Otthon készült

Az eredeti szabolcsi és erdélyi töltött káposzta receptje

A töltött káposzta vagy alföldi nevén szárma vagy Erdélyben takart a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele.  Különféle változatai ismertek a török, az orosz és egyes ázsiai konyhákban is.

A balkáni népek törököktől átvett alapétele zsenge szőlőlevélből készül. Létezik böjtös változata is, amikor a káposztát hús helyett gombával vagy kásával töltik meg; a kása lehet kukorica, árpa vagy köles is.

A töltött káposzta elődje a magyar konyhában a káposztás hús volt.

A káposztát többnyire főve, bő lével, vagy éppen levesként fogyasztották. Esetenként azonban nyersen is ették.
“Az káposztánál magyarhoz kelendőbb étket nem tartának” – a régi időben dicséri az urak étkeként Apor Péter.

A töltött káposzta, csak a 18. században és török hatásra terjedt el a Balkánon és Magyarország területén is. Első magyar leírása 1695-ben, a Tótfalusi-szakácskönyvben jelent meg. Egyszerre nagyobb mennyiséget szoktak készíteni belőle, mert több napon át fogyasztható, sőt közben nő az élvezeti értéke. Hagyományos karácsonyi fogás, de disznótorok alkalmával is készítik.

Az alábbi receptért köszönet a Zsuzsi főz blognak.

Eredeti szabolcsi töltött káposzta

Hozzávalók

Egy laposabb nagy fej édeskáposzta (vagy két kisebb), 50 dkg darált zsírosabb sertéshús (dagadó, lapocka), 25 dkg rizs, 5 kis fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, pirospaprika, olaj, só, 3-4 dl paradicsomlé vagy passzírozott paradicsom, 20 dkg füstölt húsos szalonna, egy szál kolbász (házi)

 

Elkészítés

Először is a fej káposztát előfőzzük, majd ha már kihűlt, előkészítjük a töltéshez: leveleire bontjuk, a levelek erős torzsarészét kimetsszük, a leveleket félbe, vagy ha nagyon nagyok, negyedbe vágjuk.
A töltelékhez olajon megfonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát, amikor már nem forró az olaj, hozzákeverjük a fűszereket (só, bors, paprika ízlés szerint), majd a darált hússal és a nyers rizzsel összedolgozzuk. A masszát az előkészített levelekbe töltjük, megpróbálunk kicsi, süveg alakú töltelékeket kialakítani (ezt nem lehet leírni, rá kell jönni, hogy mi a módszer).
Lábas aljára kimosott, kicsit megvágott savanyúkáposztát fektetünk, erre rétegezzük a töltelékeket és a kisebb darabokra vágott, szükség szerint kiáztatott füstölt húsokat (ezt csak a csülöknél kell, előző este áztassuk vízbe). Megint aprókáposzta, töltelék, füstölt hús jön rá, amíg tart a hozzávalókból, a tetejére aprókáposztát tegyünk. Felöntjük vízzel, amíg ellepi és elkezdjük főzni, kis lánggal. Amikor felforr, ráöntünk egy nagy doboz paradicsompürét, vagy házi paradicsomlét és készre főzzük. Tálalásnál puha kenyeret és tejfölt adunk mellé.

toltott_kaposzta_tanyerban

Erdélyi töltött káposzta

Hozzávalók

30 dkg kolozsvári szalonna, 3 fej hagyma, egy kisebb nem füstölt csülök, 1.5 kg szálas savanyúkáposzta, 1 fej savanyított káposzta, 80 dkg füstölt hús (tarja) kb. fél napig áztatva A töltelékhez: 1 és negyed kiló sertéslapocka darálva, 12 dkg „nyers” rizs, 1 fej reszelt hagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, 2 tojás, bors, majoranna, pirospaprika

Elkészítés

A töltelékhez való anyagokból masszát készítünk. A savanyú káposztákat szükség szerint kimossuk egyszer, ha nagyon savanyú, kétszer. A töltelékanyagot a savanyúkáposzta-levelekbe töltjük, ha nagyon vastag a levél ere, azt késsel elvékonyítjuk, vagy kivágjuk. Ne dobjuk ki, mehet az aprókáposztába. Lazán töltsük a leveleket, mert a nyers rizs kissé megdagad. Ebből a mennyiségből anyukám 26 nagyméretű tölteléket készít, mert hozzám hasonlóan nem szereti elaprózni a dolgokat….
Alapozásul a kolozsvári szalonnát jó méretes lábosban pörcösre sütjük, megpároljuk benne a hagymát, beletesszük a kockákra vágott nyers csülökhúst, lepirítjuk. Paprikázzuk és elkezdünk rétegezni: egy réteg aprókáposzta, egy sor töltelék, közé két-három szelet füstölt hús. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak, a tetejére aprókáposzta és tejföl kerüljön. Legjobb, ha a kínálás előtti napon vagy estén elkészítjük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és keverés nélkül megfőzzük, ez ekkora mennyiségnél 2 és negyed órát vett igénybe. Tejföllel és friss kenyérrel adjuk az asztalra.
Nem tévedés, a töltelékbe nem megy só, mert a sok füstölt hústól épp eléggé sós lesz, ráadásul állás közben tovább erősödik az íze.

Fotó: MTI
Fotó: MTI
Olvasói sztorik