Otthon készült

Fejes saláta és hónapos retek variációk a tavaszi felfrissüléshez

5 ínycsiklandó recept primőrökből.
Korábban a témában:

A tavaszi primőrök felhasználása sokkal több lehetőséget rejt, mint amennyit a mindennapokban kiaknázunk belőlük. A nagyon finom és népszerű ecetes saláta nem véletlenül nagy kedvenc, de nézzük meg, hogyan is hasznosíthatjuk a fejes salátát másféleképpen, ami legalább olyan fenséges.

Jó étvágyat kívánunk az alábbi tavaszi finomságokhoz!

Tárkonyos salátaleves – Fotó: Nosalty

Tárkonyos salátaleves

1 fejes saláta
2 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
1 közepes db póréhagyma
8 dl zöldség alaplé
1 csokor tárkony (friss)
só, bors ízlés szerint

Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, melyen pár percig megfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott póréhagymát, és tovább pároljuk őket. Ekkor jöhet bele a darabokra tépkedett saláta, só, bors és a friss, aprított tárkonylevelek.

Ha kissé összeesett a saláta, felöntjük alaplével, mellyel már csak összeforraljuk, és kész is a levesünk.
Jó étvágyat hozzá!

Salátafőzelék – Fotó: Porkoláb Éva

Salátafőzelék

1 fejes saláta

1 evőkanál liszt

1 evőkanál vaj

5 dl tej

só, bors, lestyán

A vajon enyhe színűre pirítjuk a lisztet, majd hozzáadjuk a tejet, csomómentesre keverjük, és beletépkedjük a salátát. Rövid ideig főzzük, aztán ízlés szerint fűszerezzük.

Képünk illusztráció – Pixabay

Földiepres saláta

1 kis fej saláta

20 dkg földieper/szamóca

2 evőkanál bazsalikom

2 evőkanál balzsamecet

2 evőkanál olívaolaj

kis marék pirított dióbél

A megmosott, friss salátát darabkákra tépkedjük (így nem lesz keserű), hozzáadjuk a negyedekbe vágott szamócát, majd az egészet beleforgatjuk az öntetbe. Az öntethez összekeverjük a balzsamecetet az olívaolajjal, hozzáadjuk a bazsalikomot, ízlés szerint csepegtethetünk rá pár csepp igazi citromlevet is. Végül megszórjuk az apróra vágott vagy tördelt, pirított dióbéllel.

Retek Tzatziki – Fotó: Nosalty

Retek Tzatziki

30 dkg retek

fél citrom leve

1 gerezd fokhagyma

3-4 dl görög joghurt

1 evőkanál olívaolaj

só, frissen őrölt bors

borsmentalevél

A megtisztított retekfejeket a reszelő nagy lyukú oldalán reszeljük le, a fokhagymát zúzzuk össze, a borsmentalevelet tépkedjük/vágjuk apróra. Keverjük össze a hozzávalókat, és tálalásig tároljuk hűtőszekrényben.

Retekfőzelék – Fotó: Nosalty

Retekfőzelék

80 dkg hónapos retek
2 evőkanál napraforgóolaj
1 kávéskanál só
2 csapott evőkanál finomliszt
2 dl tej

A retket pucoljuk-mossuk, de a héját hagyjuk rajta, így aprítsuk fel. A felhevített olajon pároljuk puhára a sóval, majd hintsük meg a liszttel, kicsit pirítsuk meg.
Öntsük fel kevés hideg vízzel, majd a tejjel. Forraljuk fel, főzzük 2-3 percig. Ha kevésbé csípősen szeretnénk, ízesíthetjük pici cukorral.

Kiemelt kép: Porkoláb Éva

Kommentek

Peeled garlic in bowl
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.