Életmód

Így lehet megtanítani a fegyelmet veszekedés és kiabálás nélkül

A nagyszülők példája, életről formált véleménye  mindannyiunk életében jelen van. Az alábbi történet is bizonyítja, hogy érdemes figyelni okításaikra.

Az alábbi történet egy bölcs recept, talán nem is véletlenül jelent meg a Finom receptek oldalán. Bölcs tanítás arról, hogyan lehet szelíd módon nevelni gyermekeinket. Minden szülőnek, nagyszülőnek kiváló tanítás.

Így lehet megtanítani a türelmet, a fegyelmet és a felnőttek iránti tiszteletet, veszekedés és kiabálás nélkül.

Két 8 éves gyerek a nagyszülőknél vakációzott vidéken. Este amikor lefeküdtek, alvás helyett beszélgettek, nevetgéltek, nagyon későn aludtak el.

Egyszer csak megszólalt a nagypapa:

– Aludjatok, mert reggel ébresztelek benneteket, a reggeli 9 órakor van.

A két gyereket hidegen hagyta a nagyapa kérése, éjfél után aludtak el. A nagyapa ébresztette őket, reggel fél kilenckor.

– Ébresztő! Kész a reggeli!

A gyerekek csak annyit mondtak:

– Igen nagyapa…–  és aludtak tovább.

Fotó:pixabay

A nagyszülők elmentek, hogy végezzék a dolgukat, a gyerekeket egyedül hagyták, a  konyha kulcsát pedig elvitte a nagyapa.

A gyerekek 11 órakor ébredtek fel, de nem tudtak reggelizni mert a konyha zárva volt. Egy idő után hazajöttek a nagyszülők, majd a gyerekek megkérdezték a nagyapától, hogy reggelizhetnek-e, mire a nagyapa azt válaszolta a reggeli 9 órakor van. A gyerekek meglepődtek, de túltették magukat rajta, elkérezkedtek a nagyapától és elmentek fürdeni a tóhoz. A nagyapa elengedte őket, de szólt nekik:

– Az ebéd 13 órakor van! Ne felejtsétek!

A csemeték elmentek, majd délután fél háromkor értek haza. A konyha ismét zárva volt. Ebédet kértek volna, de a nagyapa csak annyit mondott:

– Vacsora 19 órakor van. Tudjátok, egy jó fürdés után mindenki éhes, főleg akkor, ha nem is reggelizett.

A gyerekek lementek a pincébe, ott találtak két befőttesüvegben tejfölt és abból ettek. Eljött a vacsora ideje, 19 óra – a nagymama kitette a gyerekeknek a vacsorát, ami zabkása volt. Az egyik gyerek megszólalt:

– Én ezt nem szeretem.

A nagyapa elvette előle a tányért és csak annyit mondott a reggeli 9 órakor van. A gyerek visszakérte a nagyapától a zabkását és megette.

Másnap reggel 9 órakor a gyerekek az asztalnál ültek és várták a reggelit.

15 bölcs tanács egy nagypapától
Minden pontjával egyetértünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik