Virágzó vidékünk
Lalbenque, 2017. december 26.
Négyszázöt grammnyi szarvasgombát kínál 200 euróért (mintegy 62 ezer Ft) egy árus a dél-franciaországi lalbenque-i szarvasgombapiacon 2017. december 26-án. Az igen ritka és ezért keresett gasztronómiai különlegesség ára itt kilónként 450 és 650 euro (mintegy 140 és 202 ezer Ft) között mozog. (MTI/EPA/Caroline Blumberg)

100 ezer forintra emelkedett a szarvasgomba kilónkénti ára

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 02. 11. 09:11

Ez rekordnak számít.
Korábban a témában:

A 2017-es szarvasgomba szezon alighanem emlékezetes lesz a szarvasgomba gyűjtők és termesztők számára. Az elhúzó, hideg tél miatt későn kezdett érni a nyári szarvasgomba idehaza, majd a kevés nyári csapadék hatására csökkent a termés – tájékoztatott az Országos Sajtószolgálathoz (OS) eljuttatott összegzésében a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesülete.

Nem volt ez másképpen Európában sem, ezért a hazánkban is termő nyári szarvasgomba felvásárlási ára évtizedek óta nem látott magasságokba szökött: a 400 eurós kilónkénti ár sem volt ritka a szezon folyamán.

Lalbenque, 2017. december 26.
Szarvasgombával teli kosárral áll egy férfi a dél-franciaországi lalbenque-i szarvasgombapiacon 2017. december 26-án. Az igen ritka és ezért keresett gasztronómiai különlegesség ára itt kilónként 450 és 650 euro (mintegy 140 és 202 ezer Ft) között mozog. (MTI/EPA/Caroline Blumberg)
62 ezer forint értékű szarvasgombát talált egy kismalac
A gazda frissen vitte a piacra a kuriózumot.

A jó termőhelyi adottságú erdőkben ugyanakkor hektáronként 25-40 kg szarvasgombát is lehetett szedni, ami 3-5 milliós bevételt is jelenthetett. Az öntözés tavaly is segítette a termesztőket: 100 kilót meghaladó hektáronkénti termést eredményezett egy szarvasgomba-ültetvényen.

Jászivány, 2012. június 18.
Egy gombász nyári szarvasgombákat (Tuber aestivum) tart a kezében a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. jásziványi tölgyesében. A 44 hektáros területet bérlõ cég munkatársai megkezdték a zömmel nyugat-európai piacra szánt, kilónként 40-200 euró értékû nyári szarvasgomba gyûjtését.
MTI Fotó: Bugány János
Fotó: MTI/Bugány János

A szarvasgomba termesztésre már uniós támogatás is igénybe vehető: a szarvasgomba-termő erdő létrehozását összesen mintegy 4,6 millió forinttal támogatják hektáronként, mellyel nemcsak a telepítést, hanem az ápolási költségeket is 100%-ban finanszírozzák.

Jászivány, 2012. június 18.
Egy keresõmunkára kiképzett labrador kutya kutat nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) után a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. jásziványi tölgyesében. A 44 hektáros területet bérlõ cég munkatársai megkezdték a zömmel nyugat-európai piacra szánt, kilónként 40-200 euró értékû nyári szarvasgomba gyûjtését.
MTI Fotó: Bugány János
Bombaüzlet lehet a szarvasgomba-termesztés
100%-os támogatásintenzitású pályázattal támogatják a bátor vállalkozókat.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Caroline Blumberg

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Scotts Head Dominica is a small fishing village in Domica, Caribbean Island. It is the meeting point of Atlantic Ocean and the Caribbean Sea (Soufriere Bay). Scotts Head is famous of its snorkeling and diving places. Soufriere Bay was formed by a volcanic crater. The famous dive site of Champagne is located near Soufriere, where mild volcanic activity sends bubbles of warm air up through the water.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.