terítsük be komposzttal, hogy nedves maradjon, és csírázásnak induljanak az elvetett magvak.

A zöldségek világbajnoka, avagy ezért együnk sok sárgarépát
Mondunk 10 okot, miért fogyasszunk többet belőle.

11. Saját burgonya

Tegyük ki a szabadba a vetésre szánt burgonyát egy hétre az ültetési idő előtt, hogy fényt kapjon, és elkezdjen kicsírázni. Mivel minden egyes csírából új növény terem majd, vágjuk kis darabokra a burgonyát. Ültetés előtt fa tárolóedényben tartsuk, hogy ne támadja meg semmilyen gombás fertőzés.

12. Természetes trágyázás

A levágott szúró csalánlevelet tegyük dézsába vagy hordóba, és öntsük fel esővízzel. A kinti hőmérséklettől függően két-három hét alatt megerjed a kotyvalék. Igaz, hogy nem lesz jó szagú a trágyalé, de esővízzel összekeverve nagyszerű tápoldat, és hatásos a tetvek ellen is, mert elveszi az étvágyukat.

Kiemelt kép: Pixabay

Kertészkedéssel tanítják a nagybetűs életre a kisiskolásokat
Ezúttal két megyéből várják a jelentkezőket.
Olvasói sztorik