Kertünk-Portánk

Az idei év kerti trendjei, amiket szeretni fogunk

11 irányzat, ami ebben az évben hasznos, mutatós vagy éppen menő lesz.

Az új év mindig tartogat valami újat a számunkra. Az élet sok területén új vagy megújuló trendekkel találkozhatunk, és nincs ez másként a kertek esetén sem. A Society of Garden Designers (SGD) vezető tervezői az idei évben is megosztják velünk a kerttrendek előrejelzéseit. Ez az év anyagokban, színekben, stílusokban és fajtákban is meglepő újdonságokat tartogat. Nézzük hát a 11 legújabb kerti divatot.

1. Szárazságtűrő növények

A 2019-es évben kulcsfontosságú szerepet kap a kertészet témájában az éghajlatváltozás. Az elmúlt években sokkal több olyan ökológia kertet terveztek, amely az extrém és szélsőséges időjárási viszonyok mellett is varázslatos látványt nyújtottak. Az éghajlatváltozás minden élőlény számára megterhelő, kiváltképp a növényzetnek, amelynek a leginkább alkalmazkodnia kell a szélsőségekhez.

Azt tanácsolják, hogy mindig a körülményekhez igazítva alakítsuk ki kertünket, olyan növényeket válasszunk, amelyeknek meg tudjuk adni azt, amit igényelnek. A környezetvédelem szempontjából egyre nagyobb a jelentősége az esővíz összegyűjtésének, szárazabb időszakban ezzel locsoljunk.

A tervezők tapasztaltai alapján összességében elmondható, hogy bár a modern öntözőrendszerrel mindig a megfelelő vízellátást lehetne biztosítani a növényzetnek, az környezettudatos emberek inkább  szárazságtűrő növényeket választanak, mind a környezet kímélése, mind a gazdaságosság tekintetében.

Fotó: natalia-odescalch

2. Függőleges kert dominanciája

A szobanövények folyamatosan nagy népszerűségnek örvendnek és legalább ilyen népszerűek a kinti egzotikus növények is, amelyeknek különleges levelei és feltűnő méretű és színű  törzsei látványos elemei otthonunk zöld területeinek.

A szakemberek szerint a különleges növények mellett egyre többen próbálkoznak a függőleges kerttel. Nem feltétlenül a hagyományos kosaras függőkre vagy a növénypiramisra kell gondolnunk, hanem a látványos levelű, extrém színű és textúrájú növények kerülnek majd előtérbe, melyek remekül alkalmazhatók kiegészítőként is cserepekben vagy ágyásokban.

Fotó: Irene Marki

3. Amikor a belső találkozik a külsővel

A tervezők szerint az idei évben a benti hangulatot, bútorzatot, stílust bátran jelenítsük meg a kertben. Barbara Samitier tervező bízik abban, hogy az ipari  és újrahasznosított anyagok mellett, szerepet kaphatnak a különös burkolólapok is, melyekkel csodálatos kültéri egységet lehet alkotni.

Fotó: Barbara-Samitier

4. Merész növények

Darren Hawks előrejelzései szerint a sláger az extravagáns megoldásokban mutatkozik majd meg, mint például a hatalmas levelű, különleges színű, átlagos kinézettől eltérő növények.

Úgy véli, hogy a giccset be lehet vinni, azaz ki lehet vinni a kertbe is. Egy példa rá.  Világos növény ágyás közepébe egy feltűnő színű, például  pompom dáliát ültetve, elérhetővé válik a “giccs” hatás. Ez az év egyik legizgalmasabb és legváltozatosabb része.

Fotó: Darren-hawkes

5.  Vadvirágos hangulat

A múlt évben számtalan tervező próbálgatta a vadvirágos mezők által nyújtott fantasztikus látványát beépíteni a gondozott kert színei közé. Úgy tűnik, hogy ez a megfontolás 2019-ben is trendi irányzatot mutat.

A jó hír az, hogy a vadvirágos rét kialakításához nem szükséges óriás méretű telekkel rendelkezni, akár kis helyen is kialakítható az évelő rét. Néhány évbe azonban bele telik, mire az áprilistól november végéig tartó szezon alatt kevés vagy  hanyagolható területté nem válik.

6. Gabion falak

A már méltán híres acéldobozokból készült gabion falakat elsősorban közutak, közterületek közelében alkalmazzák. Az idei évben és már a múlt években is egyre-egyre több kertben is megjelent a különböző terméskövekből kialakított fal, amely akár élő kerítésként is funkcionálhat két telek között. A kövek közé sziklakerti növényeket, szárazságot jól tűrő palántákat ültethetünk be. A gabion fal vízáteresztő és fagyálló, ebből adódóan időtálló is. Kialakítása egyszerű és gazdaságos.

Fotó: Cirsh Malllon

7. Acél és fa

A tervezők elképzeléseik alapján a mostani trendbe több, nagyobb és hosszabb falat szeretnének becsempészni. A méretekből adódóan biztosan látványos lesz. Alapanyagként a fát és az acélt kívánják felhasználni az építés során.  Fém boltíveket és pergolákat, valamint az ezekhez  passzoló fémjárdákat is beépítik a trendbe. A járdákhoz elsősorban tükrözött rozsdamentes acélt és perfolált Corten acélt használnak majd fel.

A rönk falak jellemzően határként, vagy falként funkcionálnak elsősorban. Azonban élőhelyet is biztosíthat apróbb állatkáknak, rovaroknak. Igaz, ez inkább látványos és környezetbarát, mintsem időtálló.

Fotó: Barbara-Samitier

8.  Új színirányzat

A kert immáron nem csak egy kert, hanem egy kültéri helyszín, ahol ugyanolyan kényelmet és eleganciát szeretnénk kapni és átélni, mint bent a házban. Ehhez azonban többre van szükség, mint néhány kő és kedvenc virágaink tervezetlen ültetése.

A luxus érzést néhány egyszerű színvariácóval, azaz a lilát és a vöröset némi kékesszürke, szürke árnyalatú, lombozatú növénnyel kombináljuk. A dizájnerek  javasolják, hogy bár a fiatalabb generáció szeretné a már fent említett benti stílust a kertbe kivinni, az élénkséget,  viszont látni, hogy a túlgondolással és zsúfoltsággal az ellenkező hatást is elérhetik. Ezért mondják, hogy az ismétlés és az egyszerűség ebben az esetben a siker kulcsa.

Az új trendekben szerepet kap a porcelán is, amely önmagában is elegáns, azonban a fehér alapszíntől eltérően többféle variácóban, színskálán mozog majd a választék.

Fotó: Natalie-Odescalch

9. MDF lap kint

Ebben az évben az MDF lap kültéri felhasználása erősen megnövekszik majd, mivel számos lehetőséget kínál, mind a színezéssel, mind a kialakítással kapcsolatban. Tartósságára különböző környezetbarát festékeket és lakkokat  javasolnak használni.

Fotó: John-Simms

10. A tini sarok, avagy a lazulós kert

Az elmúlt években nagyobb igény mutatkozott az otthoni lazulós, sütögetős bulira, mint régebben. A fiatalok szívesen összeverődnek valaki klassz kertjében, ahol nyugodtan bandázhatnak. A szülők nagyobb örömére.

Egy ilyen kert kialakításában érdemes több mindenre odafigyelni, mint például a szomszédoktól való elszigetelés, a megfelelő fényforrás és annak iránya, hogy véletlenül se zavarjuk vele a körülöttünk élőket.  És hogy hogyan kapcsolódik ebbe a trendbe a növényzet? A megfelelő kialakítással csökkenthetjük a beszélgetések, nevetgélések, hangosabb zene átszűrődését, azaz hangszigetelhetünk a növényekkel. A nagyobb, extrémebb méretű levelek visszaverik a hangokat.

Fotó: Barbara-Samitier

11.  Éljen a természet

Állíthatjuk, hogy ez a rész az összes trend közül a legkedvesebb. Ebben az évben ugyanis a természetes természet kap majd nagyon sok figyelmet, ezek közül elsősorban az állatok.  Évek óta különös figyelmet kapnak a kertben élő sündisznók. Az interneten számos tipp terjeng arról, hogy mit tegyünk, ha süni “téved” a kertünkbe. Az idei év kedves kerti divatja pedig a vadon élő apróbb, barátságos, békés állatok számára is kialakított kert. Ezeket a kerteket kicsit lazábbra, vadabbra tervezik vagy hagyják.  Hagyjuk hát mi is .

Fotó: Oksana-Schmidt

Szerző: Botos Dalma

10 gyógynövény, aminek minden kertben ott a helye
Töltsük fel házipatikánkat a kertünkből.
Olvasói sztorik