Mozaik

Süniről kapta nevét a 2018-as év gombája

Hazánkban védett, gyűjtése tilos.

Három fajra lehetett voksolni két héten át az Év gombája 2018 szavazáson a Magyar Mikológia Társaság honlapján: a disznófülgombára, a süngombára és a honi csillaggombára.

A beérkezett szavazatok több mint 40 százalékával a süngomba nyert és lesz az év gombája 2018-ban. A második a honi csillaggomba, a harmadik a disznófülgomba lett.

A süngomba gyógyító hatása

A háborítatlan, üde bükk- és tölgyerdőkben termő parazita és szaprobionta faj. Különleges megjelenése, ehetősége és gyógyhatása miatt hazánkban valószínűleg gyűjtik, de 2005 óta védett, így gyűjtése tilos. Termeszthető faj. A süngombát a tradicionális kínai népgyógyászatban nem csak aromái, hanem gyógyító tulajdonságai miatt is becsülik. Mivel a gomba kiegyensúlyozó hatással bír a pszichére és a közérzetre, többek között stressz és különböző megterhelések esetén is bevetik. A gyomor- és béltraktusra gyakorolt előnyös befolyását is megfigyelték, ezért a süngombát gyomornyálkahártya-gyulladás vagy gyomor- és bélfekély esetén is használják. Az újabb kutatások különösen érdekesek, amik bizonyítják ennek a gyógygombának az idegsejtekre gyakorolt előnyös hatását.

Fotó: Wikimedia Commons

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

EZ IS ÉRDEKELHET:

Megkezdődött az év gyümölcse 2017 szavazás - 3 jelölt közül lehet választani
Kevésbé ismert őshonos, kiemelkedően egészséges gyümölcsfajták a jelöltek között..
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik