Virágzó vidékünk
Lalbenque, 2017. december 26.
Négyszázöt grammnyi szarvasgombát kínál 200 euróért (mintegy 62 ezer Ft) egy árus a dél-franciaországi lalbenque-i szarvasgombapiacon 2017. december 26-án. Az igen ritka és ezért keresett gasztronómiai különlegesség ára itt kilónként 450 és 650 euro (mintegy 140 és 202 ezer Ft) között mozog. (MTI/EPA/Caroline Blumberg)

100 ezer forintra emelkedett a szarvasgomba kilónkénti ára

Ez rekordnak számít.
Korábban a témában:

A 2017-es szarvasgomba szezon alighanem emlékezetes lesz a szarvasgomba gyűjtők és termesztők számára. Az elhúzó, hideg tél miatt későn kezdett érni a nyári szarvasgomba idehaza, majd a kevés nyári csapadék hatására csökkent a termés – tájékoztatott az Országos Sajtószolgálathoz (OS) eljuttatott összegzésében a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesülete.

Nem volt ez másképpen Európában sem, ezért a hazánkban is termő nyári szarvasgomba felvásárlási ára évtizedek óta nem látott magasságokba szökött: a 400 eurós kilónkénti ár sem volt ritka a szezon folyamán.

Lalbenque, 2017. december 26.
Szarvasgombával teli kosárral áll egy férfi a dél-franciaországi lalbenque-i szarvasgombapiacon 2017. december 26-án. Az igen ritka és ezért keresett gasztronómiai különlegesség ára itt kilónként 450 és 650 euro (mintegy 140 és 202 ezer Ft) között mozog. (MTI/EPA/Caroline Blumberg)
62 ezer forint értékű szarvasgombát talált egy kismalac
A gazda frissen vitte a piacra a kuriózumot.

A jó termőhelyi adottságú erdőkben ugyanakkor hektáronként 25-40 kg szarvasgombát is lehetett szedni, ami 3-5 milliós bevételt is jelenthetett. Az öntözés tavaly is segítette a termesztőket: 100 kilót meghaladó hektáronkénti termést eredményezett egy szarvasgomba-ültetvényen.

Jászivány, 2012. június 18.
Egy gombász nyári szarvasgombákat (Tuber aestivum) tart a kezében a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. jásziványi tölgyesében. A 44 hektáros területet bérlõ cég munkatársai megkezdték a zömmel nyugat-európai piacra szánt, kilónként 40-200 euró értékû nyári szarvasgomba gyûjtését.
MTI Fotó: Bugány János
Fotó: MTI/Bugány János

A szarvasgomba termesztésre már uniós támogatás is igénybe vehető: a szarvasgomba-termő erdő létrehozását összesen mintegy 4,6 millió forinttal támogatják hektáronként, mellyel nemcsak a telepítést, hanem az ápolási költségeket is 100%-ban finanszírozzák.

Jászivány, 2012. június 18.
Egy keresõmunkára kiképzett labrador kutya kutat nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) után a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. jásziványi tölgyesében. A 44 hektáros területet bérlõ cég munkatársai megkezdték a zömmel nyugat-európai piacra szánt, kilónként 40-200 euró értékû nyári szarvasgomba gyûjtését.
MTI Fotó: Bugány János
Bombaüzlet lehet a szarvasgomba-termesztés
100%-os támogatásintenzitású pályázattal támogatják a bátor vállalkozókat.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Caroline Blumberg

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.