Életmód

5 étel, amit minden nap kellene fogyasztani a Harvard professzora szerint

Az utóbbi években tulajdonképpen lehetetlen eligazodni a táplálkozási tanácsok labirintusában. A korábban igaznak hitt állításokról kiderül, hogy hamisak, a párhuzamosan folyó tanulmányok ellentmondanak egymásnak, a dolgunkat pedig még az álhírek is nehezítik.

És amikor már nagy nehezen megtudjuk, mit is kellene valójában fogyasztani, rájövünk, hogy az élelmiszereket vagy megfosztották a tápanyagoktól, vagy nem is volt bennük soha.

Kelly Bilodeau, a Harvard Women’s Health Watch című tudományos lap szerkesztője legfrissebb cikkében arról írt, a legjobb döntés sokszor az lehet a szervezetünk szempontjából, ha hozzáteszünk, és nem elveszünk a táplálékokból. Ezáltal olyan étrendet állíthatunk össze magunknak, ami igazi bónusznak tűnik, és nem teher számunkra.

Ezen a gondolatmeneten elindulva kereste fel a Harvard Egyetem adjunktus professzorát, Teresa Fung táplálkozási szakértőt, hogy megtudja, mely ételek tartalmazzák a legtöbb a tápanyagot.

Fung öt élelmiszert említett, amit nap mint nap kellene fogyasztani, írja az MNN.

Áfonya

Eddig is köztudott volt, hogy az áfonya egy igazi vitaminbomba. Fung kiemelte, hogy a gyümölcs kirívóan gazdag antioxidánsban, A- és C-vitaminban, valamint rostban. Hozzátette, helyettesíthetjük más, sötét színű gyümölcsökkel, így gránátalmával vagy cseresznyével is. Ha nincs lehetőségünk frissen hozzájutni, akkor szerezzük be fagyasztott formában, és adjuk zabpehelyhez, joghurthoz.

Gyümölcsös desszertek - Ahol az áfonyás tej a legnépszerűbb
40 ehető bogyósból mintegy 20 féle nagyon gyakori az országban, és sokan szedik is.

Kelbimbó

Hosszú út vezetett odáig, hogy a kelbimbót az egyik legegészségesebb zöldségek között emlegethessük. A Harvard professzora arról beszélt, tele van A-, C- és K-vitaminnal, emellett jelentős mennyiségű káliumot és folsavat is tartalmaz. Más keresztesvirágú zöldségekhez hasonlóan a kelbimbó is olyan bioaktív vegyületekben gazdag, amelyek akadályozzák a sejtkárosodást a szervezetben. Ha végképp nem szeretnénk minden nap ezt enni, akkor variálhatjuk karfiollal, brokkolival vagy káposztával.

Diófélék

Bár magas a kalóriatartalmuk, ez még önmagában nem jelenti azt, hogy kerülni kellene őket, hiszen bőven vannak bennük egészséges olaj, fehérje és E-vitamin is. Fung kiemelten ajánlja a dió, a mandula és a mogyoró fogyasztását.

Ettetek már dióvajat? Egészséges, krémes falat
Egyre különlegesebb variációk léteznek a vajak világában. Igazi ínyenc, finom falat a dióvaj is.

Natúr joghurt

A joghurt probiotikumokban gazdag, amely segít megtisztítani a belet, és általánosságban is jól hat az egészségre. Emellett bővelkedik fehérjében, kalciumban, magnéziumban, B12-vitaminban és néhány fontos zsírsavban is. Fontos viszont, hogy ne erőltessük az ízesített joghurtokat, mert erősen cukrozottak. Érdemes összehasonlítani egy adott márka natúr és gyümölcsös joghurtjának címkéjét, hogy megtudjuk, mennyi hozzáadott cukrot tartalmaz az utóbbi.

Fedezzük fel újra a tejsavót, mutatjuk mihez használhatjuk
Sokan nem tudják, de a tejsavó egy roppant értékes és széleskörűen felhasználható ajándéka a természetnek.

Lazac

Fung elismerte, hogy a mindennapi lazacevés talán nem mindenkinek fér bele, nekik viszont azt javasolja, hogy hetente egyszer építsék be az étrendjükbe a benne rejlő fehérje, omega-3, zsírsavak és D-vitamin miatt, amelyeket mind a szívet, mind az agyat szolgálják. Ha növényekkel szeretnénk kiváltani a lazacot, akkor a chia magot, a lenmagot és a diót vegyük fontolóra, igaz, az omega-3 tartalmuk csak megközelíti a halét.

Ennyi műanyagot fogyasztunk el egy étkezés során
Jóval több műanyagrészeske száll körülöttünk a levegőben, mint amennyit megemésztünk a tengeri ételek fogyasztásával.

Kiemelt kép: Thinkstock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik