Életmód

Bombaüzlet lehet a szarvasgomba-termesztés

100%-os támogatásintenzitású pályázattal támogatják a bátor vállalkozókat.

Kiemelkedően innovatív lehetőség a termőfölddel rendelkezők számára az, hogy százszázalékos támogatással telepíthetnek szarvasgombát termő erdőt – olvasható a Nemzeti Agrárkamara weboldalán.

Hogy mindez mennyire jó befektetés lehet, azt a Szarvasgomba Egyesület internetes portáljának nyitóoldala megerősíti:

Az erdészeti szarvasgomba-termesztés hosszú távú, sokkal magasabb nyereséget biztosít különösebb befektetés nélkül, mint a hagyományos intenzív mezőgazdasági kultúrák: annak akár 10–20-szorosát. Ezt segíti, hogy a termőfölddel rendelkezők most 100%-os támogatásintenzitású pályázat segítségével szarvasgombát termő erdőt telepíthetnek.

Igyekezni kell a pályázatok benyújtásával

A terület alkalmasságának vizsgálata és az erdőtelepítési terv véglegesítése átlagosan 2,5–3 hónapot igényel, célszerű idejében elkezdeni az előkészületeket, ugyanis bár a pályázat beadása folyamatos, a következő értékelési határnap közeleg, ez 2017. október 31. Aki esetleg lekésik erről az időpontról, annak még van lehetősége a pályázat zárónapjáig, 2018. július 30-ig beadni a pályázatát.

A szarvasgomba-termesztés Magyarország területének harmadán lehetséges. Az első e céllal telepített erdők és ültetvények immár 10 éve teremnek, hektáronként 60–200 kg szarvasgombát.

A telepítést követően a szarvasgombás erdő ápolása nem tér el jelentősen a hagyományos erdőgazdálkodási gyakorlattól, ugyanakkor a szarvasgomba számára kedvező minél korábbi árnyékoltság elérése érdekében az első 10 évben minimálisra kell szorítani a ritkításokat.

A nyolcadik évtől célszerű ellenőrizni a szarvasgombatermés megjelenését. Az első néhány gomba előbukkanása után rohamos termésnövekedésre számíthatunk, amely a 10–12. évre akár 60–200 kg is lehet hektáronként. A gyűjtést csak szarvasgomba felkutatására betanított kutyák segítségével szabad végezni annak érdekében, hogy a talajban kialakult gombafonal-hálózatban ne tegyünk kárt.

Fotó: MTI

Jó pénzt hozhat a konyhára

A szarvasgomba-szezon június 15-én kezdődik, ekkor egy kiló szarvasgombáért nagyjából 20-40 eurót adnak. Nyár végére, ősz elejére érik el a termőtestek a legjobb minőséget, legfinomabb ízt. Ennek kilójáért akár 200-300 eurót is adnak a piacon. Ha 100 eurós kilónkénti átlagárral és 100 kg átlagterméssel számolunk hektáronként, az egy hektáros szarvasgomba-erdő esetén 10 ezer euró évente – az pedig elég jól hangzik.

A pályázatról és a szarvasgomba-termesztésről bővebben a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének honlapján IDE KATTINTVA tájékozódhat.

Fotó: MTI

Kiemelt kép: MTI

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik