Virágzó vidékünk

100 ezer forintra emelkedett a szarvasgomba kilónkénti ára

Ez rekordnak számít.

A 2017-es szarvasgomba szezon alighanem emlékezetes lesz a szarvasgomba gyűjtők és termesztők számára. Az elhúzó, hideg tél miatt későn kezdett érni a nyári szarvasgomba idehaza, majd a kevés nyári csapadék hatására csökkent a termés – tájékoztatott az Országos Sajtószolgálathoz (OS) eljuttatott összegzésében a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesülete.

Nem volt ez másképpen Európában sem, ezért a hazánkban is termő nyári szarvasgomba felvásárlási ára évtizedek óta nem látott magasságokba szökött: a 400 eurós kilónkénti ár sem volt ritka a szezon folyamán.

62 ezer forint értékű szarvasgombát talált egy kismalac
A gazda frissen vitte a piacra a kuriózumot.

A jó termőhelyi adottságú erdőkben ugyanakkor hektáronként 25-40 kg szarvasgombát is lehetett szedni, ami 3-5 milliós bevételt is jelenthetett. Az öntözés tavaly is segítette a termesztőket: 100 kilót meghaladó hektáronkénti termést eredményezett egy szarvasgomba-ültetvényen.

Fotó: MTI/Bugány János

A szarvasgomba termesztésre már uniós támogatás is igénybe vehető: a szarvasgomba-termő erdő létrehozását összesen mintegy 4,6 millió forinttal támogatják hektáronként, mellyel nemcsak a telepítést, hanem az ápolási költségeket is 100%-ban finanszírozzák.

Bombaüzlet lehet a szarvasgomba-termesztés
100%-os támogatásintenzitású pályázattal támogatják a bátor vállalkozókat.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Caroline Blumberg

Olvasói sztorik