Kertünk-Portánk

Íme a mutatós jurta formájú fóliaház előnyei

Formáját tekintve majdnem jurta. Ami pedig terem benne az maga a Kánaán.

A kecskeméti Rausch Zoltán eddigi életét munkájában és szabadidejében is végigkísérte a kreativitás. Rausch úr 2014 januárban gondolt egy „nagyot”. Régóta szeretett volna egy jó kis fóliaházat, de korábban vagy helye vagy ideje nem volt rá.

Fotó: Facebook/Rausch Zoltán
Fotó: Facebook/Rausch Zoltán

Először egy hengeres, nagy kereskedelmi fólia telepítésére gondolt kertjükben, miután azonban megtudta, hogy egy profi fóliasátor 200-400 ezer forintba kerül, nyomban eldöntötte: inkább maga készít egyet.

A geo-dome stílus – mely a szemnek egy jurta formához hasonlít – nyerte el a tetszését. Mivel jobban meg akarta ismerni a szerkezetet, több modellt is készített. Vízfestékkel festett át egy focilabdát, és papírmodellt is ragasztott. Közben talált a készítéséhez információkat a világhálón, és még 2014-ben megvalósította a kerti projektet.

Fotó: Facebook/Rausch Zoltán
Fotó: Facebook/Rausch Zoltán

Előnyök és hátrányok

Előny, hogy a látvány szebb kívül és belül is. Belül nem kell sehol lehajolni, hogy a növényekhez férjünk. A kertben a fóliaház a körülötte levő növényekre nem vet tartós árnyékot, a szél nem tud belekapni egyik irányból sem.. A fűthetőség szempontjából a jurta forma egyenletesebb hőeloszlást biztosít, olcsóbb egy kereskedelemben kaphatóhoz képest.

Fotó: Facebook/Rausch Zoltán
Fotó: Facebook/Rausch Zoltán

Hátránya, hogy kell némi műszaki érzék az elkészítéséhez. A fakeretről lecsöpögő víz kiverheti a magról vetett növényt, a fólia cseréje pedig nagyon munkaigényes.

Itt az ideje, hogy letedd a süteményes tálat a pálinkás és rozés pohár mellé, s mellőzd őket egy kicsit. Építs! Sokba nem fog kerülni, viszont sok örömet és paprikát fog teremni, a koktél- és zuckerino paradicsomról, valamint az egész évben friss petrezselyemzöldről, majorannáról nem is beszélve – írta Facebook-oldalán.

Zoltán nem csinál titkot a jurta formájú fóliaház készítésének menetéből. Tapasztalataival együtt osztja meg a tervrajzokat és költségvetést. Használják egészséggel!

Olvasói sztorik