Kertünk-Portánk

Magyarország legnagyobb karalábéját emelték ki a földből egy tatabányai kertben

Október 19-én délelőtt jelentős sajtóérdeklődés mellett emeltek ki egy labdaméretű karalábét a tatabányai Gábris Jenő kertjéből, számolt be róla a kemma.hu.

A lap tudósítása szerint a helyszínre érkezett Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora is, hogy hivatalosan is felvegye a zöldség paramétereit.

10 óra után pár perccel kiderült, összesen 9,95 kilogrammot nyomott az óriás, hivatalos megnevezéssel élve ennyi a szüretelési tömege.  Később konyhakész állapotban is lemérték a karalábét, vagyis megtisztítva a levelektől és a földdaraboktól. Ebben az állapotban több mint másfél kilogrammal kevesebbet mutatott a digitális mérleg, 8,325 lett a végeredmény.

A cikk szerint nem is egy, hanem kettő zöldség volt ez egyben: ha úgy tetszik emeletes, mert a nagy gumón nőtt egy kisebb is. Az átmérője 26, körfogata pedig 82 centiméteres.

A világrekordot egyébként egy 20 kilogrammos karalábé tartja, Kanadában.

Ugyan nem is olyan rég a Sokszínű Vidék is beszámolt róla, hogy egy több mint 10 kilós karalábé termett egy polgári kertben, ezt nem hitelesítették, így hivatalosan a tatabányai lett Magyarország legnagyobb karalábéja. Ez az első hivatalos karalábérekord egyébként.

Gábris Jenő felesége, Edit azt mondta, jövőre megpróbálják túlszárnyalni a saját maguk által felállított rekordot és meg sem állnak 15 kilogrammig. Hozzátette: a szomszédok és a barátok biztosan kapnak majd a karalábéból, de ők is szívesen főznek belőle levest, mert nagyon szereti a család.

Kapcsolódó
Növények, amiket akkor is ültethetsz, ha félárnyékos a kerted
A legtöbb zöldség napfényben hoz bő termést, de azért vannak, amelyek a félárnyékban is jól teljesítenek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik