Életmód

Kamerával járja az erdőt és együtt ébred a vadakkal az alsótoldi lány

Többnyire reggel, ritkábban a hajnali órákban indul egy kiadós sétára.

Kicsi gyerekként szerette meg a természetet, felcseperedve pedig régészetet tanult, majd cukrász szakmát szerzett. Ezek közül a természet maradt az örök szerelem, melyet gyönyörű videókban tár a világ elé erdőről, mezőről, a tájról és környezetünk szépségeiről.

Egy mókus is lehet téma

Móki :)

Mindig irigyeltem azokat, akiknek mókus lakik a kertjében, mert vitathatatanul az egyik legtüneményesebb jószág :) Ugye :D ?Legyen szép napotok!

Közzétette: Egy természetjáró lány naplója – 2018. április 3.

Bercsényi Kinga a világörökségi Hollókő közelében, egy festői szépségű faluban, Alsótoldon él. A 35 éves hölgy ott született, eddigi életét végigkísérte a vidék összes szépsége, és nem is vágyik el az alig 200 lakosú településről. Nyomatékosítva életfilozófiáját, a Facebookon az „Egy természetjáró lány naplója” profilon osztja meg követőivel kamerával rögzített élményeit.

Erdő közelében nőttem fel, otthon pedig mindig is voltak háziállataink. Azt hiszem innen eredeztethető a természet szeretete, mely az évek múlásával egyre erősödött bennem, egészen odáig, mígnem elhatároztam, hogy kamerával próbálom rögzíteni az elém táruló pillanatokat. Talán azért is tűnt könnyűnek a kezdet, mert nálunk a szavasok a kertig érnek

– mondta érdeklődésünkre Bercsényi Kinga.

Madarakkal kezdődött

Madáretetés

Szép szombatot nektek! Elkészítettem az idei kis összefoglalómat a téli madáretetésről…volt vagy két óra :D Az első két hónapban jóval kisebb volt a forgalom, mint tavaly, de azért nem panaszkodom, mert a februári hideg napok alatt még sok szép madárka jött látogatóba. Mindenkinek nagyon örültem, mindenkit nagyon szerettem. A nagy kedvencem a pici vörösbegy volt, és a meggyvágó, aki először tette tiszteletét nálam :) Higgyétek el, nagyon jó érzés tud lenni, ha segíthet az ember :)

Közzétette: Egy természetjáró lány naplója – 2018. március 17.

Két éve a madarak iránti szeretetből kezdett kamerázni, és erre a közeli szécsényi horgásztó környéke kiváló terepnek bizonyult. Mivel Alsótold környéke – hasonlóan Nógrád megye sok erdőségéhez – vadban gazdag, nem sokat kellett várni a nagyobb kalandra. Sorban érkeztek videón az őzekkel, szarvasokkal, muflonokkal történt találkozások.

Ismerem a falu környékét, a réteket, az erdőt, a kaszálókat. Elsősorban a reggeli, ritkábban a hajnali órákban indulok egy kiadós sétára, amikor megbújva, kúszva-mászva közelítem meg a vadakat, vagy éppen várom érkezésüket. Sok felejthetetlen pillanatot örökítettem meg két év alatt, néhány állat rendszeresen visszatérő ismerős

– mesélte a természetjárás szerelmese.

Kingától azt is megtudtuk, hogy legnagyobb élményei közé egy tavalyi gímszarvas csapattal, egy vadmacskával, kicsinyke őzgidával és egy bőgő szarvasbikával történt találkozás tartozik, de legalább olyan büszke arra is, hogy felfedezte, hol költ egy parlagi sas és egy héj pár, valamint betájolta hol költenek a rejtőzködő életmódot folytató fekete gólyák a környéken.

Gímszarvasokkal ébredő

Szép estét Nektek! Ma reggel 4.20.kor keltem. Már ötödször a héten. Mindig érzem, hogy előbb-utóbb összejön, de ehhez menni kell. A család még aludt, kiosontam. Sosem öltözök terepszínűbe…na jó, ma nem a rózsaszín melegítő, hanem a kék volt rajtam :) Csak telefon, meg a kamera. A kertek alatt mentem. Hiába fűkaszáltak már, a nadrágom alja így is csupa harmat lett. Egy nagyjából 50 cm magas kökény bokor mögül lestem őket, guggolva…igen a fenekemen is vizes lett a nadrág :D 6 órára már haza is értem, persze a többiek még aludtak. Visszabújtam az ágyba…sikerült! Gímszarvas bikák <3

Közzétette: Egy természetjáró lány naplója – 2017. június 24.

Mióta figyeli a vadakat, nagyon sokat tanult és tapasztalt róluk. Tudja, melyik állat mozog nappal, melyik éjjel, melyik a félősebb, melyik idős, melyik fiatal, nagyjából melyiktől mit várhat „lesipuskás” helyzetében. S hogy ne bízzon semmit a véletlenre, szakirodalmat olvas, bár fontosabbnak tartja, amit a természetes közegükben lát – mert így tud egyre többet az állatokról.

Tavaly egy reggeli sétám alkalmából egy drótba tekeredett őzbakot sikerült megmenteni egy ismerős vadász segítségével, de a madarakra is figyelek. Rábukkantam már sérült tengelicre, balkáni gerlére, egerészölyvre is, és minden alkalommal gyorsan értesítettem a mentéshez értő orvost vagy állatmentőt. A madarakat egyébként a tél időszakában kertünk etetőjében folyamatosan táplálom, s azokról is készítek felvételeket

– említette Bercsényi Kinga.

Muflon kosok csattogása

Muflon kosok

Láttatok már ilyet? Én most először, de ha másért nem, ezért érdemes volt ma reggel kicsit korábban kelni :D Hihetetlen milyen hangja van a csigák összecsapódásának, szóval adjatok rá hangot :DLegyen szép vasárnapotok!

Közzétette: Egy természetjáró lány naplója – 2018. március 11.

Az alsótoldi lány a jövőben is rendszeresen járja majd a környéket, és minden kalandját megörökíti. Mint mondta, nagy vágya, hogy egyszer borzot „kapjon lencsevégre”, mert a nyomok arról árulkodnak, hogy van belőlük a környéken, de mivel éjszakai életet élnek, napkeltére általában visszahúzódnak rejtekhelyükre. Kis szerencsével ez az élmény is megadathat a fiatal természetjárónak, hiszen eddig is számos olyan történet részese lehetett, amire túrája előtt nem is gondolt.

Vonuló gólyacsapat

Sziasztok! Voltak vagy 72-en, ha jól számoltam :D Köszönöm nekik ezt az élményt, és sok szerencsét kívánok a hosszú útra! Hiányozni fognak a télen. Fehér gólyák <3

Közzétette: Egy természetjáró lány naplója – 2017. augusztus 13.

Sok sikert a „borzvadászathoz”! Ha elkapja a pillanatot, mi biztosan beszámolunk arról.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik