Kertünk-Portánk

Egész évben termeszthető a magyar paradicsom

A modern üvegházakban még december végén, január elején is találunk szedhető és fogyasztható paradicsomot.

Az utóbbi másfél-két évtizedben jelentősen átalakult hazánkban a hajtatott paradicsom termesztéstechnológiája. Az étkezési paradicsom termelése jellemzően modern üvegházakban folyik. A korszerű módszerekkel számos probléma kiküszöbölhető és a termesztés szinte egész évben fenntartható, írja a FruitVeb.

Egy korszerű üvegház zárt terében a páratartalom, hőmérséklet, az öntözővíz kémiai minősége vagy akár a levegő gázösszetétele a mai technikai berendezések segítségével jól és teljesen automatizáltan szabályozhatók, így folyamatosan biztosíthatók a növények számára a legoptimálisabb feltételek.

Föld nélkül terem a párját ritkító orosházi paradicsom
Miután mindenüket elvették, mindent megnyertek.

A növényvédelem terén is a lehető legkíméletesebb eszközöket alkalmazzák, ez amiatt is fontos, mert a fogyasztók egyik fő elvárása, hogy a növényvédő szerek felhasználása a lehető legminimálisabb legyen. A hajtatásban a kártevő rovarok ellen azok biológiai ellenségeinek betelepítésével védekeznek. Ezek ragadozó vagy élősködő életmódot folytató rovarfajok, melyek a kártevőket pusztítják el. A károsító gombák és egyéb kórokozók ellen pedig úgy küzdenek, hogy a  fertőzésekhez szükséges körülmények – például a magas páratartalom, magas hőmérséklet – kialakulását akadályozzák meg. Ezekkel a módszerekkel a hajtatásban a növényvédő szerek felhasználása jelentősen lecsökkenthető, akár mellőzhető.

Magyarországi körülmények között az étkezési paradicsom üvegházi termesztése majdnem egész évben folytatható. A modern üvegházakban még december végén, január elején is találunk szedhető és fogyasztható paradicsomot.

A paradicsom fényigényes, úgynevezett hosszúnappalos növény, többek között a bogyók éréséhez is fontos számára a fény. Mivel a téli hónapokban a fényviszonyok gyengébbek, mesterséges beavatkozás szükséges a bogyók beéréséhez. A fényszegény időszakokban a paradicsom érését egy etefon nevű vegyület segítségével lehet befolyásolni, ami a növénybe bejutva etilénné alakul át. Az etilén egy természetes úton is képződő növényi hormon, mely az öregedési, érési folyamatokat szabályozza. Hatására a termés öregedése, azaz érése beindul, a paradicsom bepirosodik. Az etilén fényszegény körülmények között természetes úton lassan és kis mennyiségben képződik, ez a termés minőségét ronthatja. Az etefon használatával ez a folyamat befolyásolható.

Az érésszabályozás, az etefon használata az Európai Unió legtöbb országában, így Magyarországon is engedélyezett technológia. Kiemelendő, hogy alkalmazására csak a fényben szegényebb időszakokban, így hazánkban jellemzően a november-december hónapokban lehet szükség. A felhasználási előírások betartása mellett termelt paradicsom biztonságos, az emberi egészségre káros következménye a termék elfogyasztásának nincs.

Kiemelt kép: Pixabay

13 évesen kezdte, ma már 500 tő paradicsomot nevel kertjében a fiatal gazda
A 17 éves Mayer Tamás neves budapesti éttermekbe szállít különleges paradicsomaiból.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik