Kertünk-Portánk

Gyógyítja a lelket és javítja az étvágyat a kertészkedés

Íme 10 ok, miért legyen kertünk.

Kertészkedni? Ugyan minek? Hisz mindent, ami kellhet otthon, meg lehet vásárolni az üzletekben vagy a piacon – állítják sokan. Nos, mi azt mondjuk a kertészkedés nagyszerű elfoglaltság, amit mindenkinek csak ajánlani tudunk.

Például, mert:

1. Javítja a mentális egészséget

Vitathatatlanul rabjai vagyunk a technológiának. Az a figyelem, amit e-mailjeinknek és okostelefonjainknak szentelünk,  „irányított figyelem”, ám agyunknak véges a kapacitása. Amikor túlterhelődünk, hibázunk. A kertészkedés a gyógyszer. A kerti munka rutinja egyfajta „könnyed figyelem”, amely lehetővé teszi az agynak a pihenést és a feszültséglevezetést, segít átvészelni a nehéz időket.

5 évelő zöldség, mely kertünk kincse lehet
Csak egyszer kell ültetni, és évről évre szüretelhetjük a termést.

2. Gyógyítja a lelket

A mindennapi stresszoldáson kívül a kertészkedés segíthet legyőzni a magányt, a depressziót és egyes kutatások szerint az időskori demencia tüneteit is enyhíti.

3. Nagyszerű testmozgás

Fel, le, előre, hátra, guggolás, nyújtózkodás. Mozdulatok, amelyeket észrevétlenül végzünk miközben a kertben dolgozunk. A kertészkedés egy ismétlődő, alacsony hatásfokú edzésforma, amely bizonyos mértékű erőt és nyújtást igényel. Ez az erő és a nyújtás az összes főbb izomcsoportot érinti. Alacsony hatásfokának köszönhetően kiváló tevékenység az idősebbek vagy krónikus fájdalmaktól szenvedők számára is.


Fotó: pixabay

4. A sárban dagonyázni nem rossz

A szennyeződés szeretete jótékony hatással van az általános egészségünkre. Egyes kutatások arra utalnak, hogy a kosznak (vagy helyesebben a talajnak) kitett gyerekek erősebb immunrendszert fejlesztenek, és ritkábban alakul ki az asztma, ekcéma és egyéb allergiák. Ugyanakkor a rendszeresen kertészkedőknél kevesebb a daganatos megbetegedés, a szívprobléma, és mozgásszervi betegség is ritkábban fordult elő. Nem mellesleg amíg a kertben tartózkodunk, a D-vitamin készletünk is töltődik napos időben, ami ugyancsak nem hátrány.

Nincs szükség gyermekünk mindennapi fürdetésére
A tudomány is megerősíti: merjük koszosnak hagyni gyermekünket!

5. A kerttulajdonosok jobban esznek

Nincs ebben semmi meglepő. Minden kerttulajdonos igazolhatja, a friss zöldségek íze sokkal jobb, mint bármi, amit a szupermarketben kapni lehet. Jobb ízű ételt pedig mindenki nagyobb étvággyal fogyaszt.

6. Nem csak ételt terem a kert

Sok kertész gyógynövényeket is ültet a kertjébe. Vegyük csak például a levendulát, kamillát, de sorolhatjuk akár az aloe verát is. Ezek olyan növények, melyek remekül hasznosíthatók otthon kisebb panaszok kezelésénél.


Fotó: pixabay

7. A kert sikerélmény

Hihetetlen élmény, mikor az ember keze nyomán valami új dolog születik. Így van ez a kertben is. Látni, ahogy az elültetett mag kibújik a földből, a palánta termést hoz, a virág kivirágzik. Ahogy a munka nyomán változás történik – az maga a boldogság.

8. A kert kitartásra, felelősségre nevel

Ha valaki kertészkedni kezd, számolnia kell azzal, hogy  a kert sok türelmet és kemény munkát igényel. Figyelembe kell venni az általunk gondozott különböző növények szükségleteit, ideértve az öntözést, a trágyázást és a metszést. Egy felelős ember nem hagyja a növényeket kiszáradni, figyeli, mikor, mire van szükség. Ez pedig olyan kitartást és felelősségtudatot követel meg, amit aztán az élet egyéb területein is kamatoztathatunk.

Kertészkedjünk ökosan, okos praktikákkal segítünk
Öko-kertészeti praktikák az otthoni kiskertünkben.

9. Közös tevékenység 

A kert lehet egy közös családi program, ahol meg lehet osztani a munkát, miközben az egész család a levegőn tartózkodik.  A gyerekek megtapasztalhatják a bőség érzését a szüretkor és a veszteség érzését, mikor egy növény kiszárad, miközben a idősebbektől aktív formában tanulhatnak környezetről, kölcsönhatásról, élővilágról. Végül közösen lehet osztozni a jutalomban is.

10. Egyszerűen, mert szép

Sok dolgot fel lehet sorolni, miért érdemes kertészkedni, de nem szabad kihagyni egy egyszerű tényt sem, mégpedig azt, hogy a kert már ránézésre is szemet gyönyörködtet. A kert – különösen egy színpompás virágoskert – ajándék a léleknek. Nincs jobb érzés, mint a napsütésben földdel dolgozni, függetlenül attól, hogy nagy kertben vagy néhány cserépben bogarászunk az erkélyen.

Próbáld ki te is!

Kiemelt kép: Pixabay

10 gyógynövény, aminek minden kertben ott a helye
Töltsük fel házipatikánkat a kertünkből.
Olvasói sztorik