Kertünk-Portánk

Megérkeztek a piacokra a magyar primőr zöldségek

pixabay
pixabay
Válasszuk a friss hazait, segítsük ezzel a magyar gazdálkodókat.

A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók a hazai termelésű, friss primőr – fóliás, illetve üvegházi – zöldségek: paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma, sárgarépa, hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Kapcsolódó
800 fajta paradicsom terem egy husztóti kertben
Ezernyolcszáz tövön nőnek, köztük például madagaszkári, mexikói és brazil fajták is.

 Válasszák a friss hazait, segítsék ezzel is a magyar gazdákat

– hangsúlyozza közleményében az agrárkamara.

A piacokon és a kiskereskedelmi láncok üzleteiben folyamatosan jelennek meg a friss hazai zöldségek, várhatóan a következő hetekben arányaiban csökken a jellemzően mediterrán térségből származó import termékek kínálata. Az pedig nem is kérdés, hogy a friss magyar áruk mind ízben, mind frissességben felülmúlják az importot.

Az év ezen időszakában még a hajtatott – fűtött növényházakban és hidegfóliákban termesztett – zöldségek kaphatók, de folyamatosan érkeznek majd a későbbiekben a szabadföldi zöldségek is

– fogalmaznak.

A hazai teljes zöldségtermesztő felület körülbelül 90 ezer hektár, ebből az úgynevezett hajtató felület nagyságrendileg 3500 hektár, amiből 220-230 hektár üvegház, a többi fólia; a fűtött felület összesen 500-600 hektár.

A növényházi termőfelületen közel 400 ezer tonna friss, ízletes zöldséget állítanak elő a magyar zöldségkertészek, akik a termőterület meghatározó részén már biológiai növényvédelmet használnak, hogy minél egészségesebb termékeket kínálhassanak a fogyasztóknak.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik