Kertünk-Portánk

Termálvíz melege növeszti tonnaszám a deszki gazdaság zöldségeit

Úgy tervezték az ültetvényeket, hogy ne kelljen lehajolni az uborka és a paradicsom betakarításakor.

700 tonna uborkát, paradicsomot és hegyes erős paprikát termel az a szegedi családi vállalkozás, amely mérföldkőhöz érkezett az elmúlt hetekben. A társaság olyan fejlesztésbe fogott, amely szimbolikusan is egy modern, európai vállalkozássá lépteti elő a kilencvenes évek elején egy téesz-telepből családi gazdasággá alakult céget.

Aki Magyarországon él, rendszeresen jár szuper- vagy hipermarketbe, és kosarában rendre van zöldség, nagy valószínűséggel találkozott már a New Flowers Kft. termékeivel. A Szeged melletti Deszken működő cég szállít ugyanis kígyóuborkát, paradicsomot és hegyes erős paprikát a legnagyobb üzlethálózatokba, az év tizenkét hónapjából tíz hónapon át. Gigantikus mennyiségű, évente több mint 1700 tonna zöldség kerül ki az idén 25 éves családi vállalkozás telepeiről. Egy frissen átadott beruházás segítségével pedig még szebb és ízesebb, olcsóbban és nagyobb mennyiségben előállítható zöldséget vihetnek a piacokra. Ám a XXI. századi technológia telepítéséig hosszú volt az út a vállalkozás tulajdonosai számára.

A cég alapításakor, 1994-ben az egykori téesz egyik telepén kezdtük a munkát édesapám vezetésével. Délen vagyunk, magas a napsütéses órák száma, nem véletlen, hogy sok gazdaság anno itt épített fóliasátrakat, amelyekből a tél egyes időszakaiban is tudtak zöldséget vinni a piacra. Ezeket a fóliasátrakat az évek során folyamatosan építettük át holland típusú üvegházakra, amelyekben akár 40 százalékkal jobb termésátlagot értünk el

– magyarázta a beruházások fontosságát Szilágyi Zoltán tulajdonos.

A holland típusú diffúz üvegből épült házak jobban hasznosítják a napfényt, melegebbek, és minden szempontból jobb feltételeket tudnak biztosítani az uborkatermesztéséhez, mint a fóliasátrak. A beruházások révén a cég egyre hosszabb ideig képes termelni, tehát gazdaságilag egyre eredményesebben működött. A holland üvegház ugyanis a hideg időszakokban hatékonyabban szórja a fényt a növényekre, a forró nyári hónapok alatt pedig óvja az ültetvényt a hőségtől, később kell árnyékolni – e tulajdonságok eredménye, hogy az év tíz hónapján át termelni tudnak a deszki üzemben.

Most egy 400 milliós beruházás révén az utolsó fóliaházat is modern, 12 000 m2 területű holland üvegház váltja fel, melyben továbbra is termálvízből nyert geotermikus fűtéssel biztosítják a növények fejlődéséhez szükséges meleget. A beruházás által további 20 százalékkal növelik a termésátlagot – a régi fóliaházhoz képest ez már duplázás. Ráadásul a geotermikus fűtés sokkal gazdaságosabb is, így az energiafelhasználás a New Flowersnél harmadára csökken.

A cég a teljes beruházás költségét felerészben EU-támogatásból finanszírozza, és tíz százalék önrész mellett negyven százalékban az MNB Növekedési Hitelprogram keretében a CIB Bank által nyújtott hitelből fedezi. „Az elmúlt években a CIB Bank nemcsak finanszírozással, de üzleti tervezéssel és pénzügyi tanácsadással is folyamatosan támogatta a New Flowers Kft.-t. Ez azért is fontos, mert ekkora termelési méretben már a pénzgazdálkodás optimalizálásával is szabad szemmel látható összegeket tudunk megspórolni és fejlesztésekre fordítani

– mondta Szilágyi Zoltán ügyvezető.

A modern üvegházak és a termelési környezet kiépítésekor sok mindenre gondoltak. Például úgy tervezték az ültetvényeket, hogy ne kelljen lehajolni az uborka és a paradicsom betakarításakor – ez a gyorsaságot, a hatékonyságot és a dolgozók kényelmét egyaránt szolgálja. Mindent összevetve a 400 milliós beruházás megtérülési idejét Szilágyi Zoltán öt-hét évre teszi, ezt követően már csak termel a modern egység.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik