Kertünk-Portánk

Egész évben teremhet a magyar paradicsom Veresegyházon

A vállalkozás egy oktatási és szemléletformálási célú kísérleti üvegházat is megvalósít.

Innovatív, egész éven át termelő, hidrokultúrás paradicsomnevelő üvegházat adtak át Veresegyházon, Magyarország legkorszerűbb, mesterséges (HPS alapú) pótmegvilágítással ellátott növényházi beruházásában.

A beruházás teljes költsége 1,5 milliárd forint, melyből 500 millió forint vissza nem térítendő támogatás a Vidékfejlesztési Program „Kertészet korszerűsítése” című pályázati felhívásra benyújtott nyertes pályázatból kerül elszámolásra – írja közleményében a Veresi Paradicsom Kft.

A fejlesztéssel Magyarországon elsőként jött létre a teljes éves termesztési képesség

Ezzel lehetővé válik a téli időszak kevésbé minőségi import (főleg spanyol származású) paradicsom behozatalának mérséklése hazánkban.

A vállalkozás eddigi 95 százalékos exportra történő termelését újra tervezte, így jelenleg elmondható, hogy termelésének 70 százalékát a magyar piacon, míg a maradék 30 százalékot külpiacon értékesíti.

A termelő beruházás mellett, a vállalkozás saját forrásából egy oktatási és szemléletformálási célú kísérleti üvegházat is megvalósít. A kutatás-fejlesztési, valamint látogatóközpontnak szánt épületben lehetőség nyílik a különböző termesztési technológiák előnyeinek és hátrányainak megismerésére, tévhitek eloszlatására az üvegházi termesztéstechnológiával szemben, fajtakísérletek végzésére a Kárpát-medence klimatikus viszonyaira alapozva.

Évi 522 kilogramm a termés a rekorder paradicsomfán
Nem meglepő, hogy a világ egyik legnagyobb média és szórakoztatóipari társasága, a Disney tart néhány világrekordot, de ezek közül jó néhány nem

Spektrális LED-alapú mesterséges megvilágításra irányuló, kertészeti célú, ipari méretű K+F tevékenység még nem zajlik sehol a világon. Így az üvegház átadását követően a Veresi Paradicsom Kft., a Tungsram Operations Kft., valamint a Szent István Egyetem háromoldalú együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá ipari szintű kutatási és fejlesztési tevékenység közös végzésére.

Címlapfotó: pixabay.com

Így lehet 2 méter magas paradicsomunk szalmabála ágyásban
Bámulatos eredmény és termés kis területen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik