Életmód

A napi rutin növeli, a kreatív munka csökkenti az Alzheimer kór kialakulását

A helyes étrend mellett keressük a kihívást a napi rutin helyett. Ez segíthet az Alzhiemer-kór megelőzésében.

Mi az Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór egy világszerte kiható,  súlyos népegészségügyi probléma, egy időskori demencia. A szellemi leépülés a kór alap velejárója, ugyanis az agyszövet teljes mértékben elsorvad. A jelenlegi kutatások szerint még  nem áll rendelkezésünkre produktív terápia, csak olyan kezelések, melyek segítségével az életminőség javítható.

A legújabb adatok alapján jelenleg több mint 35,6 millió áldozata van az Alzheimer kórnak és a demencia egyéb formáinak, s 7 másodpercenként azonosítanak egy-egy új esetet.

Mi okozhatja?

Az eddigi teóriák szerint a munkahelyi stressz és az egészségtelen táplálkozás, ami a kór kialakulását okozhatja, azonban a legújabb felfedezések állítják, hogy nemcsak ezek a tényezők okolhatók a betegség kialakulásában.

Az már kiderült, hogy a vörös húsban gazdag, nyugati típusú ételek, a feldolgozott élelmiszerek és a cukor  a legnagyobb kognitív hanyatlás okozója, melyek visszafogásával némileg lassítható a folyamat. Az Alzheimer-kóros betegek ideális étrendje legfőképpen antioxidánsokban gazdag táplálkozást jelent, azaz sok zöldség, s még annál is több gyümölcs.

Az Alzheimer Szövetség kutatócsoportja egy Torontóban lezajlott nemzetközi konferencián most továbbment ennél.

A kutatás eredménye szerint az étkezés mellett fontos szerepe van az ösztönző munkahelynek és a kreatív feladatok végzésének. A munkával töltött idő tehát valamelyest ellensúlyozhatja a rossz táplálkozás negatív hatásait. Jogászok, tanárok, mérnökök esetében például kevesebb megbetegedést diagnosztizáltak.

Azok az emberek, akiknek rendszeresen kihívás jelent a napi feladatok megoldása, és akár a munkájukban szabadidős tevékenységük kapcsán mentálisan is ösztönzést kapnak, azok körében a későbbiekben alacsonyabb a demencia előfordulása – nyilatkozta Dr. Doug Brown,  Alzheimer Társaság igazgatója.

 

Fotó: greenlichen
Fotó: greenlichen

Válasszunk kreativitást és kihívást jelentő feladatokat

A helyett, hogy éveken keresztül ingerszegény környezetben élnénk és dolgoznánk,  keressünk ösztönző, lelkesítő munkát vagy szabadidős elfoglaltságot.

  • Kerüljük a rendszeres ismétlődő, lélekölő feladatokat és azokat is, amelyekben szigorú határidők és pontos napirendek vannak.
  • Éveken keresztül elszigetelt irodában vagy más olyan munkahelyen dolgozni szintén nem tanácsos.
  • Ha az elektronikus levelezés és papírmunka jelenti a munka nagy részét, szabadidőnkben mindenképp végezzünk valamilyen alkotó munkát.
Fotó: itacp
Fotó: itacp

Milyen munkakörben dolgozók veszélyeztetettek?

  • Pénztárosok
  • Gépkezelők
  • Személyi asszisztensek
  • Könyvelők
  • Gyártósori összeszerelők
  • Gépkocsivezetők
  • Ügyfélszolgálati munkatársak

Fontos hozzátenni, hogy ha olyan területen dolgozunk, ami érdekel, és amit szeretünk, akkor az mindenképp segíthet leküzdeni az állapotot egyébként kísérő mentális nehézségeket. Ennek első lépése, hogy találjuk meg azt, ami szenvedélyünkké válhat és utána keressünk olyan munkaköröket, ahol meg tudjuk tartani a figyelmünket és kellő lelkesedéssel és kreatív ötletekkel színesíthetjük azt. Keressünk olyan munkát, ahol magunk választhatjuk meg, mikor tartunk egy kis szünetet, kaphatunk olyan feladatokat, amelyekben megcsillogtathatjuk erősségeinket.

Lépjünk ki a napi rutinból, és tanuljunk meg alkotó módon élni! Akár a munkahelyen, akár a szabadidőnkben.

Via/ iflsience

Végezetül, szabadidőnkben rajzoljunk, kertészkedjünk, énekeljünk, táncoljunk minél többet!

Olvasói sztorik