Életmód

Sokat tehetünk a gombafogyasztással a D-vitamin hiány ellen

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 05. 12. 13:19

Ezt a vitamint szinte kizárólag csak mesterséges módon lehet pótolni.
Korábban a témában:

Hazánkban a legtöbb ember D-vitamin szintje alacsony, de a gombafogyasztás segít a D-vitamin bevitelben – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az éves 1-1,5 kg-os személyenkénti gombafogyasztás duplája lenne az ideális, amihez a hazai csiperke- és laskagomba-termesztés kiváló alapul szolgál.

A D-vitamin pótlásának fontosságára hívja fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, kiemelve, hogy ezt a vitamint szinte kizárólag csak mesterséges módon lehet pótolni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – egyetértve a D-vitamin bevitel fontosságával – felhívja a figyelmet arra, hogy a természetes D-vitamin források közül a gomba az egyik legkiválóbb, fogyasztásának fokozásával jelentősen növelhető a szervezet D-vitamin szintje.

Meglepően sok öregedésgátló található a gombákban
Nem túlzás szuperélelmiszernek kikiáltani a gombákat.

A D-vitamin elsősorban az immunrendszernek, a cukorháztartásnak, valamint az idegrendszer működésének és fejlődésének egyik alapvetően szükséges anyaga. Riasztóak a magyarországi statisztikák, a lakosság körében alacsony D-vitamin szinteket mértek: a gyermekek 30 százalékának, a felnőttek hozzávetőlegesen 60-80 százalékának alacsony, illetve 20-30 százalékának kritikusan alacsony a D-vitamin szintje.

Alacsony hazánkban a gombafogyasztás

Magyarországon az egy főre eső gombafogyasztás igen alacsony, mindössze 1-1,5 kilogramm évente, míg Nyugat-Európában ennek a duplája. Hazánkban a két legjelentősebb termesztett gombafaj a csiperke- és a laskagomba. A magas ásványianyag- és vitamintartalmú, értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmazó gombafélék itthon inkább ősszel-télen keresettek, pedig az év további időszakában is érdemes őket felvenni a változatos étrend alapanyagai közé. Látható tehát, hogy jelentős tartalékok vannak még a hazai fogyasztás növekedésében, amit a NAK az elmúlt évben elindított gombafogyasztást ösztönző promóciós programjával és ez évtől egy – európai uniós – promóciós programmal is támogat.

Lalbenque, 2017. december 26.
Szarvasgombával teli kosárral áll egy férfi a dél-franciaországi lalbenque-i szarvasgombapiacon 2017. december 26-án. Az igen ritka és ezért keresett gasztronómiai különlegesség ára itt kilónként 450 és 650 euro (mintegy 140 és 202 ezer Ft) között mozog. (MTI/EPA/Caroline Blumberg)
62 ezer forint értékű szarvasgombát talált egy kismalac
A gazda frissen vitte a piacra a kuriózumot.

Emelkedő tendencia a gombatermesztésben

A hazai gombatermelés az utóbbi években növekedett, a 2008-ban regisztrált 18 ezer tonnás mennyiségről mára közel 30 ezer tonnára bővült, nagyjából 15-20 milliárd forintos éves termelési értéket produkálva. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek közel 60 százaléka exportra kerül.

Kiemelt kép: Pixabay

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Scotts Head Dominica is a small fishing village in Domica, Caribbean Island. It is the meeting point of Atlantic Ocean and the Caribbean Sea (Soufriere Bay). Scotts Head is famous of its snorkeling and diving places. Soufriere Bay was formed by a volcanic crater. The famous dive site of Champagne is located near Soufriere, where mild volcanic activity sends bubbles of warm air up through the water.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.