Mozaik

Meglőttek egy fiatal gólyát Kőszegen

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
Valószínűsíthető, hogy egy háztetőn pihenve, az alatta lévő udvarról lőtték meg.

2024. június 26-án az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó kőszegi madárvédelmi mentőközpontban a gondozók egy sérült fehér gólyára lettek figyelmesek a gólyaudvarban. A madár nem akart lábra állni, ezért elvitték kivizsgálásra a szombathelyi Noé Állatklinikára, ahol a röntgenfelvétel után kiderült, hogy a fiatal fehér gólyát légpuskával meglőtték, a lövedék a combjába fúródott.

A sérült állatot ellátták, azóta a kőszegi Chernel-kertben lábadozik.

Mivel a „HFRF” egyedi jelzéssel ellátott színes gyűrűt viseli, tudjuk, hogy a madár a Chernel-kertben költő, sérült, önálló életre már alkalmatlan szülőmadarak fiókáinak egyike, aki az utóbbi napokban már kijárt a környező területekre táplálkozni. Az állatorvosi szakvélemény alapján a lövedék, mely a combcsontjában akadt el, alulról érte. Valószínűsíthető, hogy egy háztetőn pihenve, az alatta lévő udvarról lőtték meg, mivel a fiatal madarak sokszor háztetőket használnak „ugródeszkaként”, amikor a nagyobb távolságokat a még fejletlen repülőizmaik miatt csak több pihenő közbeiktatásával, kisebb szakaszokra bontva képesek megtenni

– írta Facebook oldalán a nemzeti park igazgatósága.

A nemzeti park természetkárosítás alapos gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki a fokozottan védett madár életét veszélyeztette.

Kapcsolódó
Lelőttek egy gólyát Hajdúnánáson, összefogással keresik a tetteseket
A madárkórház állatorvosa szerint állatkínzás és természetkárosítás történt, ezért a Nemzeti Parkkal feljelentést tettek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik