Kertünk-Portánk

Egy konyhakert is lehet bámulatosan szép – Így tervezzük

Virágok az egyik ágyásba, zöldségek a másikba. Így tanultuk évekkel ezelőtt. De van más lehetőség is! 

Kombináljuk  az ehetőt és a díszítőt, a funkcionálisat és a mutatósat. Így keverhető a borsó és burgonya közé a szamóca, a napraforgó és a zsálya. És máris kész a konyhakert. Majdnem.  A hagyományos négyszögletes zöldségágyásokban sorokba vetjük a zöldség magvakat. Az ágyások a háztól távol esnek, mintha szégyellnénk. Nem volt ez mindig így.- olashatjuk a kertlap oldalán.

Fotó: greenworld.com
Fotó: greenworld.com

A potager francia szerzetesek találmánya

A 16. századi Franciaországban igen nagy népszerűségnek örvendett. A kastélyoktól a farmokig mindenütt megtalálható volt. Ma a potagert dekoratív, művészi konyhakertnek nevezzük. A tradicionális stílusúakat a geometriai ágyások, rendezett növénysorok jellemzik. Helyet kapnak bennük a zöldségnövények mellett a virágok és a fűszernövények éppúgy, mint a gyümölcsök.

Amikor 14. Lajos, a Napkirály Versailles-ban életre hívta a “Potager du Roi” kertet, a király, közismert amatőr kertész, gyümölcsfáit és zöldségeit a kastély közelében akarta tudni, hogy minél hamarabb élvezhesse őket, és gyönyörködhessen bennük. A konyhakertet 14. Lajos kertésze, de La Quintinye tervezte.

A főkertész mindent megtett, hogy a király igényeit kielégítse. Saláta termett januárban, eper márciusban és dinnye júniusban. A kert egyik különlegességének számított zöldbab, az akkor idők egyik újdonsága.

A kert ma is eredeti állapotában látható a kertészek gondos fenntartó munkájának következtében.

Fotó: all-free-photos.com
Fotó: all-free-photos.com

A potager elemei

A potager mindig zárt területen található. Kerítések, nyírott sövény, falak határolják. A határolók lehetnek haszonnövények, akár gyümölcsfák is. A határolóknak esztétikai és védelmi funkciójuk is van. Hátteret, támaszt adnak a magasabb növényeknek, védenek a széltől, segítenek a megfelelő mikroklíma kialakításában.

Az ágyásokat jellemzően kerti utak kötik össze. Ezek közlekedési útvonalak, ahonnan az ágyások gondozását is végezhetjük. Pl. öntözés, gyomlálás, betakarítás. Az utakat legtöbbször természetes anyagok borítják. Ezek lehetnek kőzúzalék, sóder, tégla, de mulcs vagy éppen nyírott gyep is.

Galéria
Fotó: all-free-photos.com

Mai potager buxussal határolt ágyásokkal

Az ágyásokat gyakran kő, alacsony sövény, fakeret határolja, amelyek többé-kevésbé állandónak tekinthetők, meghatározva az ágyás méretét. Rugalmasabban tervezhetünk, ha a szezonális növény az ágyásszegély, ami lehet pl. körömvirág, díszkáposzta. A határolók ismételt alkalmazása adja a kert szabályosságát és a ritmusát.

Az imént felsoroltak adják a kert szerkezet, vázát. Ehhez még hozzájöhetnek olyan függőleges elemek, mint pl. lugas, kis fák, kerti díszek. A szerkezetet alakítják továbbá a teraszok és a kapuk is. Ezeknek az elemeknek a megválasztása teszi egyedivé is a kertet.

Fotó: all-free-photos.com
Fotó: all-free-photos.com

Mindig van fókuszpontja

Ez lehet egy fa, befuttatott lugas, egy kerti dísz, szobor vagy konténeres szoliter, mázas urna, obeliszk stb. Választhatunk fókuszpontnak egy érdekes növényt is pl. a minden évben újra kihajtó articsókát. Ugyancsak jó példa a madáritató.

Kialakítható nagyon szabályos kert nyírt bukszus határolókkal, és mértani pontosságú növénysorokkal. A növények azonban idővel áthágják a határokat, és egyre kaotikusabb látványt nyújtanak. Így a rendből az eklektikus megjelenés felé haladhatunk, de felfoghatjuk ezt úgy, hogy a kert átalakul a virágok, gyümölcs- és a zöldségnövények romantikus keverékévé.

Ezt a hangulatot tovább fokozhatjuk, ha, idővel vadvirágokat is ültetünk. És lassan a szigorú franciakert parasztkertté alakul. A másik lehetőség az állandó karbantartás, ami folyamatosan fenntartja a szabályosságot és a rendet.

Fotó: greenworld.com
Fotó: greenworld.com

A potager jellemzője a kordonos művelésmód

A XVI. században Franciaországban neveltek gyümölcsfákat ezzel a módszerrel.  Bár ezt a művelésmódot már Kínában is használták, a franciák a kínaiaktól függetlenül fedezték fel, és alkalmazták a 16. században.

old_rectory_potager_original

Az ágyások beültetéséhez használjunk szezonális növényeket, amelyeket folyamatosan lecserélünk. A magas termetűeket háttérként ültessük. Bármikor is kezdjük a beültetést, úgy tervezzünk, hogy egyharmadnyi terület üresen maradjon. Ide kerülnek először a következő szezon növényei.

Helyi adottságoknak megfelelő növényeket ültessünk

Zöldségeket, gyümölcsöket, virágokat és fűszernövényeket. A szezonális zöldségek széles választékán kívül, ha különlegességekre vágyunk, és az meg is terem nálunk, szerezzünk be belőle annyit, amennyi a család igényeit kielégíti. Ez nem olyan mennyiség, hogy nagyon megterhelje a pénztárcánkat.

Fotó: all-free-photos.com
Fotó: all-free-photos.com

A potager elmaradhatatlan növényei a rozmaring, kakukkfű, majoranna, zsálya, esetleg tárkony. Gyümölcsök közül ajánlott a szamóca, a dinnye, vízszintes termőkaros gyümölcsfák, gyümölcssövények, ribiszke. Virágok közül a büdöske, körömvirág, kúpvirág, napraforgó, petúniák.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik