Életmód

Ezt a 10 ételt fogyasszuk a szellemi frissességért

Egy kutatás szerint a táplálkozásunkkal rengeteget tehetünk szellemi épségünk megőrzéséért.

A chicago-i Rush University Medical Center kutatói olyan diétát állítottak össze, amelynek célja kifejezetten a szellemi hanyatlás megelőzése. A szakemberek MIND (azaz elme-) diétának nevezték el az étkezési programot.

A kutatás során több mint 900 idős embert vizsgáltak, és kiderült, hogy akik betartják az „elmediéta” fő elemeit, azok olyan szellemi frissességgel rendelkeztek, mintha átlagosan 7 és fél évvel fiatalabbak lennének- írja a demencia-info.

A diéta lassítja a szellemi hanyatlás ütemét

Azok, akik kísérletben a leginkább a diéta szerint étkeztek, 53 százalékkal kisebb eséllyel betegedtek meg Alzheimer-kórban, de valamennyi pozitív hatás azoknál a résztvevőknél is megjelent, akik csak nagyjából követték a diéta alapelveit.

A kutatók 10 olyan ételt jelöltek meg, amiből érdemes gyakran fogyasztani, és 5 olyat, amit pedig jobb kerülni.

MIND diéta által javasolt ételek

Zöld, leveles zöldségek

A zöld, leveles zöldségekből hetente hat adaggal érdemes fogyasztani, de már azoknál is megfigyelhető valamennyi előnyös hatás, akik legalább heti kétszer esznek ilyet. A salátafélék, spenót, sóska mellett ide tartozik a káposzta, kelkáposzta, kelbimbó és a brokkoli is. Egy „adag” alatt a szakemberek nagyjából egy bögrényi mennyiségű zöldséget értenek.

Egyéb zöldségek

A leveles zöldségek mellett a többi zöldség (répa, retek, karalábé, zeller, stb.) fogyasztása is javasolt. Ideális esetben hetente legalább hat adag leveles, zöld zöldséget, és hat adag másmilyen zöldséget fogyasszunk.

Olajos magvak, dió, mandula, mogyoró

Hetente öt alkalommal együnk diót, mogyorót vagy más olajos magvat. Egy adag az olajos magvakból nagyjából egy nagyobb maréknyit jelent, azaz ennyit kell ennünk majdnem minden nap.

Áfonya vagy más bogyós gyümölcs

A MIND-diétában konkrétan kékáfonyát ajánlanak, ebből hetente két adaggal kellene megennünk. Egy adag kékáfonya fél bögrényit jelent. Korábbi kutatások a többi bogyós gyümölcs szellemi egészségvédő szerepét is alátámasztották, így a szakemberek szerint feltehetően az is jó, ha ugyanennyi epret, málnát vagy ribizlit eszünk rendszeresen.

Fotó: hewholemeal.com

Bab

A kutatások szerint ez az egyszerű és olcsó hüvelyes rendkívül jót tesz az agyunknak. A MIND-diéta szerint hetente három adag babot érdemes fogyasztanunk szellemi épségünk megőrzése érdekében. Egy adagnak számít fél bögrényi szárazbab, amit tetszőleges módon elkészíthetünk.

Teljes kiőrlésű gabona

Teljes kiőrlésű, rostdús gabonából legalább naponta három adagot kell enni – ez lehet müzli, gabonapehely vagy barnakenyér is. Egy adagnak egy szelet kenyér felel meg.

Hal

Heti egyszeri halfogyasztás már csökkenti a szellemi hanyatlás kockázatát – ezt megehetjük akár konzerv formájában is.

Szárnyashús

Hetente legalább kétszer kell ennünk szárnyashúst (csirke, pulyka), ez a mennyiség már jó hatással van az agyra.

Olívaolaj

A kutatók szerint azokban az esetekben volt megfigyelhető az olívaolaj védő hatása, amikor a résztvevők a legtöbb ételben olívaolajat használtak az egyéb zsiradékok helyett.

Vörösbor

Az alkohol, és főként a vörösbor egészségvédő vagy épp egészségkárosító hatása évtizedek óta ellentmondásos téma. A MIND-diéta kutatóinak eredményei szerint napi egy pohár vörösbor segített megelőzni az Alzheimer-kórt, ugyanakkor ennél nagyobb mennyiség már káros hatású.

Kerülendők

Vörös hús, vaj, margarin, sajt, péksütemény, olajban sült gyorsételek ( sült krumpli, hamburger)

Jó hír, hogy a kutatások tapasztalatai szerint a MIND-diéta akkor is hatásosnak bizonyult, ha nem tartották be minden előírását. Ez mindenkit motiválhat, hiszen nem kell lemondani a kedvenc ételeikről sem. Ráadásul minél tovább követte valaki ezt a diétát, annál nagyobb védelmet nyújtott az a demencia ellen.

Címlapfotó: antiquetruth

Okos fűszerek, amik serkentik az agy működését
Ezek a fűszerek nem csak ízesítenek, hanem frissen tartják az agyunkat is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik