Kertünk-Portánk

Ökoportán neveli négy gyermekét az értelmiségi házaspár

Pipacs tehén teje mellett házi túrót, kemencében sült kenyeret kóstolhatunk, és történelmi élményekkel gazdagodhatunk a falusi portán.

Narancsik Imre portáján egész évben nagy a sürgés-forgás, a négygyermekes család élete nemcsak álmos szieszta és gondtalan madárcsicsergés. Tizenhét éve a Bakony szívében a fiatal történelemtanár és frissen végzett állattenyésztő mérnök felesége családot alapított. Németbányán, a hangulatos sváb faluban találták meg az ideális családi fészket.

Közzétette: Tarka Boci Porta – 2019. május 3., péntek

Boldog hobbifarmer a gyári munkásként dolgozó fiatal pár
A környékbeli gyerekek gyakori vendégek az állatok körül.

A fiatal értelmiségi házaspár a városi kényelmet cserélte az önellátással járó sok-sok munkára. A mindennapos kemény munkáért cserébe azonban friss levegőt, falusi csendet és boldog családi életet kapott.

Városból vidékre

Narancsik Imre és felesége, Narancsikné Eszter egy tehénnel és jó adag bátorsággal vágtak neki majd két évtizede tartó vidéki kalandjuknak. Nagyvárosból költöztek az aprócska sváb faluba, ám hamar rádöbbentek, a falusi élet egészen más, ahogyan azt elméletben elképzelték.

A németbányai Narancsik-család – Fotó: Facebook/Tarka Boci Porta

Sok mindenhez kell értened, ha meg akarsz élni egy falusi portán, nem csak a kenyérsütésből és kis kertből áll az önellátás. Kevés szakembert lehet találni, és nem lesz pénzed mindent velük végeztetned. Meg kellett tanulnod fát vágni, vízvezetéket szerelni, falat rakni, fúrni-faragni.

– meséli Narancsik Imre a Sokszínű Vidéknek.

Egy vidéki tanárembernek sok mindenhez értenie kell, ha talpon akar maradni – Fotó: facebook/Tarka Boci Porta

Történelemtanár házigazdánk szerint nem árt, ha az ember egy évre elegendő tőkével a zsebében érkezik vidékre. Sok mindent fog megtudni magáról, aki vállalkozik egy ekkora kalandra, ezért jó adag tanulási képesség szükséges a későbbi boldoguláshoz. A valóság gyakran kényelmetlen meglepetéseket tartogat, hamar szertefoszlanak a fantázia festette rózsaszín felhők.

Fotó: Tarka Boci Porta

Németbányán tudtunk egy ökológiai gazdaság beindításához alkalmas területet találni, hiszen a legfontosabb célunk egy vidéki paraszti gazdaság beindítása volt. A ház mögötti nyolc hektáros területet egyébként a mai napig béreljük és használjuk is

– mondja a kezdetekről Imre.

Időközben lassan gyarapodott a porta, a bérelt területükhöz vásárolt 8 hektáros birtok, és 5 hektárnyi erdő hasznából, valamint a falusi vendéglátásból kellett kigazdálkodniuk a népes család ellátásához szükséges jövedelmet. Időközben ugyanis négy gyermekkel bővült a Narancsik-család, Róza, JánosMikolt Margit és Imre Karsa személyében.

A bátor fiatal párnak számos nehézség és keserű tapasztalat után be kellett látnia, egy tehénke néhány kannányi habos tejjel nem lesz elegendő a boldoguláshoz.

Pitypang, Dongó és Vércse – Fotó: facebook/Tarka Boci Porta

Tarka Boci Porta – a biogazdaság

Narancsik Imre és felesége többféle szolgáltatással próbálkozott, mire nagyjából összeállt jelenlegi kínálatuk. Sajtkóstolót szolgáltattak egy helyi vendéglőnek, majd vendégszobát alakítottak ki házuk egyik tágas szobájából. Elsősorban a biogazdálkodás iránt érzékeny emberekre számítottak, de évtizedek alatt sokszínű vendégkör alakult ki a németbányai portán. Előfordult, hogy valaki két-három napra érkezett, akadtak olyanok is, akik több hétig kóstoltak bele a cseppet sem unalmas falusi életbe.

Vidéki élet – Fotó: facebook/Tarka Boci Porta

Korábbi zöld mozgalmakban eltöltött éveik szellemében sajátos küldetést próbáltak megvalósítani, kedvezményeket adtak azoknak, akik hajlandóak voltak lemondani némi kényelemről. Ha például a kinti komposztvécére járt a vendég a benti vízöblítéses helyett, vagy az udvarban üzemelő napkollektoros tusolót használta, jelentős kedvezményt kapott az árból.

Németbánya környékén pompás kirándulásokkal várják a pihenni vágyókat – Fotó: Tarka Boci Porta

Ma már olyanok vagyunk mint egy kis Noé bárkája, jelenleg 3 ló, 4 kecske, 6 birka, 3 marha, és tucatnyi baromfi éldegél nálunk.

– meséli Imre mosolyogva.

A négy gyermekes család egész életével felvállalja az öko elveket, és a paraszti hagyományokhoz való visszatérést. Mára otthonukká vált Németbánya, melynek eleven közösséggé formálódásához igyekeznek minél jobban hozzájárulni. A házaspár részt vesz a német nemzetiségi önkormányzat munkájában is, természetközeli életmódjával, és a falu életében való aktív részvétellel tudatosan igyekszik példát mutatni, szemléletet formálni.

Portájuk vendégei kipróbálhatják a tehénfejést, a lovaglást, és az állatokkal járó napi feladatokat, a hagyományos élelmiszer-feldolgozás eljárásait. Mindezek mellett kertészkedhetnek és ízletes, természetes alapanyagokból készült falusi termékeket kóstolhatnak.

Narancsikné Eszter – Fotó: facebook/Tarka Boci Porta

A sajtokat, a túrót, a házi süteményeket és a cicegét a vérbeli háziasszony, Eszter készíti el. A cicege egy gasztronómiai különlegesség, hagyományos krumplilepény, melyet Imréék friss házi túróval kínálnak. A konyha remekei mellett egy ötletes kulturális specialitással is szolgálnak Németbányán.

Különlegesség a történelmi élményudvar, melyet történelem szakos tanárként ismeretterjesztési céllal hoztam létre. Élményudvarunkban lehetőséget kínálunk középkori harcos kézitusák és a hagyományos íjászat fortélyainak elsajátítására

– magyarázza.

Fotó: facebook/Tarka Boci Porta

Iskolás és óvodás csoportok mellett önkénteseket is szívesen fogadnak. Aki ki szeretné próbálni magát a vidéki életben, szeretne tanulni az állattartásról, tejfeldolgozásról, kertészkedésről és általában mindenről, ami egy önellátásra törekvő gazdaság mindennapjaihoz hozzátartozik, bátran megkeresheti Imrééket.

Fotó: facebook/Tarka Boci Porta

A Tarka Boci Porta családi gazdasága tanúsított biogazdaság, az ökológiai szempontok szigorú betartását a tanúsító szervezet folyamatosan ellenőrzi.

Narancsik Imre az ökogazdálkodás mellett előadásokat tart, három környékbeli iskolában tanít, vendégeket fogad, kulturális programokat szervez a helyi önkormányzatban, nem mellesleg négy csodaszép gyermeket nevel idilli környezetben. Feleségével, Eszterrel megtalálták boldogságukat, és szép példát mutatnak másoknak sokszínű vidéki életükkel.

Ártéri házban találta meg boldogságát a Gemenci Hajós és családja
A pesti összkomfortot cserélték fel a természet közelségére.

Kiemelt kép: Tarka Boci Porta

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik