Virágzó vidékünk

Csoda történt: megérkezett őrhalmi fészkébe Báró, a jeladós fehér gólya

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 03. 11. 10:09

Szombaton írtunk róla, óráról órára egyre valószínűbb, hogy elpusztult Báró, a jeladós fehér gólya. Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője a Sokszínű Vidék megkeresésére arról beszélt, aggodalomra ad okot, hogy a madár még nem ért haza és hogy tavaly szeptember óta nem adott magáról jelet, de könnyen lehet, hogy csak a szerkezet romlott el.

Vasárnapra kiderült, semmi ok nem volt a pánikra, Báró ugyanis reggel berepült a bekamerázott őrhalmi fészkébe.

Csitár, 2017. március 4.
A Báró nevû fehér gólya (Ciconia ciconia) a Nógrád megyei Csitár határában 2017. március 4-én. A madár a legkorábban hazaérkezett jeladós fehér gólya.
MTI Fotó: Komka Péter
MTI Fotó: Komka Péter

Báró tavaly is az elsők között, március 3-án érkezett meg teleléséből Magyarországra, de a szakemberek egészen tavalyelőttig nem tudták, hogy mi áll viselkedésének a hátterében.

2016 tavaszán aztán sikerült műholdas jeladóval megjelölni a madarat, aminek köszönhetően kiderült, hogy a gólya nem a hazai állomány fő telelőterületére, Szudánba és Csádba, hanem csupán Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul.

Ez a rövidítés jelentős, sok ezer kilométeres megtakarítást jelent, ezért tudott Báró – a többieknél jelentősen nagyobb kockázatot is vállalva – korábban megérkezni Magyarországra.

A Báró fészkébe IDE KATTINTVA kukkanthatsz be, a többi jeladós gólya jelenlegi tartózkodási helyét pedig ITT NÉZHETED MEG.

A beérkezés utáni első percek:

Báró hazaérkezett

Báró első percei, miután hazaért bekamerázott őrhalmi fészkébe. Köszöntünk itthon, kismadár!

Közzétette: Sokszínű Vidék – 2018. március 11.

Ludányhalászi, 2015. december 26.
A Január nevû fehér gólya (Ciconia ciconia) Ludányhalásziban 2015. december 26-án. A madár rendszeresen tölti a hideg hónapokat az Ipoly-völgyben, felbukkanását elõször 2014 januárjában jelezték a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek.
MTI Fotó: Komka Péter
Összefogott a falu az elsőként hazatért gólyáért
Rendszeresen visznek élelmet Surinak.
vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.