Kertünk-Portánk

10 gyógynövény, aminek minden kertben ott a helye

Töltsük fel házipatikánkat a kertünkből. Ötletek és tanácsok kezdőknek és haladóknak.

Amikor az ember meghallja a „gyógynövény” szót, akkor sokan még mindig valami titokzatos csodaszerre gondolnak. Azonban sokunk számára éppen a teljesen hétköznapi, „közönséges” gyógynövények lehetnek igazán hasznosak. Akár csak magunknak, akár egész családunknak szeretnénk néhány alternatív gyógyászati opciót biztosítani otthonra, a következő 10 gyógynövény remek kiindulási pontot biztosít erre. A felsorolt növények nem csak jótékony hatásúak, de könnyedén termeszthetők, és egyszerűen fel is használhatók, méghozzá akár többféle módon is (tea, borogatás, kenőcsök).

Ánizsillatú izsópfű (Agastache foeniculum)

Mind a kerti izsóp (Hyssopus officinalis) mind pedig az ánizsillatú izsópfű (Agastache foeniculum) kiváló választás egy kezdő gyógynövénytermesztő számára, azonban az utóbbi néhány hasznos tulajdonságot is kínál. Az ánizsillatú izsópfű jobban tűri a szárazságot, ezért nem sértődik meg annyira könnyedén, ha néha elfelejtjük megöntözni, és a szárazabb időszakokat is képes átvészelni. Kellemes medvecukorszerű ízt kölcsönöz a házi készítésű süteményeknek és más édességeknek is. Belső alkalmazásával segít fellazítani a légúti lerakódásokat, külsőleg pedig enyhíti az izomfájdalmakat.

Fotó: pixabay.com

Méhbalzsam (Monarda)

Ahogyan arról neve is árulkodik, a méhbalzsamot imádják a beporzásért felelős rovarok, így nem csupán gyógyászati felhasználása miatt ideális foglalkozni vele, hanem az ilyen kerti segítők bevonzásáért is. Érdemes odafigyelni, hogy hajlamos agresszívan terjeszkedni, ezért ültessük olyan helyre, ahol ez nem probléma (vagy egyszerűen egy saját növénytartóba), szükség szerint pedig metsszük vissza bátran. A méhbalzsam segít enyhíteni az émelygést, küzd a megfázás ellen, és kiváló balzsam- és kenőcsalapanyag.

Közönséges cickafark (Achillea millefolium)

A közönséges cickafark sok helyen vadon is fellelhető, de természetesen házilag is termeszthető a kertben. A beporzásért felelős rovarok odavannak érte, alkalmazható organikus talajtakaróként, és remek trágya készíthető belőle. Mindezek mellett segíthet a vérzés megállításában, és kezelhető vele a köhögés és a láz is.

Fotó: pixabay.com

Orvosi körömvirág (Calendula officinalis)

Az orvosi körömvirág egyik előnye, hogy gondoskodik saját magvainak elvetéséről, így általában ezzel sem kell foglalkozni. Ha ez nem olyan mértékben történik meg, ahogyan szeretnénk, akkor könnyedén összeszedhetjük a magvakat, hogy aztán kedvünkre elraktározhassuk vagy rögtön elültethessük őket. Nevéből adódóan nem meglepő, hogy ez a gyógynövény mind külsőleg, mind pedig belsőleg is hasznos lehet (a belőle készített tea csillapítja többek között a torokfájást, külsőleg pedig remek hámlasztó bőrradírként alkalmazható némi növényi olajjal, sóval, és cukorral keverve). Afféle bónuszként a sárga szirmok pedig sáfrányszerű színt kölcsönöznek a különböző fogásoknak! Fontos megjegyezni, hogy a körömvirág serkentheti a menstruációt, ezért várandós anyukák számára használata kizárólag orvosi beleegyezéssel ajánlott!

37 ehető virág, amit sokoldalúan használhatunk a konyhánkban
Fedezzük fel a virágok sokszínűségét és kellemes ízvilágát, és használjuk bátran.

Orvosi székfű, kamilla  (Matricaria chamomilla)

Az altató hatású teák ezen gyakori hozzávalóját a legtöbben csak kamillaként ismerik. Ez az egynyári gyógynövény szintén gondoskodik saját magvai elvetéséről, ámbár előfordulhat, hogy némi segítségre lesz szüksége az időjárástól függően. Ennek ellenére rendkívül egyszerű minden évben magról termeszteni. Már említett „álomteákban” való gyakori felhasználása nyugtató hatásának köszönhető, de emellett segíti az emésztést és a bőrön alkalmazva is képes kifejteni nyugtató hatását, ezért népszerű házilag készített kenőcsök és borogatások hozzávalójaként is.

Fotó: pixabay.com

Levendula (Lavandula angustifolia)

Ezt a jellegzetesen illatos és vitathatatlanul mutatós gyógynövényt már évszázadok óta használják a hagyományos gyógyászatban. Nem kifejezetten nehéz termeszteni, és habár szeret terjeszkedni, nem kell tartani ettől a szokásától, egyszerűen kordában tartható. Kiszárítani is egyszerű, így télire is elrakhatunk belőle. Gombaölő tulajdonságainak köszönhetően hasznos hozzávalója lehet a házilag készített kenőcsöknek, balzsamoknak, és szappanoknak is. Nem mellékesen a bőrt is simábbá teszi, illata pedig nyugtató hatással bír. A gasztronómiában is számos felhasználása ismert – a limonádéktól kezdve a pácokig, valójában csak a képzeletünk szab határt.

Fotó: pixabay.com

Citromfű (Melissa officinalis)

Ez a zöld, sűrűn növő évelő mind illatában, mind ízében is a citromra hasonlít, így neve meglehetősen találó. Sok más gyógynövényhez hasonlóan terjeszkedő hajlamú, ami nem feltétlenül probléma, ha az ember tudja kezelni, és sokat szeretne termeszteni belőle.  A citromfűvel enyhíthetjük a gyomorégést, a puffadást, a szorongást, és még az alvásban is segíthet. Hatékony a szúnyogok távoltartására is.

Menta (Mentha piperita)

Ez a hasznos gyógynövény kiválóan alkalmas növénytartós termesztésre, mert kifejezetten terjeszkedő tud lenni, ha „szabadon eresztjük” a kertben. Habár már önmagában is finom és egészséges, gyakran használják fűszerként. A menta képes enyhíteni a gyomorpanaszokat, a szorongást, illata pedig számos kártevőt távol tart. Kenőcsként elkészítve pozitív hatással van a bőrre is.

Fotó: pixabay.com

Orvosi zsálya (Salvia officinalis)

A zsálya szintén gyakran kerül elő a konyhákban, de amennyire népszerű fűszer, legalább annyira erőteljes gyógynövény is. Az orvosi zsályából készült tea enyhíti a hőhullámokat, és rendkívül hatékony a torokfájás csillapítására, mindemellett vírusölő tulajdonságokkal is büszkélkedik.

Fotó: pixabay.com

Macskagyökér (Valeriana officinalis)

Ez az évelő gyógynövény akár 90-150 cm magasra is megnőhet a kertben, és virágzáskor a lepkék egyik kedvenc célpontjává válik. Az macskagyökér neve meglehetősen beszédes – valójában egyedül a gyökerét tudjuk hasznosítani, ezért meg kell várni, hogy az kellően kifejlődjön (két évnél fiatalabb korában nem ajánlatos „szüretelni”). Ez a gyógynövény az álmatlanság egyik hatékony ellenszere. Habár a gyökér szaga és íze kellemetlen, hatása szinte azonnali.

További hasznos tanácsok az Agrároldal gyógynövénytermesztés rovatában.

Jótékony gyógynövényes fürdők megelőzésre és betegségre
A fürdés az ősidőkben gyógytényező volt. A törvények kötelezővé is tették a fürdést. Már akkor tudták: jobb a betegséget megelőzni, mint kezelni azt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik