Életmód

Rájöttek a kutatók, miért ízetlenek a nemesített paradicsomok

A nemesítés az oka az ízetlen fajtáknak.

A paradicsom őshazája Dél-Amerika, de mára az egész világon elterjedt, és több mint 7500 különböző fajtája ismert. Hazánkban is több félét termesztenek, a kiskert tulajdonosok mára több tucat fajtával büszkélkedhetnek. Mind e mellett persze az emberek többségét nem a fajták számának a növekedése izgatja, hanem azok íze. Egyre jobban vágyunk a régi nagymamáink kertjéből szakított paradicsom ízére. Sokszor hiába!

A nemesítés átka az ízetlenség

Kutatók  évek óta vizsgálják, hogy mi az oka a kereskedelmi forgalomban kapható paradicsomok ízetlenségének. Legutóbbi kísérletükben 400 paradicsomfajtát elemeztek, és az eredmények megerősítették az eddigi tényt, miszerint az utóbbi években nemesített fajtákban elvesztek azok a komponensek, amik a paradicsom ízéért felelősek. A nagyüzemi termelésből származó paradicsomfajták lényegesen kevésbé ízesek, mint az őshonos fajták.

Rámutattak arra is, hogy a jelenségért többek között olyan molekuláris változások tehetők felelőssé, amelyek a paradicsom “egyenletes érését” idézik elő. Az  egyenparadicsomok bár nagyszerűen mutatnak az üzletek polcain, de ennek ára az ízetlenség. A nemesítéssel létrehozott paradicsomokban lezajló kémiai folyamatok  gátolják a paradicsom édességét adó cukrok, savak, illékony anyagok szintézisét.

Azt ígérik, hogy 3-5 éven belül minden korábbinál ízletesebb paradicsomot tudnak nemesíteni, amit aztán világszerte árusíthatnak majd.

Paradicsomfajták, amiket szeretünk 

Hagyományos húsparadicsom 

Gömbölyű 4 – 5 cm átmérő, bő termésű, ellenáll a betegségeknek. Finom édes, alkalmas salátáknak és befőzésre egyaránt. Húsos, lédús a magok mennyisége normális. A nagyméretű húsparadicsomok hátránya, hogy általában későn érnek. Húsuk viszont nagyon ízletes, finom rostú, téglaszínű, és nagy méretük ellenére a magot is tartalmazó savó alig több, mint a szokásos bolti paradicsomban. A Góliát paradicsomot például a bolgár kertészek hozták létre. A termése nagy, szép, gömbölyű, tömege megközelíti az 1 kg-ot. Lédús, húsos, enyhén kásás. A héja erős, ezért sokáig tárolható.

Ökörszív paradicsom

A gyümölcs, aminek szív alakja van, elérheti akár az 1 kg-ot. Édes, lédús egyben húsos is, sok apró magházzal, kevés apró magokkal. Alkalmas főleg befőzésre.

Befőző paradicsom

Hasonlít az ökörszív paradicsomra, csak a formája eltérő. A héja vékony és valamivel több benne a mag. Az alakja bordázott, hurkaszerű kinövésekkel. Bő termésű, édes, húsos, lédús. Alkalmas ételekbe, befőzésre.

Hagyományos fürtös paradicsom

Alacsony növésű, ős honos, fürtös, rezisztens paradicsom fajta. Folyton termő. A termés testes, 4-5 cm átmérőjű, jól tárolható. A növény magassága 70-80 cm.

Koktél fürtös paradicsom

Bő termésű, gyümölcsök mérete 3 – 4 cm. Rendkívül finom fajta. Húsos, lédús, normális mennyiségű maggal. Alkalmas minden célra. A tő eléri az 1,2 – 1,5 méter magasságot.

San Marzano

A szilva alakúak közé sorolt fajták állaga és íze a húsparadicsomokhoz hasonló, csak méretük sokkal kisebb.  A San Marzanohoz hasonló, megnyúlt, de kúpos végű, a piacokon „paprikaparadicsom”-nak nevezett fajták is nagyon értékesek: kevés, szinte csak néhány magot tartalmaznak, húsuk feszes, finom rostozatúak és ízük is kitűnő.

Ezeken túl létezik körte- szilva-, paprika alakú, ámish, paradicsomfa, és egyéb fajta, amiről részletesen a biovetőmag.hupont oldalon írnak.

Paradicsomlevet naponta kellene fogyasztanunk, energiaitalként

1. Nagyszerű antioxidáns és karban tartja az érrendszert

Ez az első ok, amiért annyira dicsérik a paradicsomlét. Rengeteg benne a likopin, az az antioxidáns, amellyel megelőzhetjük a rákos sejtek kialakulását.

A likopin laboratóriumi vizsgálatokban és állatkísérletekben hatékony antioxidánsnak bizonyult, ezért az elmúlt években vizsgálatok indultak a szív- és érrendszeri hatások feltérképezésére, az étrend-kiegészítők piacán pedig megjelentek a likopinkészítmények. Ugyanakkor kiderült az is, hogy biokémiai okok miatt a likopin a paradicsom feldolgozott formáiból – például a paradicsompüréből – könnyebben szívódik fel.

2. Javítja a bélműködést

Ha gondunk van az emésztéseddel, és rendszertelen a bélmozgásunk, a paradicsomlé jelentheti a megoldást. Segíti az emésztését, így természetes gyógymód a székrekedésre.

3. Csökkenti a koleszterinszintet

A paradicsomlé rostdús, ezáltal növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét. A benne található niacinnak köszönhetően pedig csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét.

4. Vitaminbomba

Egy pohár paradicsomlében a napi  ajánlott C vitamin mennyiségének a 75%-a megtalálható, de 2% a napi A-vitamin adagból is benne van. Mindkettőnek fontos szerepe van a szabad-gyökök elleni harcban. Ugyanebben a pohár paradicsomlében megtalálható még a B1, B2, B3, B5 és B6 vitamin, kálium, magnézium, vas és foszfor.

Ahhoz, hogy egy ízletes paradicsom-italt készíthessünk, érett, húsos paradicsomot használjunk. A nyers zöldségekben sokkal több a C-vitamin, ugyanakkor ne felejtsük hogy a főzött paradicsomban sokkal több a likopin.

3200 paradicsomfajtával büszkélkedhet a paradicsomkirály
Legfőbb szerelme pedig egyértelműen a paradicsom.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik