Kertünk-Portánk

Hat tanács a citromhéj kerti hasznosítására

pixabay.com
pixabay.com
Több módon is felhasználhatjuk.

Bár a pazarlás csökkenőben van hazánkban, még mindig rengeteg háztartási hulladék termelődik minden családban. Pedig ezek közül meglepően sok felhasználható a kertben ilyen vagy olyan formában. Így például a citrom héja is. Ahelyett, hogy a gyümölcs felhasználása után automatikusan a kukába dobnánk, érdemes hasznosítani.

Akár palántákat ültetünk, komposztálunk, vagy jó lenne egy kicsit savasabb talaj, a citrom használata segíthet, így érdemes kidobás helyett kihasználni jótékony hatásait, írja a thehomespunhydrangea.com.

pixabay.com

A citromhéj felhasználásának módjai

1. A citrom héját szárítva, majd porrá zúzva hozzákeverhetjük a talajhoz, így növelhetjük a talaj savasságát.

2. Sok kártevő gyűlöli a citrom szagát, így érdemes rovarriasztásra használni. Nem kell mást tenni, csak a héjat felaprítani, és megszórni a problémás területeket. Kertészkedés előtt magunkat is bekenhetjük egy kis citrom – vagy narancshéjjal, így védekezhetünk a szúnyogok ellen is.

3. A citromhéjat a komposztkupacba is beledobhatjuk, ha gyors tápanyag-löketet szeretnénk. Mivel a citrom héja tápanyagban gazdag – sok benne a nitrogén, a foszfor és a kálium – ideális a komposztba.

4. A kutyákat és a macskákat is távol tartja a citromhéj a növényektől, ha a védeni kívánt növények köré szórjuk a héjat. Különösen hasznos lehet azokon a területeken, ahol a macskák hajlamosak permetezni.

5. Pillangós kertet szeretnénk? A citromhéj arra is alkalmas, hogy ezeket a színes rovarokat a kertbe csalogassa. Nincs más teendő, mint a citrom és más citrusfélék héját egy sekély edénybe tenni.

6. A citromhéjjal megtisztíthatjuk a koszos kerti szerszámokat is. Csak töröljük le és öblítsük le jól, hogy megszabadítsuk az eszközöket a szennyeződésektől és a baktériumoktól. Jól szárítsuk meg őket, hogy ne rozsdásodjanak be.

Kapcsolódó
A citrom 10 különleges felhasználási módja a ház körül
Nem csupán ízesítőnek kiváló, hanem tisztítószernek is hibátlan.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik