Életmód

Ezek a zöldségek a téli vitaminpótlás nagyágyúi

Javában tombol a tél. A nap csak ritkán süt, s bár már egyre hosszabbak a napok és a hóvirág is előbújt, a tavaszra még sajnos várnunk kell.

A szervezetünk is érzi, régóta tart már a szürkeség. Vitaminforrásaink, amiket tavasszal és nyáron könnyedén feltöltünk, ilyenkorra vészesen kimerülnek.

Nincs éltető napfény, nincs a kertben zöldellő zöldség, fáról lelógó friss gyümölcs.

Most, a tél derekán azonban más vitaminforrásokhoz kell nyúlni. Ilyenkor a tomboló influenzajárványok és egyéb betegségek miatt sem árt, ha a szervezetünket kellőképpen megerősítjük.


Foto: Unsplash

De mely vitaminokból is vagyunk leginkább kifogyva télen? És milyen zöldségeket fogyasztva pótolhatjuk őket?

D-vitamin

Bizony, a magyar lakosság meglepően nagy része szenved D-vitamin hiányban, pedig szervezetünk számára az egyik legfontosabb vitamin, aminek nem csak a csontképződésben, hanem például a szervezet immunfolyamataiban is fontos szerepe van. Nyáron még csak-csak magunkba szívunk belőle valamennyit, hisz a D-vitamint szervezetünk napfény hatására előállítja, ám télen pótolni kell. És nem, nem csak az időseknek és a babáknak, bárki lehet érintett.

Bár a napsütésre mindenképpen szükség van, tavaszig segíthet, ha minél gyakrabban beiktatjuk az étkezésünkbe a gombát, ami az egyetlen növényi eredetű D-vitamin forrás. A gombák is napfény hatására termelnek D-vitamint, úgyhogy jó ötlet 2-3 órát napoztatni őket mondjuk az ablakpárkányon elkészítés előtt.

Sokat tehetünk a gombafogyasztással a D-vitamin hiány ellen
Ezt a vitamint szinte kizárólag csak mesterséges módon lehet pótolni.

B- vitaminok

A B vitaminok fontos szerepet töltenek be a szervezet működésében, ezért az a jó, ha nincs hiány belőlük, mert az enyhébb is igen kellemetlen tüneteket okozhat. Általánosságban elmondható róluk, hogy az idegrendszer egészséges működéséhez járulnak hozzá, de jó hatással vannak az emésztőrendszerre, a bőrre, az izmok felépítésére és nagy a szerepük a méregtelenítésben is.

Mit együnk tehát, ha a B-vitamin szintünket akarjuk karban tartani?

Szerencsére B-vitamin rengeteg zöldségben van. Együnk sok borsót és más hüvelyeseket, petrezselymet, sárgarépát, burgonyát, spenótot, fokhagymát.

Egy jó leves vagy egy finom főzelék – és nem lesz gond az idegeinkkel se télen, se nyáron.


Foto: pixabay

 

Létfontosságú tápanyagok, amiket alig ismerünk
18 pontban szedtük össze a szervezetünk számára rendkívül hasznos tápanyagokat.

C-vitamin

Nem is kérdés, mindannyian tudjuk mennyire fontos számunkra minden évszakban a C-vitamin, hisz hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, és a táplálékkal bevitt vas felszívódását is segíti. Ilyenkor a tomboló influenza idején ez még nagyobb fontossággal bír. Mivel az emberi test nem képes előállítani, sem tárolni, lényeges, hogy gondoskodjunk a pótlásáról.

Természetesen a citrusfélék fogyasztása télvíz idején szuper, ám ha valaki nem rajong értük, a zöldségek között is talál magának forrást.

A paprika, paradicsom, spenót, zeller, káposzta, brokkoli és karfiol, ezek mind-mind olyan zöldségek, amelyek remekül feltöltik a C-vitamin készleteinket.

A karfiol például egymaga fedezi a szervezet igényének háromnegyedét.

Most harapjon rá! - Kampány a magyar alma fogyasztásáért
Kevés almát eszik hazánk lakossága.

Bónuszként pedig három kevésbé népszerű zöldség, amelyek igazi vitaminbombák

Fekete retek

A téli szegényesebb zöldségkínálat ellenére is gyakran figyelmen kívül hagyjuk az egyik szuper téli vitaminforrást, a fekete retket. Pedig tele van C-vitaminnal, foszforral, kalciummal, káliummal, magnéziummal és vassal.

Jó hatással van a májra, az epére, antibakteriális hatású és esti fogyasztáskor még a köhögést is csillapítja.


Foto: Unsplash

Cékla

A cékla az a zöldség, amit sokan csak savanyúságként fogyasztanak, pedig az egyik legegészségesebb zöldség a világon. Céklalének facsarva egyenesen kincs.

Erősíti az immunrendszert, jó az agynak, a szívnek és a libidóra is kedvező hatást gyakorol. Erősíti a bélrendszert, csökkenti a vérnyomást, és még sokáig sorolhatnánk.

Tele van cinkkel, káliummal, kalciummal, vassal, antioxidánsokkal, na és C vitamint is pótolhatunk vele.

Csicsóka

A burgonyáéhoz hasonló, csak kicsit édesebb ízű csicsókát viszonylag kevesen fogyasztják. Pedig ez a növény is igazi vitaminbomba.

Kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink, B és C-vitamin egyaránt van benne. Különösen jó a bélflóra regenerálására, bár erősen puffaszthat.

Tulajdonképpen minden ételhez fogyasztható, rengeteg formában elkészíthető.

Kiemelt kép: pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik