Életmód

4 nagyszerű fájdalomcsillapító fűszernövény

A fűszerek gyógynövények, használjuk okosan.

Nem kell feltétlenül fájdalomcsillapítóhoz fordulnunk, ha fáj valamink. Meglepően hatékony természetes gyógymódokat találhatunk akár saját konyhánkban is. A biobody segítségével  a négy leghatékonyabb fájdalomcsillapító fűszernövényt mutatjuk be.

Kurkuma

Mire jó: gyomorfájdalom, IBS,
Hogyan működik: A kurkumát nemcsak azért ismerhetjük, mert aranyló színét a curryben láthatjuk viszont. Hatóanyaga, a kurkumin ugyanis roppantul erős gyulladáscsökkentő. Képes az IBS szimptómáit akár 50 százalékkal is csökkenteni, enyhíti a gyomor gyulladását és rendhagyó izom-összehúzódásait is. Ráadásul enyhíti a depressziót is és sokkal hatásosabb a placebokészítményeknél is.

Hogyan szedjük: Napi fél teáskanál kurkuma valamelyik étkezésünkbe keverve kifejezetten jót tesz: vagy szedhetünk napi három 400-600 mg-os kapszulát is: a felszívódás érdekében ezt érdemes zsírral és fekete borssal kombinálni.

Figyelem! Ha cukorbetegek vagyunk, konzultáljunk orvosunkkal, ugyanis diabéteszgyógyszerekkel a kurkuma hipoglikémiát okozhat.

Fekete bors

Mire jó: arthritis, gyomorfájás, emésztési problémákHogyan működik: Valószínűleg nem gondoltuk, hogy a jó öreg fekete bors bármit is meggyógyíthatna, de például a hagyományos kínai gyógyászatban régóta alkalmazzák. A borsban számos gyulladáscsökkentő vegyület található: piperin nevű hatóanyagáról például 2013-ban bizonyították be, hogy igen hatásos az arthritis kezelésében.

Hogyan szedjük: Daráljunk friss egész borsot ételeinkre (az őrölt fekete borsot a hozzáadott vegyületeket miatt nem javasoljuk), illetve szedhetjük 10 mg-os kapszulákban is.
Figyelem! A piperin lelassíthatja bizonyos fenitoin- vagy propranolol-tartalmú gyógyszerek felszívódását, úgyhogy konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt elkezdjük kúraszerűen szedni!

Gyömbér

Mire jó: fejfájás, megfázás

Hogyan működik: Egy 2014-es migrénvizsgálat során egy százemberes önkéntes csoportot vizsgáltak: egyik felük 50mg-nyi sumatriptan hatóanyagú fejfájásgyógyszert, másik felük 250 mg porított gyömbért kapott. Míg mindkét csoport több mint kétharmadának enyhültek fájdalmai, a gyógyszerszedők 20 százaléka számolt be kellemetlen mellékhatásokról: szédülésről vagy gyomorégésről. Ezzel szemben a gyömbérszedők csupán 4 százaléka említette meg azt, hogy enyhébb emésztési zavarai vannak.

Hogyan szedjük: használjunk nyugodtan főzés során friss vagy porított gyömbért, ugyanis a legtöbb étel ízét javítja. Teát is készíthetünk belőle: 3 vékony szelet friss gyömbért öntsük le forró vízzel és hagyjuk állni tíz percig.

Figyelem! Ne szedjünk gyömbért, ha vérzékenyek vagyunk vagy ha vérhigító hatású gyógyszereket szedünk (az aszpirin is ilyen). Érdemes tudni, hogy a gyömbér nagyobb dózisban enyhe gyomorégést, hasmenést és szájirritációt okozhat.

Borsmenta

Mire jó: felkavarodott gyomor, fejfájás, IBS

Fotó: pixabay.com

Hogyan működik: A Journal of Gastroenterology egy tavalyi tanulmányai szerint a borsmentaolajjal fedett gyomor az első lépés az IBS okozta fájdalmak kezelésében.
Hogyan szedjük: egy teáskanálnyi borsmentát áztassunk bögrényi forró vízben 10 percig majd igyuk meg – napi 4-5-ször ismételjük ezt meg. Ha ezt nem akarjuk: napi két-háromszor étkezések között szedjünk 1-2 kapszulányi 0.2ml-es borsmentaolaj-kapszulát.

Figyelem! A borsmenta hatására súlyosbodhatnak epeköves, illetve refluxos szimptómáink. A borsmenta nagy dózisban mérgező is lehet, a vegytiszta mentol pedig kifejezett mérgező hatású.

Címlapfotó: pixabay

Kvíz: a természetben felismernéd a leggyakoribb fűszereinket?
11 fűszer, amit többnyire csak csomagolva látunk. Nézzük, hogy milyenek a természetben!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik