Kertünk-Portánk

Növények, amiket akkor is ültethetsz, ha félárnyékos a kerted

freepik.com
freepik.com
A legtöbb zöldség napfényben hoz bő termést, de azért vannak, amelyek a félárnyékban is jól teljesítenek.

A legtöbb növény a napos helyen fejlődik a legjobban, és ez különösen igaz a zöldségekre. A legtöbb zöldségfajtának legalább hat órányi napfényre van szüksége ahhoz, hogy optimálisan teremjen. Ez azonban nem univerzális szabály, vannak kivételek.

A termésükért vagy gyökereikért termesztett zöldségek – például paradicsom, padlizsán, paprika, tök, burgonya – teljes napsütést igényelnek, azaz olyan területen érdemes őket elültetni, amit legalább hat órán keresztül ér a nap. A levelekért, szárakért vagy rügyekért termesztett zöldségek azonban a félárnyékban vagy épp egy fa miatt vetett foltos árnyékban is remekül megvannak, és jól tudnak teremni napi három-hat órányi napfény mellett is. Így tehát nem kell figyelmen kívül hagyni az ültetésnél a kert árnyékosabb részeit sem.

Amire figyelj, ha félárnyékba ültetsz:

  • Az udvar részben árnyékos része másképpen viselkedik, mint az a rész, amit mindig süt a nap. Érdemes odafigyelni arra, hogy a talaj jó minőségű legyen. A komposzt is ideális lehet.
  • Az árnyas részek öntözési szükséglete más lesz, mint egy teljes napsütéses kerté. A nedvesség nem párolog el olyan gyorsan árnyékban, így előfordulhat, hogy nem kell olyan gyakran öntözni. Ha azonban az árnyékos rész fák közelében van, előfordulhat, hogy mégis szükséges lesz a rendszeres öntözés, mivel a növények a fákkal versenyeznek a nedvességért. A lombkorona is megakadályozhatja, hogy eső érje a növényeket.
  • Az árnyékos és hűvös területek vonzzák a csigákat, így erre is jobban oda kell figyelni. Érdemes zúzott tojáshéjat használni a meztelen csigák elrettentésére.
  • A félárnyékban lassabb növekedésre kell számítani, hiszen azok a zöldségek, amik szeretik a napfényt, de képesek az árnyékban növekedni, lassabban növekednek a kevésbé ideális feltételek miatt.

freepik.com

Néhány növény, amit félárnyékba is ültethetsz:

Rukkola
A rukkola a leggyorsabban növekvő leveles zöldek közé tartozik. Könnyen termeszthető közvetlenül a kertbe vetett magból. Szereti a gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt. Az íze megosztó, az aromás, kellemesen csípős, borsos ízű, zsenge leveleit salátákban fogyasztják, de fűszerként is felhasználják mártásokban, párolt zöldségekben, illetve ételeket díszítenek velük. Az árnyékban növő rukkola íze kevésbé erős, mint azé, ami napsütésben nő.

Cékla
Bár azt írtuk, a gyökérzöldségeket napfénybe érdemes ültetni, a cékla megszegi a szabályt, és meglepően jól fejlődik félárnyékban is, bár az árnyék befolyásolhatja a cékla méretét, a levelek viszont – amik szintén felhasználhatóak – gyönyörűek lesznek félárnyékban. Ez a növény is a jó vízáteresztő képességű talajt kedveli. Április elejétől már vethető.

freepik.com

Retek
A retek egy másik gyökérzöldség, ami elvisel némi árnyékot. Gyorsan és könnyen termeszthető. Vetés után négy héttel akár már fogyaszthatjuk is az ízletes zöldséget. A fagyok elmúltával már vethető, hidegtűrő növény. Alacsony hőmérsékleten nevelve fejleszt szép gumót.

Saláta
A saláta, akárcsak más leveles zöldségek, hűvös évszakban termő zöldség, ami a melegben csavarodik, vagy felmagzik. A saláta félárnyékban jól teljesít mindaddig, míg megfelelő mennyiségű vizet kap. Gyorsan nő, sokáig terem és nem túl igényes. A talaja legyen laza és jó vízelvezető.

Kelkáposzta
A kelkáposzta termesztését könnyű megtanulni. Jól fejlődik félárnyékban, különösen, ha az idő felmelegszik. A déli napsütéstől való távoltartása azért is jó, mert így megakadályozható, hogy zsenge levelek elhervadjanak. Jó víz- és tápanyag-ellátást kíván.

Sárgarépa
A sárgarépát édes gyökerei miatt termesztik, kedvelt zöldség. Félárnyékban kisebb lesz, és kicsit tovább érik, de szép édes termést hoz. Magját közvetlenül az ágyásba kell vetni, lehetőség szerint olyan helyre, ahol a nap egy részében – lehetőleg a reggeli órákban – napfény éri. Ez biztosítja, hogy a növények megerősödjenek, és a levelek eléggé kifejlődjenek ahhoz, hogy a nap hátralévő részében megbirkózzanak a gyengébb fényviszonyokkal. Homokos-vályogos talaj az ideális, köves talajban nem lesz egyenes a gyökér.

freepik.com

Spenót
A spenót is azok közé a leveles zöldségek közé tartozik, amik bírják a félárnyékot. Általános talaj megfelelő neki, az a jó, ha a földje mindig egy kicsit nedves. A spenótot állandó helyére ültetjük. A tavaszi vetés ideje február végétől április végéig tart. A tavasz előrehaladtával felmagzik,  ekkortól a levelei nem használhatók tovább.

Mángold
A mángold remek helyettesítő, ha túl meleg az idő a spenóttermesztéshez. Az egyik félárnyékban legkönnyebben termeszthető zöldség. Magját a fagyok elmúltával lehet elvetni. Nevelése egyszerű, humuszban gazdag földet kedveli. A zöldeket salátákba, a szárát salátába, levesekbe használhatjuk.

Karalábé
A karalábé egy könnyen termeszthető, kedvelt zöldség. A tartása több odafigyelést igényel: sok víz, sok tápanyag szükséges ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön. Félárnyékban is nevelhető, bár ott kisebb gumót növeszt, nyári nagy melegben azonban értékelni fogja az árnyék hűvösét.

Kapcsolódó
Öt növény, ami tökéletes a balkonzöldségesbe
Ha nincs kertünk, akkor sem kell lemondanunk a saját zöldségekről.

 

 

Olvasói sztorik