Életmód

Diadalmenetben hódítanak a génbankból kiszabadult paradicsomok

A tájfajták egy új, fenntartható szellemiség elterjedésének is utat nyitottak a hazai gasztronómiában.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta paradicsom projektjének két idei nagykövete, a Dining Guide Év Ifjú Séftehetsége díj tavalyi győztese, Farkas Richárd (Pajta Bisztró) és az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra (Lila füge) is csatlakozott a Séfek a Fenntartható Fejlődésért Kiáltványhoz.

Séfek Kiáltványa

A Séfek Kiáltványa egy nemzetközi akcióterv, amely nyolc pontban foglalja össze, mit tehetnek a séfek hazájuk fenntarthatóbb élelmezési rendszerének elősegítéséért. Az eredetileg angol nyelven – itthon a Felelős Gasztrohős Alapítvány fordításában – megjelent dokumentum 38 ország több mint 130 séfjének segítségével készült el jó gyakorlatok összegzése alapján. Mára négyszázan csatlakoztak hozzá, Magyarországról elsőként Farkas Richárd és Havas Dóra.

Diadalmenetben hódítják meg a gasztrovilágot az ÖMKi génbankból kiszabadított, különleges ízvilágú paradicsom tájfajtái, amelyek egy új, fenntartható szellemiség elterjedésének is utat nyitottak a hazai gasztronómiában.

A tájfajták két éve a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás, tavaly pedig az ország egyik legnépszerűbb gasztrobloggere, Havas Dóra konyhájában bizonyítottak – a Lila Füge brand alapítója az ÖMKi tájfajta paradicsomok nagykövete is lett. Az idén a Dining Guide Év Étterme Fenntarthatósági Díjjal is elismert őrségi Pajta Bisztró séfje, Farkas Richárd negyven palánta örökbefogadásával vállalta az ÖMKi tájfajta paradicsomok nagykövete címet.

Elfeledett tájfajták

A közelmúltig elfeledett paradicsom tájfajták az ipari termelés miatt szorultak ki a kínálatból az utóbbi évtizedekben. Hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó önálló kutatóintézetének munkatársai azzal a céllal vizsgálták őket 2012-től, hogy a legízletesebbeket, legalkalmazkodóbbakat újra közkinccsé tegyék. 2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát teszteltek az ÖMKi kutatói 28 együttműködő gazdaságban, majd lelkes örökbefogadók kertjeiben. 2018-ban kereskedelmi forgalomba kerültek, az idén már közel 9500 palánta talált gazdára. Népszerűségük utat nyitott egy a fenntarthatóság mellett elkötelezett irányzat erősödésének a hazai gasztronómiában.

A 2020-as szüret megkoronázásaként a két nagykövet az ÖMKi felkérésére közösen mutatta be a különböző öko tájfajtákban rejlő egyedi gasztronómiai lehetőségeket, és az ÖMKi ajánlására Magyarországon elsőként csatlakoztak egy úttörő nemzetközi kezdeményezéshez.

A  Séfek a Fenntartható Fejlődésért Kiáltvány séfek összefogásán keresztül – itthon a Felelős Gasztrohős Alapítvány koordinálásában – egy fenntarthatóbb élelmezési rendszer elősegítését szorgalmazza világszerte.

Minden tájfajta más ízvilággal, kibontakoztatható lehetőséggel kecsegtet. Jusson el minél többekhez az ismeret! A fenntartható szemlélet melletti elköteleződés nem csak jövőbe mutató: segít újra felfedezni elfelejtett gasztronómiai kincseinket

– indokolta csatlakozását Farkas Richárd.

Nagyanyáink pontosan tudták, bizonyos hazai zöldség- és gyümölcsfajták mire alkalmasak. Fontos újra magunkévá tenni ezt a tudást, hiszen minden kiváló fogás kulcsa a jól megválasztott, minőségi alapanyag

– tette hozzá Havas Dóra.

A nagy sikerre való tekintettel az ÖMKi 2021 tavaszán az idei mennyiség két és félszeresét, összesen 20.000 tájfajta paradicsom palántát juttat el forgalmazókon és átvételi pontokon keresztül az érdeklődőkhöz.

Fotók: ÖMKi

Föld nélkül terem a párját ritkító orosházi paradicsom
Miután mindenüket elvették, mindent megnyertek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik