Életmód

Sokat tehetünk a gombafogyasztással a D-vitamin hiány ellen

Ezt a vitamint szinte kizárólag csak mesterséges módon lehet pótolni.

Hazánkban a legtöbb ember D-vitamin szintje alacsony, de a gombafogyasztás segít a D-vitamin bevitelben – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az éves 1-1,5 kg-os személyenkénti gombafogyasztás duplája lenne az ideális, amihez a hazai csiperke- és laskagomba-termesztés kiváló alapul szolgál.

A D-vitamin pótlásának fontosságára hívja fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, kiemelve, hogy ezt a vitamint szinte kizárólag csak mesterséges módon lehet pótolni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – egyetértve a D-vitamin bevitel fontosságával – felhívja a figyelmet arra, hogy a természetes D-vitamin források közül a gomba az egyik legkiválóbb, fogyasztásának fokozásával jelentősen növelhető a szervezet D-vitamin szintje.

Meglepően sok öregedésgátló található a gombákban
Nem túlzás szuperélelmiszernek kikiáltani a gombákat.

A D-vitamin elsősorban az immunrendszernek, a cukorháztartásnak, valamint az idegrendszer működésének és fejlődésének egyik alapvetően szükséges anyaga. Riasztóak a magyarországi statisztikák, a lakosság körében alacsony D-vitamin szinteket mértek: a gyermekek 30 százalékának, a felnőttek hozzávetőlegesen 60-80 százalékának alacsony, illetve 20-30 százalékának kritikusan alacsony a D-vitamin szintje.

Alacsony hazánkban a gombafogyasztás

Magyarországon az egy főre eső gombafogyasztás igen alacsony, mindössze 1-1,5 kilogramm évente, míg Nyugat-Európában ennek a duplája. Hazánkban a két legjelentősebb termesztett gombafaj a csiperke- és a laskagomba. A magas ásványianyag- és vitamintartalmú, értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmazó gombafélék itthon inkább ősszel-télen keresettek, pedig az év további időszakában is érdemes őket felvenni a változatos étrend alapanyagai közé. Látható tehát, hogy jelentős tartalékok vannak még a hazai fogyasztás növekedésében, amit a NAK az elmúlt évben elindított gombafogyasztást ösztönző promóciós programjával és ez évtől egy – európai uniós – promóciós programmal is támogat.

62 ezer forint értékű szarvasgombát talált egy kismalac
A gazda frissen vitte a piacra a kuriózumot.

Emelkedő tendencia a gombatermesztésben

A hazai gombatermelés az utóbbi években növekedett, a 2008-ban regisztrált 18 ezer tonnás mennyiségről mára közel 30 ezer tonnára bővült, nagyjából 15-20 milliárd forintos éves termelési értéket produkálva. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek közel 60 százaléka exportra kerül.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik