Életmód

6 klasszikus esküvői babona és szokás

Babonaság bolondság, de érdemes megismerni az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket.

Az esküvőket számos babona övezi. A Zsidai portál összegyűjtötte a legnépszerűbbeket.

1. Valami régi, valami új, valami kölcsönbe kapott és valami kék

Egy angolszász hagyományról beszélünk, amely talán az egyik leghíresebb babonává nőtte ki magát. Eszerint ugyanis a menyasszonynak az esküvője napján viselnie érdemes a jó házasság érdekében valamit ami kék, valamit ami új, valamit ami régi, és valamit, amit egy boldog házasságban élő nőtől kapott kölcsön.

2. Ha fiút szeretnénk, azt a borválasztással segíthetjük

A gyermeknemzéshez kötődő babona a  XVIII. századba nyúlik vissza, amikor a Habsburg ház és a főúri házak nélkülözhetetlen nedűi voltak a somlói borok. Ekkor alakult ki a szokás, hogy ha fiút kíván nemzeni a fiatal pár, akkor az esküvő napján a népszerű somlói bort, a juhfarkat fogyasztották. Ezen hagyomány különlegessége hogy csak hazánkban terjedt el – így bár nem sorolhatjuk a legnépszerűbb esküvői babonák közé, de mindenképp érdekes.

3. A szivárvány szerencsét hoz

Bár a legtöbben nem örülnének, ha esküvőnkön eleredne az eső – a babona szerint azonban az akár szerencsét is hozhat. Persze nem az eső, hanem az utána következő szivárvány! Népi hiedelmek szerint azok a párok, akiknek esküvőjén az égi tünemény megjelenik – óriási szerencsével lépnek be a házas életbe, és boldog élet vár rájuk.

Fotó: pixabay.com

4. Ne forduljunk vissza

A babona kimondja, hogy ha a vőlegény az esküvője napján elhagyta a házat és elindult a menyegző felé, már nem fordulhat vissza – és lépheti át újra a küszöböt. Ez ugyanis óriási szerencsétlenséget hozhat – úgyhogy kedves urak, csak összeszedetten!

Fotó: pixabay.com

5. Hangoskodjunk

Bár talán a démonoktól való félelem manapság már keveseket érint, mégis ez az egyik legnépszerűbb hagyomány a mai napig is az esküvő napján – csupán nem biztos, hogy tudja az ifjú pár miért is lett ez népszerű. A babona szerint az esküvőről való távozáskor nagy zajt kell csapni, hogy a démonok ne kövessék a fiatal párt otthonukba. Ide tartozik manapság a kocsik dudálása, és az autó vonóhorgára akasztott dobozok csörömpölése is.

6. A sárga virágot mellőzzük

Egyes kultúrákban a bazsarózsa a szégyent jelképezi, ezért nem ajánlják az esküvői csokorba. De a sárga színű virágok sem jobbak: a viktoriánus korban a napsütötte sárga virágokat a féltékenységgel azonosították. Ha az ara ilyet köttetett a csokrába, azzal – a hiedelem szerint – bevonzotta a zöld szemű szörnyet a kapcsolatába.

Címlapfotó: pixabay.com

Felejthetetlen pillanatok: az első hitvesi csók földön, vízen, levegőben
Itt a tavasz, kezdődik a házasságkötések szezonja. Kis kedvcsináló házasulandóknak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik