Kertünk-Portánk

Ismerd meg a fahéjat: az isteni öröm növénye, az oltalom fűszere

Lélektani hatását tekintve talán nem véletlen, hogy a nagy ünnepeink fűszere.

A fahéj az egyik legismertebb fűszerünk, amit egyben gyógynövénynek is tekinthetünk. Mintegy 18 fajta fahéjfa létezik a Földön, ezek közül a Ceylon szigetén termesztett Cinnamomum verum (valódi vagy ceyloni fahéj) a legegészségesebb, és a legjobb ízű, illetve illatú.

Előfordulása

Délkelet-Ázsia, India, Sri Lanka és a Fülöp-szigetek a legismertebb természetes előfordulási helyei. Napjainkban is nagy kiterjedésű ültetvényeken termesztik.  8–10 m magas, örökzöld fa. Törzse dúsan elágazó. A termesztett példányokat évente visszavágják, így nem engedik 3 m-nél magasabbra nőni.  A termesztők a fa három évesnél nem idősebb ágairól, fiatal hajtásairól hántják le a kérget, majd azt megszárítják vagy őrlik. Vízgőz-desztilláció segítségével illóolaját is kinyerhetik.

Fotó: wikimedia commons

Felhasználása

Közismerten étkezési céllal, általában édes ételek aromásító fűszerként használják. A finom sütemények, mézeskalácsok mellett a capuccino vagy forró csoki és jó forralt bor elengedhetetlen fűszere. Gyógynövényként közvetlenül fogyasztva, gyógyfőzetek alkotórészeként, aromás olajok, krémek hatóanyagaként vagy illóolaja aromaterápia során inhalálásra alkalmazható. Kérgének, őrleményének parázsos vagy főzőlapon képződő füstje a levegő fertőtlenítésére is kiváló.

A fahéj szervezetre gyakorolt hatása

  • Hevítő vértisztító, hatékony fertőtlenítő külsőleg és belsőleg egyaránt.
  • Érzésteleníti a felszíni sebeket, vérzéscsillapító.
  • Serkenti a szervezet aktivitását, élénkíti és támogatja az immunrendszert.
  • Rágcsálva tisztítja a nyelvet, így javíthatja a tompult ízérzékelést. Melegíti és fertőtleníti a szájüreget, ezért a krónikus, gennyes fogágy betegségek gyógyszere. Csökkenti a fogfelszín és a nyelv lepedékességét és a szájszagot.
  • A gyomor falának megtisztítását a savtermelés enyhe fokozásával éri el, ezért a gyomorhurut hatásos ellenszere. Hatékony gyomorerősítő. Gyomorrontás esetén főzete javallt. A gyomornyálkahártya felmaródásain, sebein fokozhatja az égő érzést.
Fotó: pixabay.com
  • A tápcsatorna további részein is fokozza az emésztést, serkenti az emésztőnedvek termelését. A belek falára rakódott zsírok, szennyek eltávolításában segít, aktívan gátolja a belek gombás állapotainak kialakulását.
  • Aromája révén hevíti a belső szerveket.  Az ízeken keresztül – bedörzsölőolaj formájában is – közvetlenül a test nedvtartalmára hat. Emeli benne a tűz energiáit, és ezzel közvetve a derék és a vesék melegedését idézi elő. A deréktáji gerinc tartóizmaiban fokozza a vérellátást, így oldja a görcsöket. A feszült deréktáji tónus oldásával a vesékben lévő blokk az érzelmi blokáddal együtt szűnik.
  • Vesemelegítő hatására  a vizeletképzés könnyül, közepes vízhajtó hatású. Erős főzete húgyúti fertőtlenítő, hólyaghurut kezelésére igen javallt. Vesegyulladásnál ellenjavallt.
  • Tisztává és erőssé teszi a szívet, vérellátását fokozza, túlfeszítettségét nyugtatással és a terhek csökkentésével oldja.
  • Csökkenti a vér koleszterinszintjét- és cukortartalmát.
  • A légzőrendszer hurutos megbetegedéseire, főként inhalálva kiváló, mert nyálkaoldó hatása mellett segíti a nyálka kiürülését, ezáltal könnyíti a légzést. A meghűléses állapotok kiváló kezelője. Hörghurut esetén igen javallt főzetének mézzel kombinált fogyasztása, amely izzasztó hatásának köszönhetően az esetleges lázat is képes csillapítani.
  • Az idegrendszert a fahéj aromája  nyugtatja.
  •  Afrodiziákum. Segíti az erotikus, finom érzetek megjelenését, és nemi ösztönző is.
  • Tinktúrája fertőtleníti és szárítja a felszíni sebeket, gombás bőrfelületeket.
Kardamommal szép az élet: tippek, receptek, érdekességek
A vanília és a sáfrány után a világ egyik legidősebb és legdrágább fűszernövénye szívet-lelket melegít.

Lélektani hatása

Az isteni öröm növénye. Meleg, szeretetteljes állapotba emel, segíti a nemesszívűség és a megbocsájtás megjelenését.  Hangulatjavító, lelkesítő hatású, a letörtség és a nyomasztó hangulat ellenszere.

Illóolaja

A fahéj illóolaját ne kenjük bőrünkre, de még fürdővízbe tenni sem ajánlatos, mert erősen irritáló hatású. Párologtatásához kiválóan illeszkedik a jázmin, a narancs, a mandarin, a szegfűszeg és a szantálfa olaja.

Ellenjavallat

Terhesség esetén lehetőleg kerüljük a fogyasztását, főként nagy mennyiségben. Akut gyulladás esetén is lehet káros. A fahéj bizonyos összetevői nagy mennyiségben károsak is lehetnek, ugyanis az őrölt fahéjban található olajok (eugenol, kumarin) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. Így tehát a fahéj gyógyászati alkalmazása csak olyan speciális készítményekben engedélyezett, amelyekből ezeket az összetevőket már kivonták. Ha lehetséges cassiai fahéj helyett ceylonit vásároljunk.

Forrás: Dr. Kmeth Sándor: Herbárium

Címlapfotó: pixabay.com

5 toplistás forró csokoládé ínyenceknek és kevésbé ínyenceknek
Egy kedvenc ital, aminek számtalan fűszerezését és ízesítésének titkait kutatjuk, mutatjuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik