Életmód

A zöldségek világbajnoka, avagy ezért együnk sok sárgarépát

Folyamatosan és olcsón kapható, közkedvelt zöldség, amiből érdemes minél többet fogyasztani.

A népi orvoslás vizelethajtóként, „hasrángás” csillapítására, máj-, epe-, szem- és bőrbántalmak esetén, valamint általános erősítőként ajánlotta. Egy időben afrodiziákumként is elterjedt. Az Alföldön szárított leveléből a mai napig teát készítenek, melynek vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak.

10 ok, hogy miért fogyasszunk több sárgarépát

Béta-karotin – A sárgarépa gazdag forrása ennek az erőteljes antioxidánsnak, amely többek közt a bőr egészségében játszik fontos szerepet. A nyers sárgarépából a béta-karotin tartalomnak csak 3%-a szabadul fel az emésztés során, ez az elkészítéssel, pépesítéssel, főzéssel, étkezési olaj hozzáadásával 39%-ra is feljavítható.

Emésztés – Olyan nélkülözhetetlen nyomelemeket, vitaminokat és enzimeket tartalmaz, melyek serkentik az emésztést. Segít megelőzni a gyomorfekélyt és más emésztési zavarokat. Különösen jó hatással van a májra.

Alkáli elemek – Tisztítja és frissíti a vért, miközben egyensúlyba hozza szervezetünk sav-lúg arányát.

Kálium – Segít fenntartani az egészséges nátriumszintet a szervezetben és ezáltal csökkenti a magas vérnyomást.

Fogak egészsége – A répa semlegesíti a káros baktériumokat a szájban és segít megelőzni a fogszuvasodást.

Sebek kezelése – A nyers, reszelt sárgarépát külsőleg alkalmazhatjuk vágásokra, gyulladásokra.

Fitotápanyagok – A sárgarépa falcarinolt tartalmaz, mely természetes pesticidként a gombák támadása ellen védi a szervezetet, valamint a rák kialakulását is megakadályozhatja.

Karotinoidok – Erős antioxidánsok, melyek segítenek elkerülni az ízületi gyulladásokat, a reumás megbetegedéseket, a szürkehályog kialakulását, a szívinfartust és a korai öregedést. Mindemellett csökkentik a napsugárzás káros hatásait is továbbá erősítik a szervezet immunrendszerét is,

Rostok -A rostokban gazdag táplálkozás csökkenti a bélbaktériumok által képződő karcinogének létrejöttének és a bélfalra kifejtett hatásuknak a lehetőségét.

Szem, haj, köröm – A-vitamin tartalmának köszönhetően fontos szerepe van a retina működésében, a csontnövekedésben  és a hámszövet épségének fenntartásában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik