Életmód

Okos fűszerek, amik serkentik az agy működését

Ezek a fűszerek nem csak ízesítenek, hanem frissen tartják az agyunkat is.

Ma már sokan elismerik, hogy a fűszerek nem csak egyszerű ételízesítők, hanem gyógynövények is. A fűszerek erejét sok egészségügyi probléma esetén felhasználhatjuk: segíthetik a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz vagy éppen az arthritisz elleni küzdelmet. Jó néhányat használhatunk akkor is, ha fitten szeretnénk tudni szellemünket is, például ha vizsgára készülünk, vagy olyan feladat előtt állunk, ami komoly agymunkát igényel. A biobody összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Kurkuma

A kurkumában található legfőbb vegyület, a kurkumin gyulladáscsökkentő hatású, emellett erőteljes antioxidáns. Képes csökkenteni az agyban kialakuló plakkok számát, ez pedig az Alzheimer-kór megelőzésében is fontos. A kurkumin a memóriára is nagyszerű hatással van, és az enyhe depresszió tüneteit is csökkenti.

Fotó: verywell

Oregánó

Az oregánó  a mediterrán ételek nélkülözhetetlen összetevője, de miután magas az antioxidáns-tartalma, képes semlegesíteni az úgynevezett szabad gyökök káros hatásait. Az oregánó illata javítja a hangulatunkat, megakadályozza a hangulatingadozásokat, enyhíti a szorongást és növeli a koncentráló képességünket. A hatására jobban tudunk aludni és tanulni, és az illóolajával átitatott kendő a vizsgázók egyik legnagyobb segítsége lehet.

Kakukkfű

A kakukkfűben található illóolajok elsősorban az omega-3 zsírsavakra gyakorolt jótékony hatásukon keresztül segíthetik az agy működését. Ezek a zsírsavak megvédik az agysejteket az öregedéssel összefüggő pusztulástól, serkentik a memóriát, és a tanulási képességeinkre is nagyszerű hatással vannak.

Rozmaring

A rozmaring nagyszerű hatással van a kognitív képességekre, javítja a koncentrációt, a memóriát, illetve a hangulatunkat is. Kutatók szerint akár az Alzheimer-kór és a hasonló degeneratív betegségek ellen is véd. Cseppentsünk néhány csepp rozmaringolajat egy zsebkendőre, és vigyünk magunkkal, és ha olyan helyzetbe kerülünk, szagolgassunk meg.

Azokban az időszakokban, amikor fokozott agyműködésre van szükségünk, igyunk naponta két-három csésze rozmaringteát.

Zsálya

A zsályában található vegyületek is támogatják az agy munkáját, és jelentősen csökkenthetik a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának rizikóját. A zsályatea javítja a memóriát, és olyan hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek a tanulási folyamatokhoz is nélkülözhetetlenek.

Fahéj

A fahéjban található összetevők, elsősorban a epikatechin és a cinnamaldehid, a demencia elleni küzdelemben játszanak jelentős szerepet, megakadályozzák az agysejtek kóros megduzzadását, és az öregedéssel együtt járó neurológiai problémák ellen is védelmet nyújthatnak. A fahéj illóolaja amellett, hogy rendkívül jó hatással van az agyunkra, meg is nyugtat és a szorongást is csökkenti.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik