Életmód

Tánccal és kertészkedéssel az Alzheimer kór ellen

Az első tanulmány, amelyben sikerült megállapítani, hogy különböző fizikai aktivitás és az Alzheimer kór kockázata összefüggésben van.

Tudjuk, hogy a mozgás a legjobb kalóriaégető, tudjuk, hogy jobb hangulatunk lesz tőle, és most kiderült az is, hogy a rendszeres testmozgással megakadályozhatjuk az Alzheimer kór kialakulását is.

A Journal of Alzheimer’s Disease című lapban megjelent egy tanulmány, melyben egy kísérlet eredményeit tették közzé. E szerint, ha rendszeresen mozgunk Alzheimer-kór kockázatát 50 százalékkal lehet csökkenteni.

Kertészkedjünk és táncoljunk többet

A kutatók  több, mint 30 évig 876 résztvevőt tanulmányoztak, akiknek az átlagéletkoruk a vizsgálat végén 78 év volt. A kísérlet során különböző memóriateszteket végeztettek velük, valamint folyamatosan MRI vizsgálatokkal tesztelték az eredményeket. Az egyik fontos elem volt, hogy megnézzék, hogy a fizikai aktivitás mennyire befolyásolja a résztvevők memóriáját. Az eredmények egyértelműen bizonyították, hogy az aktív életmód közvetlen hatással van az agy működésére, növelve annak térfogatát, ezáltal hozzájárulva az Alzheimer-kór kockázatának csökkentéséhez.

“Ez az első tanulmány, amelyben sikerült megállapítani, hogy különböző fizikai aktivitás és az Alzheimer kór kockázata összefüggésben van. A speciális mozgások úgy tűnik, hogy különösen pozitív hatással vannak agyunk működésére. A tánc és a kertészkedés különösen.”- mondta Cyrus A. Raji, MD , PhD, a tanulmány vezető szerzője.

Nancy Ondra, a kísérletben részt vevő kertész így nyilatkozott:

Nagyon fontos, hogy legyen olyan tevékeny hobbink, ami nem csupán fizikai haszonnal jár, de mentálisan is pozitív hatással van ránk. Ennek pedig a kertészkedés a legideálisabb módja.

“Fontos, hogy a kertészkedés nem csupán mozgás, hanem érzelemmel tölt el, és soha nem válik unalmassá, monotonná. Még akkor sem, ha minden évben ugyanazokat a növényeket gondozzuk, akkor is változhatnak a körülmények (időjárás, növényi betegségek), amikhez alkalmazkodnunk kell. Mozgunk és közben dolgoztatjuk az agyunkat, ezt persze sokszor talán észre sem vesszük. Különösen jót tesz, ha újdonságokkal színezzük a kertben töltött időt. Új növények ültetésével, kreatív padok, ágyások kialakításával, új kombinációkkal tehetjük érdekessé a kerti munkát.

A kertészkedéssel nem csupán a környezetünknek, a tájnak teszünk jót, hanem fizikai és mentális állapotunknak is. Higgyék el, megköszöni az agy!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik