Kertünk-Portánk

Építsünk szamócatornyot és szüreteljünk kedvünkre

Mindannyiunk egyik kedvenc gyümölcse a szamóca. De tudtátok, hogy még nagyobb kedvenc lesz, ha mi termesztjük?

Ha sikerélményt szeretnénk magunknak és családunknak és bele szeretnénk egy kicsit kóstolni kedvenc gyümölcsünk termesztésébe, akkor a “szamócatornyot” nekünk találták ki.

A néhány alapanyag mellett csupán némi kitartásra és türelemre lesz szükség, hogy az első saját szamócatermésünket szüreteljük.

Kezdjünk hozzá

Szükségünk lesz 5 db nagyobbacska cserépre. Ezekbe  lyukakat fúrunk (nem nagyobbakat 2.5-3 centinél, különben kihullik belőle a föld), illetve az aljára is luggatunk egy vízelvezető nyílást. Szükségünk lesz továbbá egy csavarhúzóra vagy egy árra, egy 1,5-2 literes pet palackra, és egy kézi fúróra, fészekmaróval ellátva.

Fotó: countryliving.com
Fotó: countryliving.com

A felső edénybe teszünk középre vízelvezetőnek a kilyuggatott üdítős palackot (a kupak rácsavarva marad). Ez gondoskodik majd arról, hogy a víz egyenletesen jusson minden növénynek, még a fölsőnek is.

Fotó: countryliving.com
Fotó: countryliving.com

A gravitáció itt nem barátunk, a víz lefelé halad ezért a fölső mindig kevesebb vizet kap, ez ellen próbálunk tenni ily módon.  Az elosztó palack szintje érjen a talajszint fölé kicsivel, hogy ne kerüljön bele föld, különben eltömődik.

Fotó: countryliving.com
Fotó: countryliving.com

A többi cserépbe csak termőtalaj és szamócapalánták kellenek.

Fotó: countryliving.com
Fotó: countryliving.com

Rendszeresen öntözzük ( 2-3 naponta) és ugyanilyen időközönként forgassuk meg, hogy minden növényt egyenletesen érjen a napfény.

Fotó: countryliving.com
Fotó: countryliving.com

A módszer bár munkaigényes, de mindenképpen hasznos, különösen azoknak lehet érdekes, akiknek csekély alapterület áll rendelkezésére, hiszen egy kis területen viszonylag nagy mennyiségben termelhettünk epret.

További ötletek 

Strawberry-Planter-from-a-single-Pallet-f

 

FabArtDIY-PVC-Gardening-Ideas-and-Projects-PVC-Strawberry-Tube-Planter

Plant-strawberries-in-a-rain-gutter-trees

Írta: Maruzs Gergely

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik