Kertünk-Portánk

Gigacitrom termett egy újsolti kertben

Fekete József
Fekete József
A termés bámulatosan nagy és egészséges, ami fogyasztásra kiváló.

Fekete József 1970 óta Bács-Kiskun vármegye legkisebb falujában, Újsolton él. Az alig 200 lelkes településen dolgozott egészen a nyugdíjba vonulásáig. A növények szeretete mindig fontos helyet foglalt el az életében, de mióta ideje jobban engedi, elkezdett egészen különleges növényekkel is foglalkozni.

Fekete József

Mindig szerettem növényekkel foglalkozni, de a különleges növények tartását csak nyugdíjba vonulásom után kezdtem el. Szeretek utazni és megfogott a mediterrán hangulat. Ezért nagyon sok fajta növényt vásároltam, de többségüket saját magam szaporítottam dugványozással

– osztotta meg a Sokszínű vidékkel, hogyan ejtette rabul a szívét a mediterrán hangulat, amit szeretett volna a saját kertjében is érezni, nem csak az utazásai során.

Fekete József

József álma az volt, hogy a házát körülölelő kertben is úgy érezze magát, mint amikor a nyaraláson tölti az idejét. Azonban, hogy kertjét ilyen különleges növények tegyék még szebbé, sok munkát, odafigyelést és gondozást igényelnek.

Szeretem a teraszon ülve, hogy mediterrán hangulat vesz körbe. Minden növényből csak pár darab van. Sajnos a teleltetésükről gondoskodnom kell. Ezért nagyon behatárolt a mennyiség

– osztotta meg érzéseit.

Fekete József

József birodalma többek között citromfákkal is büszkélkedhet, amikre épp úgy, mint a többi növényére különleges figyelmet fordít.

Sokáig nem is tudtam, hogy a citromnak nagyon sok fajtája létezik. Van olyan ismerősöm, akinek körülbelül 30 fajta van a birtokában. De a paletta korántsem teljes. Viszonylag könnyű a teleltetése. Nálam egy nem használt szobában van 10-15 fok között tartva

– részletezte, milyen körülmények az ideálisak ahhoz, hogy a citromfa át tudja vészelni a téli hónapokat.

Fekete József

Biztos vagyok benne, hogy sokan vagyunk még a mai napig is, akik ámulva figyelik, hogy hazánkban lehet citromot termeszteni. Amihez azért elszántság, a növény ismerete és türelem is kell.

A citrom általában 11 hónap mire beérik. Sajnos március áprilisban kezdi a virágzást, ami nem igazán köt meg és lepotyog. Április vége felé kerül ki a szabadba. És az akkor hozott virágok kötnek meg általában. De még akkor is sok a hullás a termő virágokból is. Ugyanis vannak porzó és termő virágok. Nem baj, ha hullik le termés, mert különben nagyon aprók lennének a gyümölcsök

– mutatta be, hogyan is lesz a virágból termés.

Fekete József

A citrom virágzási és az érési idejét bizony hónapokban lehet számolni, majd egy évet vesz igénybe, mire a termést le lehet szüretelni a fákról. A virágzás elhúzódó, a termések érési ideje pedig József elmondása szerint, decembertől áprilisig tart.

Fekete József

Józsefnek többek között van egy egészen különleges citromfája, ami nem mindennapi, sőt szerintem sokunk által még nem igen látott méretű termést érlelt. A fácska életútjának minden fontos mozzanata meg lett örökítve, a virágzás, a termés növekedése és annak beérése.

Ez a fajta citrom üzletekben nálunk nem kapható. Óriás cédrát a neve. Nagy örömömre a hét gyümölcs kezdeményből egy megmaradt, amit ki tudott nevelni. A súlya számomra is meglepő volt 1178 grammra sikeredett

– avatott be a nem mindennapi citromtermés élményébe, mert József számára, amikor a szép nagyra nőtt citromot le tudta szüretelni, bizony különleges pillanat volt.

Fekete József

A termés nemcsak, hogy bámulatosan nagy, de tökéletesen egészséges is lett, ami fogyasztásra kiváló volt. József limoncellot készített a szép nagyra nőtt citromból, ami az otthoni termésből páratlanul finomra sikerült.

Fekete József

Ez a kis fa most termett nálam először. Ugyanis 2023 áprilisában vásároltam. Nagyon kis törékeny még. Lehet azért nem fejlődött, mert minden erejét a termésre szentelte. Remélem az idei évben is lesz rajta termés

– mesélte el a különleges kis citromfa nagy termésének a történetét.

A cikkben szereplő fotókat Fekete József készítette.

Kapcsolódó
500 fáról szüretelik a lédús citromot Ásotthalmon
Lédús, vitaminokban gazdag és vegyszermentes a magyar citrom.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik