Otthon készült

Kóstoljuk meg és csipegessünk hírességeket!

Bajor Imre velős sertésszelete és és Piedone tokánya is a kedvencek között.

A gasztronómia szerelmesei régóta foglalkoznak a híres emberekhez kötődő, vagy róluk elnevezett ételek, desszertek, péksütemények eredetével. Mi most erre nem vállalkozunk, csupán ismétlés gyanánt megemlítünk néhányat az elmúlt évszázadokból, hogy aztán egy-egy korunkbeli híresség ételéhez kedvet csináljunk.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Stroganoff-bélszín: Stroganoff gróf szakácsa bélszín készített volna, de a szibériai hidegben megfagyott a hús. Nem tudta felvágni, így apró csíkokra szelte, a szósz vajból, mustárból és tejfölből állt.

Ujházy tyúkhúsleves: Ujházy Ede színművész nevéhez kötődik, akinek a kedvenc levese volt, de tyúk helyett kakasból készült.

Esterházy-rostélyos: vitatott kérdés, hogy vajon melyik Esterházy családtag nevéhez fűződik az elnevezés? Az eredeti recept az 1934-es Kis magyar szakácskönyvben jelent meg először.

Graham-kenyér: Sylvester Graham úgy vélte, hogy a sok fehér kenyér és hús helyett inkább sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát kellene fogyasztania az embereknek. Az ő nevét viseli a ma is kedvelt Graham-liszt.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Szendvics: a monda szerint Sandwich grófja, John Montagu megéhezett egy kártyaparti közben, s olyan ételt kért melyet egy kézzel el tud fogyasztani. Így született meg a szendvics.

Sacher-torta: a csokoládés-lekváros tortacsodát a 16 éves cukrásztanuló Franz Sacher készítette el, úgy, hogy két szelet csokoládés piskóta közé baracklekvárt kent, és az egészet csokoládéval vonta be.

Gundel palacsinta: Gundel Károly legismertebb remeke, melyet eredetileg a dió és a mazsola mellett hajszálvékonyra vágott cukrozott narancshéjjal is megtöltöttek.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Mikszáth-szelet: Gundel Károly egy alkalommal egész menüsort nevezett el az íróról, melynek egyik eleme a máig kedvelt kakaós-lekváros piskóta volt.

A következő ételek java részének receptjét csak azon éttermek szakácsai ismerik, ahol készítik ezeket. Elnevezésükből azért következtethetünk arra, hogy minden esetben ínycsiklandozó finomságról lehet szó. Nézzünk egy rövid felsorolást hírességek kedvencételeiről.

Bessenyei Feri bácsi túrós csuszája szalonnapörccel

Vörösboros lábszárpörkölt aprógaluskával, ahogy Hofi Géza művész úr szerette

Zsiványpecsenye, ahogyan Bozsó János festőművész készítette

Kabos Laci bácsi prézlis borjúszelete hagymás karika burgonyával

Besenyei Péter különleges rakott krumplija szokatlan hozzávalókkal

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Bergendy István parasztreggelije akár ebédre is

Bodrogi Gyula vaddisznópörköltje

Bogár István zeneszerző fóliás saslikja

Velős sertésszelet Bajor Imre módra

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Rakott krumpli almával Boncz Géza módra

Borbás Marcsi pulykatekercse

Piedone-tokány

Sóskafőzelék Gobbi Hilda módra: az apróra vágott sóskát megfonnyasszuk, felesben tejföllel és tejszínnel behabarjuk, sózzuk, kicsit cukrozzuk és készre főzzük.

Aradszky László könnyű álma

Hozzávalók: 1 kg gyorsfagyasztott mexikói zöldségkeverék, 1 poharas tejföl, 1/4 kg tehéntúró, 1 tojás, 25 dkg trappista sajt reszelve, fél marék összevágott petrezselyem Vegetás vízben 10 percig főzzük a mexikói vegyes-zöldséget. Leszűrjük, majd a többi anyaggal összekeverjük, fűszerezzük tetszés szerint (bors, fokhagyma, bazsalikom). Kivajazott, zsemlemorzsával behintett tepsibe belesimítjuk a masszát, és 180 fokon negyed órát sütjük. Hidegen – melegen, önállóan vagy köretként is található.

Örkény István krumplipüréje: a sós vízben megfőzött burgonyát krumplinyomóval kis vajjal gazdagított lobogva forró tejbe nyomjuk majd az egészet habverővel felverjük.

Casanova csapdája

Hozzávalók: 40 dkg borjúlapocka, 3 db alma, 2 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál magyaros paprikakrém, 1/2 citrom, 1 dl étolaj, 0,5 liter húsleves, 1 mokkáskanál egész kömény, só A húst megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. Kevés hevített olajon pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a magyaros paprikakrémet, felöntjük a borral és a tejszínnel. Ízesítjük kevés szűrt citromlével, egész köménnyel, sóval. Mikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a meghámozott, magházatlanított és cikkekre vágott almákat. Rövid idő alatt készre főzzük.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik