Kertünk-Portánk

Látványos üvegház magasodik a pécsi szőlőhegyen

Magaságyásokban terem majd a sok egészséges zöldség a család asztalára.

A Facebookon osztott meg egy képet hamarosan elkészülő üvegházról Lipcsik Gábor, néhány tanácsot és praktikát kérve a munkálatok befejezéshez. Az interneten nem győznek gratulálni a kiskert tulajdonosok: elismerő véleményben, dicsérő szavakban, ötletekben nincs hiány, a remekmű pedig hamarosan elkészül.

A vállalkozóként tevékenykedő fiatalember feleségével és két kisgyermekével él a Pécs melletti szőlőhegyen. A város nyüzsgésének hátat fordítva 2009-ben költöztek ide – akkor a kicsik még nem éltek –, és első lépésben felújították a telken lévő házat.

Azóta néhány mellettünk lévő kertrészt is megvásároltunk, így a birtok 7 ezer négyzetméteresre nőtt – mondta érdeklődésünkre a negyvenedik életévében járó családfő. – A cél egyértelmű volt: a családi szükségleteket kielégítve olyan zöldségeket termeljünk, ami kielégíti a család igényeit. Magaságyásokat alakítottunk ki, és azokban nevelgettük a palántákat, majd élveztünk munkánk gyümölcsét.

Evés közben pedig megjött az étvágy. Ahogy Lipcsik Gábor fogalmazott, a kertben megtermett paradicsom ízéhez hasonlót sehol sem lehet kapni, ráadásul, semmilyen kemikáliát nem használnak. Az üvegház megépítésével a szezont szeretnék meghosszabbítani: egyrészt korábban lesznek prímőrjeik, másrészt a hűvös idő beálltával a késő őszi hónapokban is termelhetnek.

Saját terveim alapján, két segítővel építettük fel az üvegházat – említtette a fiatalember. – Bontott téglából és bontásból származó 22 ablakokból készültek a falak, bontott téglából a magaságyások is. A tetőszerkezet hajlított vasra helyezett, 3,2 centiméter vastag, polikarbonát lapokból áll. 16 fokos kútvízzel fogom temperálni, fancoillal, azaz olyan hőcserélővel, ahol a csendes járású ventillátor átkeringteti a helyiség levegőjét. Ha nem lesz elegendő, a jövőben napkollektoros megoldás is szóba jöhet.

S hogy mi lesz a magaságyásokban? Ami biztos: paprika, paradicsom, cukkini, uborka, póréhagyma, retek, cékla, salátafélék, kapor, padlizsán – sorolta Gábor, aki elárulta: eddig és a jövőben sem gazdálkodásból kívánnak megélni, de annyi szabadidejük a munka mellett mindig van és lesz, hogy az üvegházban „ügyködve” saját termesztésű friss zöldség kerülhessen az év nagy részében a család asztalára.

A munkálatok jelenleg is gőzerővel folynak. Teljesen zárttá építik az üvegházat, a magaságyásokba termőföld kerül, és magokat ültetnek, hogy a jövő esztendő első hónapjaiban a tavaszi primőröket fogyaszthassa a család.

Fotók: Lipcsik Gábor

EZ IS ÉRDEKELHET:

Göcsejben bevált a földbe ásott üvegház
Ebben egész éven át termelhetünk zöldséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik