Kertünk-Portánk

Szuper megoldások magaságyásra hangolva

Ha kertünkben a talajvíz nagy méreteket öltött és mi mégis kertészkedni szeretnénk, akkor nagyszerű megoldás lehet egy magaságyás.

Ha profi kertészt kérdezünk a problémáról, annak tanácsa  bizony nem sokat fogat ügyünkön lendíteni. De ne csüggedjünk, mert eleinte Kolumbuszt is mindenki ostobának hitte…

Tehát problémánkra megoldást kell találni, mégpedig gyorsan. Ez a megoldás pedig a magaságyás lesz. Célunk tulajdonképpen az, hogy a talajszintből néhány centit kiemelkedő ágyásokat hozzunk létre, melyek jelentős mértékben teszik hatékonyabbá kertünket.

raised-garden-bed-edging-ideas-contemporary-raised-garden-beds-tucked-round-edges-raised-beds-pictures

Miért jó a magaságyás?

Először is a talajszinttől megemelkedve nehezebben füvesedik, gyomosodik. Másodszor tavasszal könnyebben felmelegszik, kevésbé ázik csatakosra. Harmadszor a talaj nem tömörödik össze olyan könnyen és hamar, mert senki sem tapossa össze. Mindent összevéve jelentősen könnyebbé teszi munkánkat a kerti szezon minden szakaszában.

Ízelítőként néhány kipróbált módszer

A következő öt, megemelt ágyás, különböző anyagokból épültek, a közös bennük csak az, hogy mind viszonylag könnyen, viszonylag olcsón beszerezhető. Mindegyik ágyás mérete kb. 1.5 méter széles, és kb. 2.5-3 hosszú, de ezek a méretek sehol sincsenek kőbe vésve, attól lehetőségeink, munkakedvünk és elképzeléseink szerint bármikor eltérhetünk. Termőtalajnak a 2 rész termőtalaj, egy rész komposzt keverék a legjobb.

Sövényfonat

Verjünk le kb. 60 cm. hosszúságú betonacél rudakat (az eredet cikk betonvasat javasol, szerintem tökéletesen megfelel az akác karó is) a földterület körül, úgy hogy kb. a kétharmada legyen a földben, egymástól kb. 40-50 cm-re. Vágjunk hosszú, egyenes ágakat (fáról, vagy bokorról egyre megy) ne túl vastagokat, maximum 1 centisket, mert nem tudunk vele másképp dolgozni . Mintha kosarat fonnánk, haladjunk fonatunkkal egésze a sarkakig. Művűnket kiegészíthetjük az ágyás oldalán zsákokkal, amely a föld pergését hivatott megakadályozni. Az egészhez (mérettől függően) szükség van 15-20 karóra, kb. 15-20 zsákra, és kb. 100 db hajlékony, hosszú vesszőre.

magas2

Rönkfa

Válasszunk néhány egyenes rönköt körülbelül 30 centi vastagságban, ez fogja alkotni az ágyás falait. Méreteket lásd a fenti leírásnál. Ha kisebb rönköket akarunk mozgatni, dolgozzunk vékonyabbakkal, de két sorban.

 magas3

Beton-blokkok

Tegyük a betonblokkokat nyitott felükkel felfelé, ezeket később ízlés szerint tölthetjük fel földel, kis termesztő „zsebeket” létrehozva, így ágyásunknak még egy kis változatosságot is adhatunk. Méretekről, lásd, mint fent. A betonblokkok száma igen erősen függ attól, hogy mihez jutunk, hozzá olcsón (netán milyet kreálunk otthon, nagy nekibuzdulásunkban).

Fotó: rodale.com
Fotó: rodale.com

 Deszka

Ez az ágyás is kialakítható a maradék fűrészáruból szinte bármely méretben, és formában. Nagyjából hasonlóak a kezdetetek, mint a vesszőfonadéknál csak fonás helyet kalapálás vár ránk. A deszkák méretei attól függnek, hogy maradékból építkezünk (ekkor szinte bármilyen deszka, avagy léc jó, ami semmilyen vegyi kezelésen még nem esett át), avagy vásárolunk, ekkor érdemes eleve méretre  szabottat vásárolni.

Fotó: rodale.com
Fotó: rodale.com

Homokzsák

A homokzsákok is lehetnek alternatívája kicsiny kertépítő hobbinknak. Miközben egy kis militarista feelinget adnak az egésznek, talán a legtökéletesebb módja annak, hogy megakadályozzuk azt, hogy kicsiny virágágyásunk a vietnami rizsföldek módjára víztakaró alá bújjon. Érdemes üres zsákokat beszerezve, saját magunknak feltölteni, nagyságrendekkel csökkentve így a költségeket. A méretek csak mitőlünk, függnek, a szabvány homokzsák feltöltve kb. 20 kiló, egy gyapjúszedő zsákba bízvást belefér 150 kilogramm is, a kettő között pedig széles a paletta.

magas6

Írta: Maruzs Gergely

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik