Életmód

13 szuper ötlet a borsmenta felhasználására

A menta az egyik legrégebbről ismert gyógynövény. Többféle felhasználása ismert mind a háztartásban, mind az egészségügyben.

Könnyen termeszthető, gyorsan bokrosodik, így akár egy bokorból lehet egy egész kiskertünk. Itt találtunk felhasználásához tippeket.

Rágcsálók és hangyák ellen

Tegyünk mentalevelet a helység sarkaiba, ami segít távol tartani a nem kívánatos “apróságokat”.

Görcsoldásra

Emésztés felgyorsítására, görcsök kezelésre is eredményesen használhatjuk. Készítsünk egy meleg mentateát és apró kortyokban fogyasszuk pici citrommal.

Lábfürdőbe

Fáradt lábra igazi megnyugvást jelent a menta. Lábunk felfrissítésére szeleteljünk fel egy csésze mentalevelet, keverjük össze egy csésze tengeri sóval és egyharmad csésze olívaolajjal. Dörzsöljük a lábunkra!

Fájdalomcsillapítóként

Frissen szedett mentából készítsünk teát vagy hideg vízben áztatva igyunk meg egy pohárnyi keveréket. Kiegészítésként dörzsöljük halántékunkat és tarkónkat mentalevéllel.

menta4

Fertőtlenítésre

A menta antibakteriális tulajdonságai révén jól hasznosítható megelőzésre. Lábgomba elleni védelemben is hatékony.

Légút tisztítására

Ha orrdugulásunk van, tegyünk egy marék mentát 2-3 dl forró vízbe, és élvezzük a fűszeres mentol illatát. A borsmenta olcsóbb és természetesebb, mint a legtöbb orrtisztító spray.

menta2

Stresszoldásra

A menta párolgó gőze vagy illóolaja kimutathatóan csökkenti a stresszt.

Salátába fűszerként

Ha szeretnénk, hogy nyári salátánk valami különleges élményt adjon, akkor gyümölcs- vagy zöldségsalátánkat fűszerezzük borsmentával – de csak mértékkel.

Testápolásra

Az extra frissességét biztosítja! A mentaolaj és levél friss illatot ad, így házi készítésű szappanok és samponok nagyszerű kiegészítő illata lehet.

Jégkockában

Ha nincs lehetőség friss menta felhasználására, akkor jó szolgálatot tehet a fagyasztott is, ráadásként jól is mutat egy limonádéba dobott mentás jégkocka.

menta1

Arctisztításra

Egy marék mentalevelet áztassunk egy liter vízben egy órán át, lehetőleg hűtőben. Ezzel a vízzel öblítsük arcunkat. Igazi természetes frissítő zuhanyban lehet részünk.

Tisztításra

Igazi „fresh” élmény. A szárított menta és a szódabikarbóna keverékét (1:2 arányban) dörzsöljük be a szőnyegbe, hagyjuk állni egy órát, majd porszívózzuk fel. Illata friss és fantasztikus.

Illatosításra

Keverjünk össze mentát és más gyógynövényt, virágot, és hagyjuk, hogy természetes illat töltse meg otthonunkat. Sőt! Akár készíthetünk fűszer-girlandot is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik