Kertünk-Portánk

5 évelő zöldség, mely kertünk kincse lehet

A hagyományos háztáji kertekben sokszor olyan zöldségeket termelünk, amelyeknek ahhoz, hogy minden évben terméssel örvendeztessenek meg minket, a magjukat minden tavasszal újra el kell vetni. Míg ezek a zöldségek sok törődést igényelnek, ültethetünk a kertbe olyan növényeket is, amelyek évelők, vagyis nem kell minden tavasszal újrakezdeni a telepítésüket. Érdemes ezekből is telepíteni a kertünkbe, ráadásul nem is nagy a helyigényük – írja a  Treehugger.

5 évelő zöldség, amelyek évről évre folyamatosan teremnek

1. Spárga
Ez a karcsú tavaszi szépség talán a legismertebb kora tavaszi évelő zöldség, és az ára sem alacsony a boltokban vagy a piacokon. A spárga nem gyorsan termő növény, de ha egyszer beindul, minden évben ízletes, zöld vagy épp fehér hajtást hoz, a spárgaszárat, ami rendkívül egészséges is. Lehet magról is vetni, de érdemesebb szárról telepíteni.

Fotó: pixabay

2. Csicsóka

Más néven jeruzsálemi articsóka (bár egyáltalán nem hasonlít az articsókára), a csicsóka a napraforgó rokona, a 3 méterre megnövő növény első látásra össze is téveszthető vele. Édeskés, ehető gumói vannak, ezeket nyersen vagy főzve is fogyaszthatjuk. Hasonlóképpen használhatjuk fel, mint a hagyományos burgonyát. Egyesek szerint a csicsóka enyhén dió ízű. A csicsókát a kert végébe is ültethetjük, a gumókat ősszel takarítjuk be.

Fotó: pixabay – csicsókavirág

3. Articsóka
A bogáncsfélékhez tartozik ez a növény, és nem éppen puha, kellemes tapintású zöldségféle, de virágbimbója nagyon ízletes, sokan a zöldségek királynőjének is nevezik.  A növekvő articsóka kis helyet foglal el a kertben, akár másfél, két magasra is megnőhet, és a legtöbb évelő növényekhez hasonlóan, egy-két évnyi növekedés szükséges, mielőtt az első ízletes termést betakaríthatnánk.

Fotó: pixabay

4. Rebarbara
Ez az évelő zöldség nemcsak ehető, hanem a haszonkert pompás dísze is lehet, apró virágai a zöldesfehértől a rózsavörösig terjedhetnek. A rebarbarát a legjobb gyökértörzsből ültetni – egy idősebb növény darabjait felhasználva – , ezt kertészetből, vagy akár egy segítőkész szomszédtól is beszerezhetjük. A rebarbara szárát csak a második évtől kezdve takarítsuk be. Figyelem, csak a rebarbara szárai ehetőek, levelei mérgezőek! A kerti komposztot viszont gond nélkül kiegészíthetjük vele.

Fotó: pixabay

5. Torma
Bár a torma zöldségnek nevezhető, mégis leginkább ízesítésre használjuk, és vagy szeretjük, vagy utáljuk, átmenet nemigen van a kettő között. Eredetileg gyógy- és fűszernövényként termesztették, Magyarországon nagyon kedvelt nemcsak a gyökere, amelyet megreszelve húsok ízesítésére használnak fel különböző szószokhoz, de a méregzöld, érdes levele is. A tormalevél a kedvelt töltikének az egyik egészséges alapanyaga, ebbe tekerik bele a húsos-rizses tölteléket. A sushi szerelmesei is ismerik a tormát, a Wasabi-szószhoz felhasznált vaszabi vagy japán vízitorma az egyik legcsípősebb tormaféle.
A tormagyökér gyorsan terjeszkedik, így jobb, ha az őszi betakarításkor csak néhányat hagyunk meg a jövő évi terméshez, a többit felszedjük.

Fotó: pixabay

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasói sztorik