Otthon készült

Falusi vendégasztal: a kakastejes cipótól a kemencés csülökig

Helyi alapanyagokra épül a vidéki tájkonyhák hagyományainak őrzése.

A Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete a Magyarországon működő falusi vendégasztal szolgáltató magánszemélyek, kistermelők vendégasztal szolgáltatók összefogása, sok esetben kapcsolódva a szálláshelyek biztosításához.

Sok háznál főznek, süteményt, lekvárt, disznótoros termékeket készítenek, bemutatják a vidéki élet még élő tradícióit, tárgyi, szellemi hagyatékait, hagyományait, a vidéki családi életmódot és sok esetben egy-egy működő gazdaságot.

izeksarretudvari

Aki belekóstol ezekbe a vendégasztalok kínálta gasztronómiai különlegességekbe, az nem felejti el a vidék ízeit. A falusi vendégasztalok kedvelői nem egyforma, logózott edényeket, mesterien hajtogatott szalvétákat, és feldíszített tányérokat várnak, hanem egy-egy kedves szót, egy anekdotát a finom falatok mellé.

Csokorba gyűjtöttünk néhány falusi vendégasztal szolgáltatót, akik változatos, különös és remek ízeket kínálnak a portájukra, gazdaságukba betérőknek.

Tuba Tanya

izektubatanya

A Hortobágyi-puszta szélén, Hajdúszoboszló közelében bújik meg a tanya, ahol a nyári forróságban a vályogfalú épületek hűvös csendjével, télen a kemencék melegével, és a bennük készülő ételek hagyományos magyar ízeivel találkozhat a vendég, a századfordulón virágzó tanyavilág szellemét megidézve.

Kemencés Vendégasztal

izekkemencesvendegasztal

A Győr-Moson-Sopron megyei Völcsejen az előételtől a desszertig minden fatüzelésű kemencében készül a nagymamák receptjei alapján. Nagy kedvenc a kemencében sült csülkös bableves, a cipóban sült és a tepsis csülök, melyekhez házi csapolt sört, a gazda pálinkáit, házi szörpöket , tájjellegű minőségi borokat kóstolhatnak az ide betérők.

Siba Sajtporta

izeksibasajtporta

Kecsketejből és tehéntejből friss, füstölt és érlelt sajtok készülnek a Dunaújvárostól nem messze eső Kulcs településen. A közvetlenül a Duna-partján lévő portán a vendégeknek sajtkóstolást, sajtkészítés-bemutatót tartanak, a vendégasztalnál sajttal, tejtermékkel készült ételeket kínálnak, és kívánságra kerti kemencében sütik az ínyencségeket.

Krisztina Farm

izekkrisztinafarm

Érezte már valaha a kakastejes cipó ízét, vagy a nagyi szilvalekvárjának varázslatos nektárját? Ha nem, akkor a felsőlajosi vendégházat és vendégasztalának különlegességeit érdemes megkóstolni. A csendes környezet, a meghitt hangulat pedig egyszerű desszertnek számít arrafelé.

Fetzer Pince Vendégasztal

izekfetzerpincevendegasztal

Etyeken, a több mint 100 éves, hagyományos sváb-présházban kóstolhatók a finom borok – borfalatok kíséretében. A présházban, illetve az udvaron kialakított barátságos környezetben magyar és sváb ételkülönlegességek közül választhatnak a betérők.

Pitypangos Porta

izekpitypangosporta

A falusi vendégasztal a tiszaörvényi Pitypangos Portán sem más, mint egy olyan étkezési lehetőség, ahol megismerkedhetünk a vidéki ételekkel, italokkal, s akár azok elkészítési módjával is.

Berkes Porta

izekberkesporta

A Kaposvár közelében lévő Berkes Portán a vendégasztalon kemencében készített ételeket kóstolhatnak a megfáradt vándorok.

Pegazus Lovarda és Vendégház

izekcimsarretudvari

A Sárrétudvari vendégasztalon, amikor étellel kínálják a pihenőket, ötvözik a hamisítatlan és hagyományos falusi ízvilágot a nagyszüleiktől megszokott ízekkel, és mindezt családias hangulatba csomagolják. Örülnek, hogy a nagyvárosi gyerekeknek megmutathatják, honnan kerül az étel az asztalukra, az ifjak láthatják, hogy az igazi tej nem dobozban terem, és egyenesen a tyúkok alól kiszedett tojásból fogyasztják a rántottát.

Múltidéző Porta, Szalafő

izekmultidezo

A háziasszony – aki könyvet is írt az őrségi konyha kincseiről – a szalafői vendégasztalra igény szerint elkészíti a tájegység jellegzetességeit: dödölle, vargányaleves, hajdinaleves, tökmagolajos ételek helyben kóstolhatók, illetve közösen dödölle készíthető. A sütőkemencében a papszer-pusztai langalló a háziasszony vezetésével bármikor elkészíthető.

Címfotó: Facebook/Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem, Tihany

Olvasói sztorik