Virágzó vidékünk

Hazaérkezett Afrikából Zoltán, az egyetlen magyar jeladós fekete gólya

Elfoglalta fészkét a Gemencben - hamarosan kezdődik a költési időszak.

Hosszú “hallgatás” után idén először február 18-án adott életjelet magáról az Afrikában telelő, Zoltán névre keresztelt egyetlen magyar jeladós fekete gólya. Akkor vált ismertté, hogy hazaindult a Gemencben lévő költőhelye felé.

Hazaindult Afrikából az egyetlen jeladós magyar fekete gólya
Február 18-án hallatott újra magáról: megkezdte útját a gemenci erdők felé.

Az adatok alapján azt lehet tudni, hogy február 14-én indult, az első héten február 21-ig 1400 km-t repült, a következő két napon is majdnem 600 km-t tett meg. A Gemenc Zrt. weboldalán olvasható információk szerint március 7-én Zoltán átrepülte a Márvány-tengert és Rodostó közelében ért Európa fölé: március elseje óta addig 1400 km-t repült. A portálon követhető térkép szerint néhány napja már Szerbiában járt a madár, Gemencbe érkezése már rövid idő kérdése volt csupán.

A sárga szín a hazatérés útvonalát jelöli

Dr. Tamás Enikő Anna főiskolai tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar, Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézetének vezetője – aki oktatói munkája mellett hivatásszerűen foglalkozik természetvédelmi tudományos kutatásokkal, melyek részét képezi a fekete gólyák életének vizsgálata – március 14-i, szerdai érdeklődésünkre elmondta:

Az elmúlt két napban nem volt térerő, így Zoltán helyzete nerm volt nyomon követhető, de a jelek alapján már tudjuk, hogy közben hazaért. A madár mozgásának közvetítése viszont a költésidőre leáll majd.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik