Életmód

Vannak még csodák! Példaértékű kezdeményezés az idősek otthonában

Egy arizonai állatmenhely és egy közeli idősek otthona között példátlan együttműködés alakult ki.

A Pima Animal Care állatmenhelynek az elmúlt időszakban  igen nagy problémát jelentett a cicák túlszaporulata. Miután nehezen tudták ellátni a sok elárvult kisállatot, így közös programot indítottak el a közelben lévő idősek otthonával, ahol 30 Alzheimer-, és Parkinson kóros beteget ápoltak- írja a countryliving.

A program már az induláskor sokkal nagyobb eredménnyel zárult, mint azt tervezeték. Első lépésként csupán két macskakölyköt bíztak az idősek otthonának lakóira, de már ez is kockázatosnak tűnt, hiszen az idős emberek magukat sem nagyon tudták ellátni. A két pici cica súlya még a 20 dkg-ot sem érte el, esetlenek és gyámoltalanok voltak.

Fotó: Pima Animal Care/facebook

Az élet csodás dolgokat tud produkálni

Az idős emberek féltő, óvó szeretettel vették gondozásukba a cicákat, Peachest és Turtlet. A két óránkénti etetés és a szeretetteli törődés meghozta az eredményt, a kis kedvencek súlya megduplázódott. Sharon Mercer, a nyugdíjas otthon ügyvezető igazgatója így nyilatkozott:

Kissé bizarr ötletnek tűnt, hogy olyan emberek gondoskodjanak a kis állatokról, akik 24 órás ápolásra szorulnak. Mégis, úgy tűnik, hogy vannak képességek, érzelmek és szükségletek, amelyek nem vesznek ki csak úgy a demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedő emberekből. A vágy, hogy szeretetet adjanak és kapjanak, megmarad bennük. A kiscicák pedig újra előhozták belőlük ezt az érzést.

Fotó: Pima Animal Care/facebook
Fotó: Pima Animal Care/facebook

Az eddigi eredmények tehát bámulatosak. A cicákkal való foglalkozás rengeteg emléket idézett elő az idős emberekben. Előjöttek a gyermekkori élményeik, a játékos percek házi kedvenceikkel. A pozitív érzelmek hihetetlen hatást gyakoroltak hosszú távú memóriájukra. Mind e mellet az életkedvük is látványosan javult. Egy idős lakóra olyan hatással volt ez az élmény, hogy újra képes lett beszélni. Míg a cicák érkezése előtt nem tudta kifejezni magát, ma ismét teljes mondatokban szólal meg.

Ezeknek az idős embereknek az életét megváltozott, a legtöbb bentlakó számára újra van célja és értelme a mindennapoknak.

Galéria
Fotó: Pima Animal Care/facebook

Kapcsolódó anyag >>> Tánccal és kertészkedéssel az Alzheimer kór ellen

Bizonyítékot nyert az is, hogy az emlékezetvesztéssel nem jár együtt a szeretetre való képesség és igény. Ezek a kiscicák leírhatatlan módon gazdagították ezen időseknek a mindennapjait. és mondjuk ki, hogy viszont is így van, hiszen  Peaches és Turtle sem élte volna túl figyelő gondoskodás nélkül. Ezt hívják valódi win-win helyzetnek, ahol ténylegesen mindkét fél nyert.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik