Életmód

Magyar fotós jár egy fehér őzbak nyomában Németországban

Magyar fotós jár egy fehér őzbak nyomában Németországban

Postásként dolgozik a természet és az őzek szerelmese.

Fülöp Bálint amatőr természfotós fehér őzbakról készített fotója februárban bejárta a hazai sajtót. Némi félreértésre adhatott okot, hogy Somogy megyében többen láttak egy fehér őzbakot, de senki sem tudta lefényképezni, ezért illusztrációs fotóként használták a portálok Fülöp Bálint felvételét – ami nem Somogyban készült.

A Sokszínű Vidék Németországban érte el telefonon a fiatalembert.

Én Győr-Moson-Sopron megyéből, Lébényből származom, feleségem pedig szlovákiai magyar. 2008-ban költöztünk Németországba. Jelenleg a német postánál vagyok kézbesítő, feleségem nőgyógyászként dolgozik. Szabadidőmben fotózok, a magyar sajtót bejárt fehér őzbakot Szász-Anhalt tartományban fotóztam

– mondta érdeklődésünkre a 34 éves fiatalember.

Mint megtudtuk, Fülöp Bálint egy ismerősétől tudta meg februárban, hogy él lakóhelyük, Lipcse közelében egy fehér őzbak. Az információ nagyon kíváncsivá tette és szabadideje minden percét feláldozva útnak indult. Február 26-án sikerült először lefotóznia, ez a kép lett a legismertebb – ezidáig.

Március 19-én az erdőben ért a napkelte. A fehér bakot nem láttam sehol, gondoltam rá cserkelek másik 3 őzre. Már viszonylag közel kerültem hozzájuk, amikor egyszer a semmiből előugrott egy már letisztított bak, nyomában a fehér. Őrületes tempóban tartottak felém, a végén jó 10 méterre rohantak el mellettem. A fehér álcaruha jó rejteknek bizonyult, nem is sejtették, hogy a közelükben vagyok

– emlékezett Bálint.

Március 26-ika is az emlékezetes napok közé tartozik, ami a fehér őzbak lesését illeti. Újabb információt kapott arról, hogy elkezdte agancsa “tisztítását” az állat, ezért munka után újra akcióba lendült a fotós. Szerencséje volt, mert gyorsan észrevette, merre jár kedvence barna színű társaival.

Jó másfél órás kúszás és türelemjáték után megközelítettem őket 40-50 méterre. Akkor már csak arra kellett várnom, hogy felálljanak és történjen valami érdemleges. A szerencse ismét mellém szegődött: a bak felállt, nyújtózkodott és elkezdte tisztítani a félkész agancsát egy fán. Ilyet még egy sima őznél sem láttam, nemhogy fehérnél

– mondta a természetfotós.

A fiatalember érdeklődésünkre elárulta, hogy sok fotó van a birtokában a fehér őzbakról, de azokat nem hozza nyilvánosságra, mert egy pályázatra adja be a sorozatot. Fülöp Bálint két korábban készült fotójára is nagyon büszke. Az egyiket egy fehérhasú gímbikáról készítette a Hanságban.

A másik – és szerinte eddigi legjobb – fotója a riasztó suta volt, azzal a képpel tavaly bekerült az Év természetfotósa pályázaton a legjobb 100 közé.

Úgy hisszük, a fehér őzbakról készült fotókkal sikerült igazán maradandót alkotni. Szurkolunk Bálintnak a sikerért!

A fehér bak kérődzés közbenSajnos sok ág takarta ezért nem a legjobb a felvétel. Másfél órát vártam hogy végre…

Közzétette: Fülöp Bálint – 2018. április 2.

Fotók: Fülöp Bálint

Olvasói sztorik