Életmód

5 kiváló gyógynövény, ami segít az allergia kezelésében

A pollenszezon sokak számára együtt jár a szénanátha megjelenésével, amely hónapokig megkeserítheti az életüket.
Gyógynövényekkel és a belőlük készült kivonatokkal azonban megelőzhető, de legalábbis kezelhető a szezonális allergia. A szálló virágpor által kiváltott tüneteket az immunrendszer túlzott reakciója okozza, de nem muszáj azonnal a patikába rohanni, néhány gyógynövényből előállított készítménnyel ugyanis hatékonyan csökkenthetők a szénanátha tünetei.

Öt olyan gyógynövényt gyűjtöttünk össze, amelyek természetes gyógymódot kínálnak a szezonális allergiára,.

Csalán

A csalán talán az egyik legjobb választás lehet a kezdeti allergiás tünetek enyhítésében. Gazdag karotinban, K-vitaminban és a kvercetinben gazdag, ami gátolja az allergiát okozó hisztamin termelődését. 2003 kísérleti alanyon végzett vizsgálatából kiderült, hogy több, mint a résztvevők felénél a gyógyszereiknél hatásosabbnak bizonyult az allergiás tünetek csökkentésében a fagyasztott vagy szárított csalán készítmények.  A csalán mellett jótékony hatású a lándzsás útifű és a kakukkfű is, e két növényt gyakran alkalmazzák allergiaellenes gyógyteákban is.

Fedezd fel a tavasz valódi gyógynövénybajnokát, a csalánt!

Papsajt

A papsajt az egyik leghatékonyabb gyógynövény lehet a szénanátha kezelésében. Egy klinikai vizsgálat során ugyanis egy antihisztaminnal hasonlították össze: a növény hasonló pozitív eredményeket ért el, azonban nem okozott álmosságot. A papsajt emellett pozitívan befolyásolja az immunrendszert, illetve asztma kezelésére is alkalmazható, teája csökkenti a köhögési ingert.

Fotó: commons média
Fotó: commons média

Édesgyökér

Egy koreai tanulmányban jegyezték le, hogy az édesgyökér egyik összetevőjének ( licoachalcone), antitumor, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatása van. Gátolja celluláris tevékenységeket, ezáltal az allergiás reakciót, így csökkentheti a bőr gyulladását.

Ginko Biloba

A ginkgo biloba, (páfrányfenyő) ginkgolid-tartalmánál fogva gátolja az allergén anyagok működését, így hatékonyan csillapíthatja az allergiás tüneteket. Amellett, hogy nagyon hatékony gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, a ginkgo bilobában lévő antihisztaminok természetes módon segítenek az allergiával küszködőknek. Bizonyított, hogy hatékonyan enyhíti az asztmás rohamokat is.

Reishi gomba

A gombák királyának is kikiáltott Reishi gomba megannyi egészségügyi problémára lehet is gyógyír. Több ezer éve használják, mint gyógyszert a japán és a kínai kultúrában. A kutatók vizsgálataiból kiderült, hogy ez a gomba hatékonyan megszünteti az allergiás tüneteket. A Reishi nagy mennyiségben tartalmaz lanostant, ami természetes antihisztamin.

Fotó: commons média
Fotó: commons média

Jó tudni! 

  • A telített zsírsavak fokozhatják az allergiás reakciókat, mindenképpen kerüljük. Egy vizsgálatban a marhahús és a tej rontott leginkább a szénanáthások helyzetén.
  • A leggyakrabban allergiát fűszerek közé oregánó, fahéj, fekete és fehér bors, menta, paprika és kömény.

A fent nevezett növényekből készíthetünk gyógynövénytinktúrát is, melyet naponta három-négy alkalommal kell használni két-három hétig. Gyors megkönnyebbülést, hosszabb távon (2-3 hónap) akár gyógyulást is nyújthat.

FONTOS!  Aki a gyógynövények valamelyikére allergiás, természetesen kerülje annak használatát.

Mivel enyhíthetjük még a tüneteket?

  • Ligetszépe- és lenmagolaj: sok esszenciális zsírsavat tartalmaz, mely elősegíti a szervezetben a gyulladásgátló (prosztaglandinok) anyagok képződését.
  • A szénanátha tüneteit csökkenti különböző stimulálóanyagok fogyasztása, ilyen pl.: a hagyma, a fokhagyma, a torma, a mustár, a zsázsa, a méz és az almaecet.
  • Fogyasszunk rendszeresen savanyú káposztát, joghurtot is, hogy elősegítsük a bélbaktériumok működését és az immunrendszer erősítését!
  • A körömvirág és cickafark megnyugtatja a bélnyálkahártyát és ezzel csökkenti az allergizáló anyagok felszívódási esélyét, az apróbojtorján, a borsmenta és gyermekláncfű tea támogatja az emésztésünket.
  • Napi 1-2 pohár frissen préselt sárgarépalé elegendő béta-karotint tartalmaz a nyálkahártyák fokozottabb védelméhez.

További hasznos írás a témában: A kakukkfű többet tud, mint gondolnád

Forrás: herbs-info.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik