Kertünk-Portánk

Gigazöldségek nőnek a feldebrői biokertben

Fodor Tünde
Fodor Tünde
Tünde fontosnak tartja, hogy a természettel összhangban éljünk, és abban hisz, hogy minden élőlény szerves részét képezi a kertészkedésnek.

A veteményeskert, ha van lehetőségünk a kialakítására, a házunk körüli terület igazi gyöngyszeme, ahol szívvel-lélekkel dolgozunk azon, hogy a családunk asztalára olyan betevő kerülhessen, ami friss és vegyszerektől mentes. Hiszen nincs is finomabb, mint a frissen szedett házi paradicsom és paprika, a földből kihúzott roppanós répa, vagy a zsenge salátalevelek, amelyekből vitamindús, könnyed fogást készíthetünk a forró nyári napokon is.

Egy fiatal hölgy is éppen így gondolja, de mégis teljesen más, mint sok veteményeskert tulajdonos, hiszen az ő kertjéből nem mindennapi, talán még soha nem látott méretű termések kerülnek betakarításra.

Fodor Tünde

Fodor Tünde Feldebrőn, a történelmi borvidéken él, a festői Mátra lábánál. Négy éve kezdett kertészkedni külföldről való hazatérése után. A rohanó életvitel és a gyenge minőségű élelmiszerfogyasztás felismerése mérföldkő volt számára, mely által fő szemponttá vált az életminőségének a javítása, a jobb feltételek megteremtése, és annak fenntartása.

A természet tiszteletéből adódóan csakis ember és környezetkímélő módszer jöhetett szóba a kertkialakítással kapcsolatosan, így dr. Gyulai Iván komposzthagyó mélymulcsos kertfilozófiája és tanításai jelentették számomra a megoldást. Ez a módszer röviden trágya és szalma megfelelő arányban való keverése és annak kijuttatása talajtakaróként azaz mulcsként a kertre

– osztotta meg Tünde milyen módszerrel kezdte el a kertjét művelni a Sokszínű vidék megkeresésére.

Fodor Tünde

A fiatal hölgy által is használt mélymulcsnak számos előnye van. Többek között csökkenti a gyomosodási nyomást, mert a gyomok nem jutnak fényhez, ha mégis megtelepednének, sokkal könnyebb azokat kihúzni. Véd az öntözéssel, csapadékkal keletkező talajtömörödés ellen, és egyben megvédi a talajt az eróziótól. Folyamatosan nedvesen tartja a talajt, nem kell annyit öntözni, ezért nem kell ásni és kapálni. A mulcs trágyázza a talajt, a bomlás után talaj lesz belőle.

Ez a fajta kertművelés és életstílus gigantikus méretű terméseket produkál évről-évre. Jégsalátát második éve vetek és palántáról is ültetek. A palántanevelést márciusban kezdem üvegházban és később megfelelő időjárási viszonyok között ültetem ki. Szempont számomra a vetésforgó és a növénytársítás, illetve a vegyi-és bioszerektől való teljes mentesség

– mutatta be Tünde minek köszönheti, hogy kertjében nem mindennapi nagyságú és egészséges zöldségek fejlődnek.

Fodor Tünde

A komposzthagyó mélymulcsos kertgazdálkodásnál a komposzthagyó mélymulcs ősszel kerül kialakításra, egy időben a falevelek hullásával, vagyis október-november fordulóján. Célszerű a kiválasztott terület letakarása a fagyok beállta előtt, mivel fagyott talajt nem szabad betakarni.

A kert a tápanyagot és vizet biztosítja a növények és paránylények számára egy egész szezonon keresztül, ennek köszönhető többek között az idén termett hatalmas jégsaláta is. Sosem kritérium a terméshozam, méret, vagy tökéletes forma. Nem a mennyiség hanem a minőség számít, illetve az elvárások nélküli hozzáállás

– részletezte a hölgy hozzáállását a kerthez és az abban fejlődő termésekhez.

Fodor Tünde

Tünde fontosnak tartja, hogy a természettel összhangban éljünk és abban hisz, hogy minden élőlény szerves részét képezi a kertészkedésnek.

Fodor Tünde

Azonban nem csak az idei éveben termett a fiatal hölgy kertjében szó szerint gigantikus méretű zöldség, hanem a tavalyi esztendőben is ámulatba ejtő téli káposztával ajándékozta meg őt szertett kertje. Hiszen veteményesének úgy viseli gondját, hogy a lehető legjobbat tudja adni, mind a termőföldnek, mind pedig a növényeinek. Ezt a gondoskodást a növények meg is hálálják, nem is akárhogyan.

A téli káposzta ugyanúgy ebben a kertben termett a múlt évben. 9 kiló volt és teljesen egészséges. Sem földibolha, sem káposztalégy, sem fonálféreg nem bántotta, pedig nem csináltam vele semmit

mutatta be a hatalmas termést, ami szó szerint és minden túlzás nélkül ámulatba ejtő.

Fodor Tünde

A növények és rovarok nem csak ellenségeik lehetnek egymásnak. Ha okosan tervezzük meg a kertünket, bizonyos növényekkel kertünkbe csalogathatjuk a hasznos rovarokat, vagy éppen távol tarthatjuk a növényeinkre kártékony rovarokat.

A kertben mindig van bársonyvirág, körömvirág, koriander, bíborkasvirág, borágó, fokhagyma, kapor, petrezselyem. Oregánó, zsálya, kakukkfű, citromfű, majoránna a kert körül. A rovarokat vonzó és taszító erejük fontos

– mutatta be Tünde azokat a növényeket, amik a segítségére vannak.

Fodor Tünde

A cikkben szereplő felvételeket Fodor Tünde készítette.

Kapcsolódó
Gazdag terméssel és páratlan szépséggel hálálja meg a gondoskodást Dabas legszebb konyhakertje
A fiatal pár arra törekszik, hogy birodalmuk minden talpalatnyi részét művelve, megannyi növénynek adjanak otthont.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik