Életmód

10 érvünk van, miért fogyasszunk minden nap brokkolit

Összeszedtük, miért lenne fontos többet enni az egészséges zöldségből.

1. Gazdag nélkülözhetetlen tápanyagokban

A zöldséget nem véletlenül nevezik szuperételnek. Mindössze száz gramm nyers brokkoliban az alábbi mennyiségű vitamin és ásványi anyag található meg:

  • Rost – 2,6 g
  • Fehérje – 2,82 g
  • A-vitamin – a javasolt napi mennyiség (RDA) 4%-a
  • β-karotin – 3%
  • Tiamin (B1-vitamin) – 6%
  • Riboflavin (B2-vitamin) – 10%
  • Niacin (B3-vitamin) – 4%
  • Pantoténsav (B5-vitamin) – 11%
  • B6-vitamin – 13%
  • Folsav (B9-vitamin) – 16%
  • C-vitamin – 107%
  • Kalcium – 5%
  • Vas – 6%
  • Magnézium – 6%
  • Foszfor – 9%
  • Kálium – 7%
  • Cink – 4%

Egy aprócska figyelmeztetés: bizonyos főzési módszerek következtében a brokkoli veszíthet tápanyagtartalmából. A szakértők szerint a fogyasztására a párolás lehet a legalkalmasabb, ha profitálni szeretnénk belőle.

2. Alacsony kalóriatartalmú étel

Ha fogyni szeretnénk, akkor a brokkoli az egyik legjobb, amit fogyaszthatunk. Alacsony a kalóriatartalma, a rostjai mégis telítettségi érzést adnak. Ráadásul a rost segíti az emésztést és a csökkenti a székrekedés kockázatát, ami szintén a fogyókúra előnyére válik.

Thinkstock

3. Agyserkentő hatású

Egy tanulmány szerint a brokkoli napi fogyasztása a felnőtteknél lassítja a kognitív hanyatlást. A Healthline szerint a zöldségben lévő bioaktív vegyület segíti az agyműködést egy esetleges oxigénhiányos állapot beállta után, de a témában még további kutatásokra van szükség.

4. Segít a rák elleni küzdelemben

A keresztes virágú növények, mint a brokkoli is, bizonyítottan csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. Az American Institute for Cancer Research amerikai kutatóintézet kutatása kimutatta, hogy a zöldség magas rosttartalma meggyőzően áll ellen a végbélráknak, a karotinoidjai pedig valószínűleg csökkentik a száj-, garat-, gége- és tüdőrák által jelentett veszélyt.

Más tanulmányok szerint a brokkoliban fellelhető glükozinolátok visszahúzzák a szervezetben kialakult gyulladásokat és gátolják a rák növekedését.

5. Jót tesz a szívnek

Több kutatás is bizonyította, hogy a brokkoli szíverősítő hatású. Ez részben azért is van, mert a rosttartalmú ételek általánosságban is védenek a szívbetegségek ellen. Ez főként annak köszönhető, hogy csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is. A Healthline azt is hozzáteszi, hogy a brokkoli antioxidánsai segítenek megelőzni a szívinfarktusokat.

Íme a legújabb kávéízesítő, a brokkolipor
A készítmény megőrzi a friss zöldség természetes színét, aromáját és tápértékét.

6. Hozzájárul a kettes típusú cukorbetegség kezeléséhez

A brokkoli és más keresztes virágú zöldségek úgynevezett szulforafán vegyületet tartalmaznak, amely egy friss kutatás szerint segíthet a kettes típusú diabétesz kezelésében. A tudósok 97 cukorbetegnek adtak koncentrált brokkolikivonatot 12 héten át, és a túlsúlyos résztvevőknél jelentős eredményeket tudtak elérni vele.

7. Erősíti az immunrendszert

Az immunrendszerünknek C-vitaminra van szüksége, hogy a lehető legjobban teljesítsen. És bár a brokkoli nem egy jól megtermett narancs, mégis kiváló vitaminforrás. Mindössze száz gramm brokkoliban több C-vitamin van, mint a javasolt napi beviteli érték. A téli megfázásos időszakban emiatt különösen hasznos lehet a fogyasztása.

8. Épen tartja a csontokat

A brokkoli olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a csontok egészségéhez. Ilyen a K-vitamin, a kalcium és a foszfor is. Előzetes kutatások azt állapították meg, hogy a zöldség antioxidáns-tartalma védhet a kopásos ízületi gyulladás ellen is. Ugyanezek a tápanyagok javítják a szájhigiéniát és akár fogbetegségek kialakulását is megelőzheti.

Thinkstock

9. Gyógyítja a napégést

Ha nyáron napozni indulunk, akkor a naptej mellé pakoljunk be egy kevés brokkolit is. A tudósok állítják, hogy a zöldségben lévő bioaktív vegyületek védenek az UV-sugárzás ellen, amely rákkeltő hatású. Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a brokkolikivonat lassítja a rák kialakulását az UV-sugárzásnak való kitettséget követően, de további tanulmányokra van szükség, hogy biztosan tudjanak mondani.

10. A világ számos konyháján használják

A brokkolit a legtöbb ember nem szereti, pedig egy nagyon változatos zöldség, amelyet sok étel elkészítéséhez használhatjuk. Ilyen például a vegán makaróni, de levesnek is kiváló.

Ezt a 10 ételt fogyasszuk a szellemi frissességért
Mutatjuk azt is, hogy melyeket érdemes kerülni.

Kiemelt kép: Thinkstock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik