Virágzó vidékünk

Csoda történt: megérkezett őrhalmi fészkébe Báró, a jeladós fehér gólya

Szombaton írtunk róla, óráról órára egyre valószínűbb, hogy elpusztult Báró, a jeladós fehér gólya. Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője a Sokszínű Vidék megkeresésére arról beszélt, aggodalomra ad okot, hogy a madár még nem ért haza és hogy tavaly szeptember óta nem adott magáról jelet, de könnyen lehet, hogy csak a szerkezet romlott el.

Vasárnapra kiderült, semmi ok nem volt a pánikra, Báró ugyanis reggel berepült a bekamerázott őrhalmi fészkébe.

MTI Fotó: Komka Péter

Báró tavaly is az elsők között, március 3-án érkezett meg teleléséből Magyarországra, de a szakemberek egészen tavalyelőttig nem tudták, hogy mi áll viselkedésének a hátterében.

2016 tavaszán aztán sikerült műholdas jeladóval megjelölni a madarat, aminek köszönhetően kiderült, hogy a gólya nem a hazai állomány fő telelőterületére, Szudánba és Csádba, hanem csupán Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul.

Ez a rövidítés jelentős, sok ezer kilométeres megtakarítást jelent, ezért tudott Báró – a többieknél jelentősen nagyobb kockázatot is vállalva – korábban megérkezni Magyarországra.

A Báró fészkébe IDE KATTINTVA kukkanthatsz be, a többi jeladós gólya jelenlegi tartózkodási helyét pedig ITT NÉZHETED MEG.

A beérkezés utáni első percek:

Báró hazaérkezett

Báró első percei, miután hazaért bekamerázott őrhalmi fészkébe. Köszöntünk itthon, kismadár!

Közzétette: Sokszínű Vidék – 2018. március 11.

Összefogott a falu az elsőként hazatért gólyáért
Rendszeresen visznek élelmet Surinak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik